kıl kurdu tedavisi ahmet maranki

Kıl Kurdu Nedir – Kıl Kurdu Tedavisi ve Belirtileri

Bu yazımızda bir bağırsak kurdu -bağırsak paraziti- olan ve gelişmekte olan ülkelerdegenelde çocuklarda görülen önemli bir sağlık sorunu olan kıl kurduna yani Enterobius vermicularis -eski adıyla oxyuris vermicularis- belirtilerine, tedavi yöntemlerine ve bu parazitten korunma yollarına değineceğiz.
Bağırsak parazitlerinin dünyada 500-900 milyon (sadece ABD’de 42 milyon) insanı etkilediği düşünülmekte bazı endemik ülkelerde enfeksiyon oranlarının %90′lara vardığı bildirilmektedir. Sosyoekonomik düzeyi düşük, temiz içme suyu olanakları yeterli olmayan ve sağlıksız yaşam koşullarına sahip toplumlarda bağırsak parazitleri daha sık görülmektedir. Eğitim düzeyi düşük ve kalabalık ailelerde de kıl kurdu enfeksiyonunun daha sık görüldüğü bilinmektedir.

Kıl Kurdu Nedirkıl kurdu, kıl kurdu nedir

Kıl kurdu, ip şeklinde dişileri 10, erkekleri 3 mm boyunda olan nematodlar grubundan bir bağırsak parazitidir. İnsana özgü bir parazit olan kıl kurdunun ara konağı yoktur. İnsan kalın bağırsağında, özellikle çekum ve rektum bölgesinde, nadiren ince bağırsağın son kısımlarında yaşar ve enterobiosise neden olur.

Kıl Kurdu Neden Olur

Kıl kurdu insandan insana ya da otoenfeksiyonla bulaşır. Alınan dişi ve erkek yumurtalar barsakta çiftleşir, oluşan dişi parazitler gece uykudan 2-3 saat sonra makat bölgesine (perianal bölge) gelerek yumurtalarını bırakırlar. Bırakılan bu yumurtalar ortalama 6 saat sonra açılırlar ve yeni parazitler böylece ortaya çıkmış olur. Yeni parazitler tekrar barsağa geçip erişkin hale dönüp çiftleştikten sonra dişi parazitler tekrar yumurta bırakmak için makat bölgesine gelirler. Parazitin tedavisi yapılmazsa hayat döngüsü bu şekilde devam eder.
Erişkin kıl kurtları anüsün etrafındaki alanda yumurta bıraktıkları zaman, bu bölge bazen şiddetli bir biçimde kaşınmaya başlar. Kaşıntılı bölge kaşındığı zaman, mikroskobik boyuttaki yumurtalar parmaklara takılır, buradan besin, sıvı veya başka insanlara aktarılır, kaşıyan kişi parmaklarını ağzına götürdüğü zaman da otoenfeksiyonla kendi kendine paraziti tekrar bulaştırmış olur. Kıl kurdu yumurtları haftalarca bu yüzeyler üzerinde hayatta kalabilir. Yumurtanın başka bir kişinin ağzına, yumurta bulaşmış içecek, besin veya eller ile ulaşması üzerine enfeksiyon başlar.

Kıl Kurdu Belirtileri
Vücuttaki parazit sayısı, konağın bağışıklık durumuna bağlı olarak enterobiosis belirti vermeksizin (asemptomatik) olabilir. Anal veya vajinal bölgede kaşıntı en sık rastlanan belirtidir. Burun kaşıntısı, ağızdan gece salya akması, diş gıcırdatma, huzursuzluk, uykusuzluk, aralıklı karın ağrısı ve bulantı gibi çeşitli belirtilerle karşımıza çıkabilir.

Kıl Kurdu Tedavisi - Kıl Kurdu İlaçları

Hafif bir kıl kurdu enfeksiyonu hiçbir belirti vermeyebilir ve tıbbi yardıma ihtiyaç duymayabilir. Birçok çocuk hafif kıl kurdu enfeksiyonlarını, bütün dişi kurtların anüsün dışına gitmesiyle yeniden enfeksiyon meydana gelmemesi sayesinde atlatmaktadır. Eğer belirtiler yaşanıyorsa uzman bir doktora danışılmalıdır. Kıl kurdu enfeksiyonları ilaçlarla etkili bir biçimde tedavi edilebilir. İlaç olarak pyrantel pamoat,mebendazol (Vermox, Vermazol, Versid), pyrivinium pamoate (Pirok, Piramon), piperazine citrate (Siropar, Hemicid, Pipor) kullanılabilen ilaçlardır. İlacın alındığı gün mümkünse; çarşaflar kaynatılırsa (çamaşırların en az 100 derecede yıkanırsa etkili olduğu bilinmektedir), iç çamaşırlar kızgın ütüyle ütülenirse tedavi başarısı artar. Tedavi yapılırken bütün aile bireylerinin ele alınıp tedavi edilmesi de çok önemlidir.

Kıl Kurdu Nasıl Önlenir Kıl kurduna bitkisel çözüm

Kıl kurdu enfeksiyonları en sık parazit yumurtalarının bulaştığı parmaklar aracılığı ile olduğu için önlenebilmesinde en önemli basamak kişisel hijyene önem vermektir. Tırnakların kısa tutulması, dışkıya el sürülmeden temizlik yapılması, iç çamaşırların düzenli olarak değiştirilmesi, çarşafların, yatakların ve banyoların düzenli olarak temizlenmesi çok önemlidir.

Tanıım
: Parazit hastalığıdır. 3-5 milimetre uzunluğunda, ince ipliksi yapıda, ince bağırsağın son kısmı ve kalın bağırsakta yaşayan bir solucandır. Dünyada ve ülkemizde yaygındır. Bulaşma kolay olduğundan; aile içinde, çocuk gruplan arasında kolayca yayılabilir. Enfekte besinlerin yenmesi ve anal bölgeyle temas eden el ve tırnakların ağza götürülmesiyle bulaşır.E11 sık görülen belirti geceleri olan anal bölge kaşıntısıdır. Çocuklarda hazımsızlık, sinirlilik, idrar kaçırma ve karın ağnsı görülebilir.22S1S Phantel pamoat ve mebendazol (100 mg. Tek doz) en iyi tedavi seçenekleridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp