Parazit Çeşitleri Nelerdir

Parazit Çeşitleri Nelerdir

Bitler ve bağırsak solucanları gibi parazitler yaygın görülen parazitlerdendir ve kolayca yayılırlar. Bu parazitlerin nedenleri her zaman hijyen eksikliği değildir. Tedavi için ihtiyaç duyulacak tek şey, parazitlerin yayılmasını durdurmak için basit bitkisel tedavi yöntemleri ve önleyici tedbirlerdir.
 
BİTLER VE YUMURTALARI
 
Bitler kafa derisini kaplar ve saç köklerine yer değiştiremeyecekleri şekilde, sıkıca yumurtalarını (bit yumurtası) yerleştirirler. En yaygın oldukları yer okullardır; eğer çocuklar sürekli saçlarını kaşıyorlarsa, hemen kontrol edin. Her zaman kullanılan bit şampuanlarına alternatif olabilecek, birçok etkili bitkisel tedavi yöntemi vardır.
 
BİTKİSEL YARDIM
 
■ Eşit miktarlarda çayağacı, kekik ve limon esansı yağlarını karıştırın; 500 mİ sıcak suya 10 damla ekleyin ve saçı şampuanladıktan sonra, son durulamada kullanın. Bitler tamamen temizlenene kadar birkaç günde bir tekrarlayın.
 
■ Aynı yağları 10 mİ tatlı badem yağma karıştırıp, sağlam dişli bir tarağı bu karışımda ıslatın; çocuğun saçlarını bu tarakla tarayın. Bitler temizlenene kadar günde üç- dört kez bu işlemi tekrarlayın.
 
SOLUCANLAR
 
Bağırsak solucanları çocuklarda yaygın olarak görülen parazitlerdir. Yüksek derecede bulaşıcıdırlar ve kolaylıkla diğer aile üyelerine (yetişkinler dahil) geçebilirler, bu nedenle titizlikle hijyen sağlamak çok önemlidir. Tuvalete giden herkesin çıkmadan önce ellerini yıkadıklarından emin olun ve mümkünse her bireye ayrı bir tuvalet tahsis edin. Dişi kurtlar anüse yumurta bırakırlar, bu nedenle yatmadan önce çocuğunuzun poposunu kontrol edin ve eğer yumurta varsa cımbızla teker teker temizleyin.
 
TEDAVİ
 
■ Bitkiler, kurtların yok edilmesinde etkili olabilirler. Bir bardak lahana veya havuç suyuna, on damla pelin veya rezene tentürü koyun. İyice karıştırın ve dört gün boyunca, her sabah kahvaltıdan önce çocuğunuza bir bardak içirin. Tedaviyi iki hafta sonra tekrarlayın (kurdun yaşam dönemini kısaltmak için tedavi tekrarlanmalıdır).
 
■ Sarımsak da kurüardan kurtulmanıza yardım eder; yemeklerinizde bol bol kullanın veya tekrar enfeksiyon kapma riski görüyorsanız, sarımsağın içini düzenli olarak çocuğunuza yedirin.

KILKURDU ( E. Vermicularis, Oksiyürler)
İplik inceliğinde, sarımtırak beyaz renkte, boyları iki milimetre ile bir santimetre arasında değişen ve dışkı ile atılabilen bağırsak parazitleridir. İnsanlardaki en yaygın parazittir. İlkokul çocukları arasında daha yaygındır. En Önemli belirti anüs ve çevresinde geceleri artan kaşıntıdırAyrıca iştahsızlık, kilo kaybı, karın ağrısı, burun kaşıntısı, diş gıcırdatma, uyku düzensizlikleri ve kabus görme ve ishal görülebilir . Tanı parazitin kendisi veya yumurtasının görülmesi ile konur.
** Bulaşıcılığı yüksektir. Tedavinin başarı için ilacın alındığı gün çarşaf ve çamaşırlar kaynatılmalı, iç çamaşırlar kızgın ütü ile ütülenmelidir.
Tedavi: Mebendazol :VERMAZOL ® 100 mg 30 ÇİĞNEME TABLETİ
Doz: Çocuk ve yetişkin: tek doz 100 mg alınır 15 gün sonra yine tek doz 100mg alınır. Bütün aile üyelerine aynı tedaviyi uygulanmalıdır. Çocuklarda meyve suyu içinde getirilerel içirilebilir.

ASKARİS
Askaris silindir biçiminde, uçları ince, kahverengimsi renkli, 25-35 cm uzunluğunda bir solucandır İpliksi solucanları (Nematoda) grubundadır. Okul öncesi ve okul çocuklarında daha sıktır. Bazen hiç belirti görülmez iken, tipik belirtiler iştahsızlık, karın ağrısı, zaman zaman ishal, burunda kaşıntı, diş gıcırdatma ve uyurken salya akıtmadır. Ayrıca ürtiker, ateş, terleme ve gece korkuları bulunabilir Bazen anüsten çıkabilir. Safra yollarına ya da apandise yerleşebilir Bazen de birçoğu bir araya gelip yumak oluşturarak bağırsak tıkanmasına yol açabilir. Tanısı dışkıda parazit yumurtalarının görülmesiyle konur
Tedavi: Mebendazol : VERMAZOL ® 100 mg 30 ÇİĞNEME TABLETİ
Doz: Çocuk ve yetişkin: 2x100 mg 3 gün kullanılır. Bütün aileye aynı tedaviyi uygulanmalıdır.

KANCALIKURT
Yuvarlak, pembemsi boz renkli, yaklaşık 1 cm uzunluğunda bir solucandır Askaris gibi iplik-solucanlan grubunda yer alır. Bu hastalarda bitkinlik ve kalp yetmezliği, çocuklarda gelişme bozuklukları görülebilir Dışkıda parazit yumurtalarının görülmesiyle tanı konur Barsak çeperlerini delip kana karışırlar. Kan yoluyla karaciğer, akciğer, beyin zarı ve göz gibi hayati önem taşıyan organlara yayılabilirler. Tedavi edilmezlerse kireçlenmeleri halinde ameliyattan başka çare yoktur.
** Kedi, köpek, tavşan gibi evcil hayvanlar ilaçlanmalıdır..
Tedavi: Mebendazol : VERMAZOL ® 100 mg 30 ÇİĞNEME TABLETİ
Doz: Çocuk ve yetişkin: 2x100 mg 3 gün kullanılır. Bütün aile üyelerine aynı tedaviyi uygular.

TENYA SAGİNATA (ŞERİT, SIĞIR TENYASI)
Ülkemizde de en yaygın tenya türüdür Yassı solucanlar ortalama uzunluğu yaklaşık 3 m’dirAma sığır tenyası 12 m’ye ulaşabilir. Yenen çiğ sığır etiyle insanların sindirim sistemine girer bağırsağa yapışır Hafif karnı ağrıları, birbirini izleyen ishal ve kabızlık görülebilir Özellikle çocuklarda sindirim bozukluğu, bulantı, kusma, asalağın alınan besinlere ortak olması sonucu yorgunluk ve zayıflama gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca baş ağrısı, uykusuzluk, terleme ve baş dönme­si sayılabilir Dışkıda parazitin yumurta ve boğumlarının görülmesi ile tanı konur. Selofan bant yöntemi ile % 85-95 tanı konulabilir.

Tedavi: Niklozamid: YOMESAN® 500mg 4 TABLET ( Sadece tek doz alınır.)
Doz: <2yaş: 0.5gr, 2-6 yaş:1 gr, 6yaş ve yetişkin:2 gr.

Parazitlerden Nasıl Kurtuluruz

Bağırsak Kurtlarından Nasıl Kurtulurum: Bağırsak kurtları çok rahatsız edici bir hastalıktır. Bağırsak kurdu sorunu yaşayan kişilerde hızla zayıflama, kilo verememe ve Kaşıntı gibi problemler ortaya çıkar.

Bağırsak kurdu hastalığı için öncelikle dahiliye uzmanı bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Alternatip olarak tamamlayıcı tedavi olabilecek kürleri açıklamak isteriz. Herbalist uzmanların açıkladığı kürler bağırsak kurtlarından daha çabuk kurtulmanızı sağlayacaktır.

Bağırsak Kurtları İçin Bitki Kürleri:

Nar Bitkisi Kürü:

Bağırsaklarda bulunan şerit ve kurtları dökmek için, ekşi nar bitkisinin kökü bir kazanda kaynatılıp suyu aç karnına hastaya içirilir. Nar, kabız yapma özelliği olan bir bitkidir. Özellikle aç karnına yenildiği zaman daha tesirli olur ve bağırsaktaki şeritlerin, kurtların ve tenyaların düşmesini sağlar.

Sarımsak Kürü:

Sarımsak pekçok hastalıkta faydalı olduğu gibi bağırsak kurtları içinde çok şifalıdır. Bağırsaklardaki şerit ve kıl kurdunu düşürmek için birinci gün bir, ikinci gün iki, üçüncü gün üç, dördüncü gün dört ve yirmi birinci güne kadar beş Diş sarımsak çiğnenmeden yutulur. Sarımsak ise antiseptiktir ve kurt düşürücü vasfı vardır.Bağırsak bozukluklarında yedi gün boyunca aç karnına üç diş sarımsak yutulur.

Kabak Çekirdeği Kürü:

Kıl kurdu olanlar bir hafta süre ile hergün aç karnına bir avuç kabak çekirdeği yiyin ve bir süre sonra bir bardak süt için. Kıl kurtları için çok etkili olan kaban çekirdeği kısa sürede kurtların düşmesini sağlayacaktır.

Bağırsak Parazitleri

Bağırsak parazitleri, gözle görülemeyen yumurtaların ağız yoluyla alınması ve belirli bir süre geçmesi ile birlikte ortaya çıkan, sindirim sisteminde yaşamaya başlayan kurtçuklardır. Konak olarak kullandıkları kişinin beslenmesine bağlı bir şekilde büyüyüp, çoğaldıklarından dolayı kişinin gelişimini ve sağlığını büyük ölçüde sekteye uğratarak kişiye zarar verirler. Birçok türü olan bağırsak parazitlerinin özellikle görüldüğü bir yaş aralığı yoktur ancak genellikle çocuklarda daha sık rastlanırlar. 

Parazit Belirtileri

Genellikle karın ağrısı ile başlar. Uzun süre besin tüketilmediği takdirde giderek artan bu ağrılar bazen azalsa hatta hissedilmese dahi parazitler var olduğu sürece etkilerini tam anlamıyla kaybetmeyecek, tekrarlayacaklardır. Ağızdan salya akması da parazitlerin belirtisi olabilir. Bilhassa uyurken sık sık ağızdan su akabilir ve parazitler ağız kokusuna da sebep olmaktadırlar. Dışkı kıvamı sık sık değişiyor ve ishale benzer bir hal alıyorsa bu da parazitlerin varlığını işaret edebilir. Mide bulantısı, kilo kaybı ve kilo alamama, gelişimde gerilik, ciltte kaşıntı da diğer belirtiler arasındadır. İleriki safhalarda bağırsak dışında karaciğer, akciğer gibi organlar da zarar görmeye başlar ve görevlerini tam ve sağlıklı bir şekilde yerine getiremeyebilirler. Tenya tarzı bağırsak kurtları ise anüs çevresinde bulunabildiklerinden dolayı görülme ihtimallleri yüksektir ve yoğun kaşıntıya sebep olduklarından farkedilmeleri kolaydır ancak her bağırsak paraziti gözle görülmez. Bu yüzden şüpheli durumlarla karşılaşıldığında gerekli test ve tetkiklerin yapılabilmesi, doğru bir teşhis konulabilmesi adına uzmanlara danışılmalıdır.

Bağırsak parazitlerinin kıl kurdu, tenya, bağırsak solucanı gibi farklı türleri bulunmaktadır ve tümü ağız yoluyla yumurta olarak vücuda girse de bazıları birkaç ay içinde gelişirken bazılarının gelişimlerini tamamlamaları 1 yılı bulabilir. Boy ve şekilsel açıdan da farklılık gösteren bağırsak parazitleri birkaç mm ile 1 metre arasında değişik boylarda ve şekillerde olabilmektedirler. Türlerine göre tedavi şekilleri de değişiklik göstermektedir.

Parazit Nedir

Asalak ya da parazit, bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar verebilen organizmalardır. Bu canlılardan kimileri mikroskobik boyutlardan erginlikte çok büyük boyutlara ulaşabilecek değişimlere sahip olabilirler.

Bir asalak üzerinde yaşadığı canlının besinine ortak olarak yaşamını sürdürür. Besine ortak olması ise üzerinde yaşadığı canlının zayıf düşmesine ve hastalanmasına neden olur. Günümüzde bilinen birçok hastalık asalaklar neticesinde meydana gelir. Asalakların en bilinenlerinden birisi ise kedi, köpek ve sığırlarda yaşayan şerittir. Şerit başlangıçta kistle kaplı bir yumurta halinde iken konak canlının sindirim sistemine geldiği zaman sahip olduğu kisti kırarak erginleşmeye başlar ve hayvanın bağırsağına yerleşir. Benzeri durumlar genellikle ya konağın zarar görmesi ya da bağışıklık sisteminin uyum göstermesi ile sonuçlanır. Kimi kurt türleri nadiren de olsa beyin ve karaciğer gibi organlara zarar verebilmektedir. Gezici bir asalak olan askaris yoğun vakalarda çok yaygın olmasa da kazara akciğere girerek çıkamayabilir veya karaciğerde apseye neden olabilir. Ölümcül durumlar genelde hatalı konaklarda görülmektedir, örneğin beyaz kuyruklu geyiğin beyninde yaşayabilen Parelaphostrongylus isimli asalak mus'larda sık sık fatal nörolojik vakalarla sonuçlanmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp