erkekte östrojen fazlalığı belirtileri

Erkekte Östrojen Fazlalığı :

Östrojenlerin başlıca etkileri dişi cinsel organlarında görülür. Bu hormonlar ergenlik çağma gelmiş bir kız çocuğunun gelişmesini ve cinsel olgunluğa varmasını sağlar. Bütün eşey organlarını yapısal olarak destekler ve progesteronla birlikte yumurtlama ve âdet kanaması gibi değişiklikleri düzenler.

Dölyatağının en iç katmanı olan endometriyumun ve kas tabakası miyometriyumun gelişmesi de östrojenlere bağlıdır. Miyometriyumda ve fallop tüplerinde bulunan kaslar Östrojenlcr sayesinde güçlenir ve daha kolay kasılabilir.

Ayrıca dölyolu mukozasmda bulunan hücrelerin çoğalmasıyla ve bağ dokusunun güçlenmesiyle, dölyolu sağlam ve esnek yapışım korur. Memede salgıbezlerinin, yağ dokusunun, süt kanallarının ve destek dokusunun artması memeyi geliştirir.

Ostrojenler cinsel organların gelişmesini ve işlevlerini sürdürmesini sağlamanın yanı sıra kadının cinsel yaşamını da etkiler. Derialtı yağ dokusunun artması, su ve tuz tutucu etkiye bağlı ödem, ciltte bağdokunun artması, kalsiyum çökmesiyle kemiğin sağlamlaşması, kanda kolesterol düzeyinin azalması, kan şekeri düzeyinin denetlenmesi, kan proteinlerinde değişiklik, kan damarlarında geçirgenliğin azalması gibi birçok fizyolojik olay tek basma ya da başka hormonlarla birlikte östrojenlerin etkisiyle gerçekleşir.

Ergenlik çağma ulaşmış bir kız çocuğunda kandaki östrojen düzeyinin hızlı artmasına bağlı olarak dişi cinse özgü vücut Özellikleri ortaya çıkar. Erkekte ise Östrojen hormonunun etkileri prostat ve meme dokusunda görülür.

Ama hormon düzeyinin düşük olması nedeniyle, bunlarda çok belirgin değişiklikler oluşmaz. Prostat dokusu embriyolojik olarak dölyatağıyla aynı kökene dayandığından östrojen hormonundan etkilenir.

Bazı durumlarda erkekte hormon miktarında artış olmamasına karşın, bu hormonların vücutta yıkılarak etkisiz hale gelmesini sağlayan enzimlerin azlığı östrojen fazlalığına İlişkin belirtilere yol açar.

Karaciğer yetmezliğinde er, kekte meme dokusunda kadınsı gelişme görülmesi (jinekomasti) bunun tipik bir örneğidir. Büyük ölçüde karaciğerde üretilen enzimlerin yıktığı ostrojenler, karaciğer yetmezliği durumunda kanda birikerek meme ve prostat dokusunda anormal gelişmeye neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp