Kimyasal Maddelerle Sterilizasyon

Kimyasal Maddelerle Sterilizasyon : Kimyasal maddelerden sterilizasyondan çok dezenfeksiyon ve antisepsi amacı ile yararlanılır. Bu maddelerin mikroroganizmalar üzerindeki etkileri yapılarına, yoğunluklarına ve mikroorganizmalarla bir arada bulunma sürelerinin uzunluğuna bağlıdır. Bu etmenlerin değişmesine bağlı olarak kimyasal maddelerin etkiledikleri mikroorganizma sayısı, bunların üzerindeki etkilerin geçici ya da sürekli olması değişik olabilir. Bu şekilde ayni kimyasal madde bazen ortamda tam bir sterilleme yapabildiği gibi yalnız dezenfeksiyon da oluşturabilir.Kimyasal maddelerin mikroorganizmalar üzerindeki etki mekanizmaları değişik olup sitoplazmik zar işlevlerini bozma, protein de- natürasyonu, enzim işlevlerini bozma etkileri, çeşitli yollardan birlikte etki gibi etkiler söz konusu olabilir.

Bunlara dezenfeksiyon yöntemleri bölümünde değinilmiştir.Mikrobiyolojide bazı besiyerleri ve aletlerin sterilizasyonu amacıyla kimyasal maddelerden yararlanılabilir. Örneğin yükseK ısıda bozulabilen ve besiyerlerine eklenecek olan yoğun (%20) şeker eriyiklerine %1 oranında Thymol eklenerek 24 saat oda ısısında bekletilirse timolün etkisi ile tüm mikroorganizmalar öleceğinden sterillenmiş olur. Kullanılırken şekerler, besiyerlerine %1 son yoğunluğunda kunulacağmdan timol sulanıp ayrıca uçacağından etkisi kalmaz.Kimyasal maddelerle yapılan sterilizasyon için en önemli uygulama Ethylene oxyde (CH2.O.CH2) ile yapılan sterilizasvonduı. 10,8°C altında sıvı, bunun üzerinde gaz durumunda olan bu madde saf halde çok toksik, iritan ve patlayıcıdır. Bu nedenle 10 K etilen oksit -¡- 90 K C02 karışımı Carboxide, 20 K etilen oksit + 80 K Cö2 karışımı Qxyfume şeklindeki zararsız karışımlarda satılır ve kullanılır.

Otoklav ya da benzer aygıtlarda belirli ısı, nem ve basınç altında uygulanır. Etilen oksit kullanılırken uygulandığı kapalı boşluğun hacmine göre litrede mg hesabı ile uygulanır. Uygulamada ısı, nem, basınç, süre ve etilen oksit miktarının uyumlu miktarlarda olması gerekli olup herhangi birinin uygunsuzluğu etkiyi değiştirir. Örneğin etilen oksit miktarı iki katına çıkartılırsa uygulama süresi ya-riya indirilebilir. Uygulama örneklerinden biri şudur: 1 litre hacim için 500 mg etilen oksit, 58°C, %40 relatif nem altında 4 saat süre ile iyi bir sterilleme sağlar.

Etilen oksit çok etkin bir jermisit olup sporları da öldürür. Etkisi hücre sitoplazmasmdaki çeşitli maddelerle kimyasal bileşikler yapmak şeklindedir. İyi bir penetrasyon özelliği olup sterillenen madde ve aletlerin niteliğini bozmaz. Sterilizasyondan sonra uçarak ayrıldığından zarar verici etkisi kalmaz.Etilen Oksitin otoklavda kullanılmasında uyulacak kurallar şunlardır :

1— Sterillenecek şeyler basınçlı buharla sterillemedeki düzene uygun olarak otoklava yerleştirilirler.

2— Otoklav sıkıca kapatılır ve bir vakum pompası ile havası boşaltılır.

3— İstenilen nemi sağlayacak kadar buhar otoklava salınır.

4— Gerekli miktarda etilen oksit salınır.

5— Gerekli ısı sağlanacak kadar ısıtılır ve zaman saati kurulur.

6— Yeterli süre bekletilip sonunda ısıtma kesilir.

7— Tüm gaz vakum ile boşaltılır ve normal basınç elde edilinceye kadar steril hava alınır.Isı ile bozulabilecek polietilen, plastik deri, kauçuk aletler, be- siyerleri vb. etilen oksit ile sterillenebilir.Etilen oksit, karboksit ya da oksifum karışımları şeklinde çelik tanklarda bulundurulmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp