Yoga Faydaları

Yoga Faydaları

"‘Yoga” birleştirmek ve bağlamak anlamına gelen bir sözcüktür ve bu yönüyle de insanı var eden tüm parçaları bir araya getirmeyi, yaşama her anlamda uyum sağlamayı ifade eder. Yoga felsefesinin Hindistan’daki klasikleşmiş yorumuna göre, yoga insanın varlığını Evrensel Ruh’la birleştirerek mutlak özgürleşmenin yolunu açar. Yoga duruşları ve yoga felsefesinin temel kavramları hâlâ Sanskritçe sözcüklerle adlandırılmaktadır.    Hint-Avrupa dil ailesinin eski bir üyesi olan Sanskritçe, simgesel kullanıma oldukça elverişli bir dildir. Sayısız milletten insanın uygulayıp öğrettiği yaşayan yoga geleneğinin yanı sıra, Hint edebiyatı da konuyla ilgili birçok hikaye ve ders içermektedir. Ünlü bilge Patanjali M.Ö. 200’de yazmış olduğu Yoga Sutras adlı kitabında yoganın, bilinç halindeki zihnin rahatlatılması, zihinsel ve bedensel enerjinin yapıcı bir şekilde kontrol edilmesi sanatı olduğundan söz eder. Patanjali, yogada sekiz aşama olduğundan ve bu aşamaların zihni arındırarak mutlak aydınlanmaya götüren bir yol olarak görülebileceğinden söz eder.

Yoğun olarak omurgayı çevreleyen kaslar üzerinde çalışan yoga ile omurga uzar, esner ve güçlenir; gövdenin merkezinin dayanıklılığı artar, bu da tüm bedeni ve duruşu etkiler. Düzenli yoga ile kas tonusu ve güç artar, sürekli sandalye ve koltukta oturmanın zayıflattığı kaslar uyanmaya başlar; sırt ve kök kaslar güçlendikçe, hem yoga pozları içinde hiza, hem de günlük yaşamdaki duruş dönüşmeye başlar.

Yoga pozları, yani Asana’lar, güvenli bir şekilde kasları esnetir, kaslarda katılık, ağrı ve yorgunluğa sebep olan laktik asit serbest kalır. Eklem ve kasların hareket kabiliyeti artar, bedeni birarada tutan bağ doku güçlenir. Kronik ağrılar ve kas gerginlikleri azalır.

Yoga uygulaması ile solunum sistemi iyileşir; göğüs kafesini çevreleyen kaslar güçlenir ve esner, akciğerlerin nefes kapasitesi artar. Farklı poz ve geçişlerin etkisiyle kalp ve kan dolaşımı desteklenir, hormonlar dengelenir ve bedenden yoğun bir toksin atımı gerçekleşir. Yoga, iç salgı bezleri ve organlara derinlemesine masaj yapar, bu dokular uyarılır ve dengelenir. Yogada dikkat ve odaklanma, denge pozlarında ve bedensel hiza araştırması içinde zamanla artar.

Yoga uygulamasında stres hormonu olan kortizol ve adrenal bezlerdeki strese yanıt veren hormonlar azalır, parasempatik sinir sistemi devreye girer ve bedende dinlenme hissi uyanır. Düzenli yoga uygulaması stresi azaltır, zihne bir dinginlik ve açıklık getirir. Kişi yaşamda zorlandığı durumları daha kolay idare etmeye başlar, düşünce, tepki ve hislerinin daha çok farkına varır. Uyku problemleri ve stres bağlantılı sıkıntılar rahatlayabilir.

Yogadaki nefes çalışmaları ve uygulamayla artan duygusal farkındalık da kişiyi duygusal açıdan dengelemeye başlar. Uyanan bütünlük ve birlik hisleri ile ve kişi daha merkezinde hisseder, kendisi ve yaşamla olan ilişkisinde bir rahatlama yolu açılır.

Yoga uygulaması sırasında nefesi, hareketi, içimizdeki his ve eğilimleri izlemeye, fark etmeye, bedenin ve zihnin doğasını algılamaya başlıyoruz. Kendimize daha yakından bakabilmek, kendi gerçeğimizi görmemize alan veriyor. Yoga matı üzerinde yaşadığımız her farkındalık ve rahatlama, günlük yaşamdaki tutum ve tepkilerimize de etki ediyor.

Yoga Hareketleri

Ayakta Yapılanlar:

Ardha kati çakrasana: Belden çark duruşu
Padahastasana: Ayaklar ele duruşu
Ardha çakrasana: Yarım çark duruşu
Trikonasana: Üçgen duruşu
Virabhadrasana: Savaşçı duruşu
Parsva konasana: Yan açı duruşu
Vriksana: Ağaç duruşu

Oturarak Yapılanlar:

Vayraasana: Elmas duruşu
Viraasana: Kahraman duruşu
Şaşankasana: Ay duruşu
Ustrasana: Deve duruşu
Supta Vajrasana: Yatan elmas duruşu
Supta Viraasana: Yatan kahraman duruşu
Paşkimottasana: Ekstrem esneme duruşu
Padmasana: Lotus duruşu
Yoga Mudra: Yoga duruşu
Vakrasana: Dönüş duruşu
Arda Matyendrasana: Yarım balık kralı duruşu
Maricarasana: Marica’nın duruşu
Sirsasana: Baş duruşu
Jomukhasana: İnek yüzü duruşu
Yüzükoyun Yapılanlar:

Bujangasana: Kobra duruşu
Salabasana: Çekirge duruşu
Danurasana: Yay duruşu
Mayurasana: Tavus kuşu duruşu
Sırtüstü Yapılanlar:

Viparita Karani: Ekstrem duruş
Saruangasana: Omuz duruşu
Matsyasana: Balık duruşu
Halasana: Saban duruşu
Sethubandasana: Köprü duruşu
Çakrasana: Çark duruşu
Savasana: Ceset duruşu
Hamsasana: Kuğu duruşu

Yoga Nedir

Yoga (Sanskrit, Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizm'de, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir

Sanskrit dilinde yoga kelimesi pek çok anlama sahiptir; "kontrol etmek", "boyunduruk altına almak" veya "birleştirmek" anlamına gelen Sanskrit "yuj" kelimesinden türemiştir. "Kavuşma", "bir araya gelme", "birlik", "karşılaşma" ve "yöntem" olarak çevrilebilir. Yoga uygulayan veya yoga felsefesini takip eden kişiye yogi ya da yogini adı verilir. Yogini ifadesi "yogi"isminin dişil kullanımıdır.

Yoganın Tarihi

Vedik Samhitalarda bazı çilekeşlerden, Vedaların erken yorumları olan Brahmanalarda (MÖ 900-500), bu çilekeşlerin yaptığı uygulamalardan (tapas) bahsedilmektedir.Pakistandaki Indus Vadisi Uygarlığına (ortalama MÖ 3300–1700) ait alanlarda bulunan birçok mühürlerde, bilinen yoga veya meditasyon duruşlarının benzerini tasvir eden figürler bulunmuştur. Bu duruşlar, arkeolog Gregory Possehl'e  göre "yogayı işaret eden bir ayinsel disiplinin biçimini" önermektedir. Sonuçlanan bir kanıt henüz bulunmasa da, Indus Vadisi mühürleri ve yoga ve meditasyon uygulamaları arasındaki ilişki daha sonraları da birçok bilim adamı tarafından tartışılmıştır.

Meditasyondaki daha yüksek şuuru deneyimleme teknikleri shramana gelenekleri veUpanishad geleneği tarafından geliştirilmiştir. .

Budizm öncesi erken Brahminik metinlerdeki meditasyonla ilgili net bir kanıt olmasa da, Upanişadların kozmolojik ifadeleriyle Buddha'nın kaydedilmiş en eski Budist metinleri arasındaki yakınlığı baz alarak, Wynne elementsiz ve biçimsiz meditasyonun Brahminik geleneğinde oluşturulduğunun iddia eder. Hatta bunun dışında gerçek olma olasılığı daha az olan bazı iddiaları da vardır.[9] Upanişadlardaki kozmoloji ifadelerinin modern gelenekte de yansıtılmış olduğunu söyleyerek,geç Rg Vedik dönemde Nasadiya Suktanın modern geleneğin kanıtlarını içerdiğini iddia eder.

Patanjali'nin Yoga Sutra'ları
Hint Felsefesinde, yoga altı ortodoks felsefi okuldan birinin ismidir.  yoga felsefi sistemi Samkhya okuluyla çok yakından ilintilidir.

Patanjali tarafından açıklanan Yoga okulu, Samkhya psikolojisi ve metafiziğini kabul eder, ama Samkhya'nın gerçeğin 25 elementine ilahi varlığı da eklediğinden, Samkhya'ya göre daha teistiktir. Samkhya ve Yoga arasındaki paralelllikler o kadar fazladır ki, Max Müller "iki felsefenin arasındaki farktan Tanrı'lı Samkhya ve Tanrı'sız Samkhya diye söz etmek mümkündür..." demektedir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp