Ağaç Duruşu

AĞAÇ DURUŞU

Tek ayak üzerinde durmayı gerektiren pozisyonlar, denge hissini geliştirdiği gibi, yere basan ayak ve bacağın güçlenmesini ve kalça eklemlerinin esneklik kazanmasını da sağlar. Ağaç Duruşu’nun Sanskritçe’deki karşılığı olan Vrksasana, toprak ve gelişme gibi sözcüklerle ilintilidir ve sabır sözcüğünün Sanskritçe’deki söylenişi de bu sözcüklerden türetilmiştir. Duruşun temeli olan ayaklarınızı kökleriniz olarak düşünüp sağlamca yere basmanız ve duruş içerisinde bir bitki gibi sabırla büyümeniz gerekmektedir. Duruşu ilk defa uygularken bir duvara yakın olmakta ve gerektiğinde duvardan destek almakta fayda vardır   1 Dağ Duruşu’na geçin .   2 Sağ bacağınızı bükün ve yana doğru kaldırın. Sağ ayak I bileğinizi kavrayın ve ayak tabanınızı ' sol uyluğunuzun iç kısmına yaslayın. Bunu i yaparken sağ ayak parmaklarınızın aşağıya bakmasına ve ayağınızın mümkün olduğunca yukarıya yerleştirilmesine özen gösterin.Üzerinde durduğunuz bacağın yere düzgün ve sağlam basmasına dikkat edin ve sağ bacağınızı, kalçanızla aynı düzlemde olacak şekilde geriye doğru itin.   3 Kollarınızı, avuç içleriniz birbirine bakacak şekilde yukarıya doğru uzatın. Gövdenizi esnetin. Sağlamca yere basmaya devam ederken her iki tarafınızı da eşit düzeyde esnetmeyi ve dengenizi korumayı öğrenin.   4 Dengenizi korumak için ileriye doğru bakın ve düzenli nefes alıp vermeye devam edin. Bu şekilde 20 saniye bekleyin. Daha sonra kollarınızı ve ayağınızı indirip hareketi, bu kez diğer taraf için tekrarlayın.

Ağaç Duruşu: Vriksha-asana


Ağaç Duruşunu genel olarak tanıtacağız. Önceklikle denge duruşları hakkında birkaç söz söyleyerek işe başlayalım. Denge duruşları ya da tek ayak duruşları sayesinde bedenimizi ve zihnimizi birbiriyle

daha uyumlu ve daha iyi kullanmayı öğreniriz. Denge duruşlarında gözler çok önemlidir. Gözlerimizi sabit bir noktaya odaklamamız duruşumuzu kolaylaştıracaktır. Yine sıklıkla vurguladığımız gibi duruş sağ ve sol taraflarımızda farklı sonuçlar ortaya çıkarır. Başlangıçta bir tarafla daha rahat dururuz, devam ettikçe bu asimetri ortadan kalkar.

Şu günlerde baharın güzelliğiyle doğaya olan ilgimiz daha da artar. Ağaçları düşündüğümüzde onları dik ve canlı tutan en büyük etmenin kökleri olduğu farkına varılır. Biz de ağaç duruşunda ayaklarımızı bütün parmaklarıyla yere bastırarak yerimizi sağlamlaştırabiliriz. Bu noktada ayakkabısız ve çorapsız olmamız önemlidir. Yükü yavaşça sol ayağımıza vererek sağ ayağımızı dizden kırıp sol kasığımıza koyarız. Diz kapağındaki kaymayı önlemek için yere basan dizimizi zaman zaman sıkmak duruşa yardımcı olur. Ellerimiz, iki göğsümüzün önünde avuçlar bitişik ya da başımızın üzerinde, denge bulmamıza yardımcı bir şekilde durabilir.

Duruşumuzu, nefeslerimizi tutmadan belirli aşamalarla, süreyi arttırarak uygularız. Her bir ayakta ortalama olarak birer dakika durmanın fiziksel ve zihinsel sağlığımıza etkisini kısa sürede hissederiz. İsteyenler daha uzun duruşlar da yapabilirler. Zihnimizi duruş boyunca bir ağaca yönlendirmemizin konsantrasyon açısından önemi tartışılmaz. Ellerimizin dallar gibi yükseklere uzandığını hissederiz. Bacaklarımızın ve gövdemizin bir ağaç gibi dik ve sağlam olduğunu fark ederiz. Böylece; kararlarımız, yaşantımız, yürüyüşümüz daha dengeli bir hale gelir. Konsantrasyon süremiz artar.

Yoga duruşlarını çok iyi havalandırılmış ortamlarda uygulamak gerekir. Bu bağlamda, doğada yoga yapmanın da etkisi kendini hemen belli eder. Ağaç duruşunu ormanda ağaçlarla, bitkilerle bütünleşerek uygulayabiliriz. Duruş; deniz kenarında, sabahın güzelliğiyle, ufuk çizgisine bakarak da uygulanabilir. Yoga sayesinde kendimizle, başkalarıyla ve doğayla daha uyumlu ve barışık bir yaşam sürmek mümkün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp