Kundalini Yoga Nedir?

Kundalini Yoga Nedir?

Planet Health Club’ta Yoga'nm bir türü olan ‘Kundalini Yoga’ dersine katıldım. Esra Banguoğlu ders veriyor. Esra Hoca 5 yıl boyunca Los Angeles’ta yaşamış ve Kundalini yoga ile tanışmış.    Kundalini Yoga, Yoga’nın en eski tarzı. Egzersiz, nefes tekniği, mantra ve meditasyonla birleşerek. Beden, duygusal beden ve beyin arasındaki iletişimi dengeliyor. Ruhumuzun çok daha huzurlu olmasını, ileriye dönük bakmadan anda yaşamamızı sağlıyor. Sorunlarımızın kaynağına inip, çözmemizde yardımcı oluyor.Haftada en azından iki saat ayıracağınız Kundalini Yogayı mutlaka deneyin.

Kundalini Yoga; Zihin, beden ve ruh arasındaki ilişkiyi sağlayıp hizalayan en hızlı teknolojidir. Anlamı “Farkındalık” tır ve herkesin içinde olan atıl durumdaki Kundalini enerjisi uyanır.

Bize değişme gücü verir ve hayatımızda farklılık yaratır. Kundalini’yi güçlü kılan; çok basit ve hızlı etki göstermesidir.
Kundalini Yoga; hareket (asana), meditasyon, nefes (Pranayama) ve mantra bileşiminden oluşur.

Duygusal dengeniz, zihinsel netliğiniz, stresten arınmanız ve kişisel değişiminiz için çok güçlü bir sistemdir.

Mantra söylemek kesinlikle dini bir olgu değildir. Birçok mantra Sanskritçe veya Gurmukhi denilen eski zaman dilinde söylenir. Mantra söylerken ağzın aldığı şekil, dilin yeri, sözcüklerin söylenişi; ağzın içindeki baskı noktalarını uyarır, dolayısıyla beyin enerjisi yükselir, meditasyona hazır hale gelinir.

“Prana” Sanskritçe’de Nefes demektir. “Yama” ise Kontrol anlamına gelir. “Pranayama” = Nefes Kontrolü. Yaşamın kaynağı olarak nefesi kontrol etmeyi öğrenmekle, kendimizi kontrol etmeyi öğreniriz. Nefes Kontrolü (Pranayama); hareketleri yaparken kullanılmasının yanı sıra meditasyona hazırlama ve meditasyon sırasında da kullanılır.

Her katıldığınız ders; bedeninizi güçlendirmenin yanı sıra, duygusal ve ruhsal değişiminize de katkıda bulunur.

Kundalini Yoga  Faydaları

-Sinir sistemini güçlendirir
-Esnek bir omurilik olmasını sağlar
-Duygusal dengeyi sağlar
-Farkındalık duygusunu canlandırır
-Enerji seviyesini yükseltir
-Zihinsel netlik sağlar
-Huzuru teşvik eder
-Stresi yok eder
-Daha iyi nefes alabilmek için akciğerin kapasitesini genişletir
-Bağışıklık sistemini güçlendirir
-Kişisel değişimi / dönüşümü ve büyümeyi destekler
-Bilinci; sağlık ve mutluluk yaratacak şekilde yeniden programlar.

Kundalini Yoga Hareketleri

Kundalini Yogası nefes ve hareketle sağlanan bir meditasyon çeşididir. Beden üzerindeki çakralarınızın çalışmasına yardımcı olur. Düzenli yaptığınız zaman kendinizdeki fiziksel, ruhsal ve zihinsel uyumu fark edeceksiniz.

Temel İlkeleri

Ses, nefes ve duruş kullanarak, Kundalini Yoga omurganın tabanında sarılı olan yılan gücünü (Kundalini) kurtararak ve yedi çakra yoluyla yukarı doğru çekerek ruhsal farkındalık geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Sağlıklı bir vücut bakımınn en önemli faktörlerden biri esnek bir omurgadır. Bel ağrısı ve üst sırt ağrısı yetişkinlerde en sık görülen sağlık şikayetleridir. Kundalini yoga ile bu şikayetlerinizi azalmanız mümkündür.

Başlangıç

Sessizce oturun ve nefes alın. Bilinçli nefes yavaş ve karından alınır. Kendi ritminizi ayarlayın.

Egzersizler

Pelvis Rotasyonlar

Kolay pozda oturun. Dizlerinizin üzerinde ellerinizi yerleştirin. Derinden bir taşlama hareket etrafında pelvis rulo olun.
26 defa uygulayın ve her yöne 1-2 dakika yapın.

Faydaları: Bu egzersiz alt omurgaların rahatlamasını sağlar, sindirim yardımcı olur.

Spinal Flex

Kolay pozda oturun. Bilekleri tutun. Omuzları rahat ve başı düz tutarak, omurganızı ileri esnetin. Yukarı ve aşağı başınızı hareket etmeyin. Nefes alıp vererek rahatlayın. Derin nefesler ile ritmik devam edin. Nefes enerjinizi omurgada hissedip, omurganızı aşağı doğru ilerletin.
1-3 dakika veya en fazla 108 kez uygulayın.

Spinal Flex

Sona erdirmek için: Derin nefes alın, rahatlayın, sonra nefesinizi tutun. Sessizce oturun omurga ve vücuda enerji dolaşımını hissedin.

Faydaları: Bu egzersiz alt omurganızı uyarır.

Topuklar üzerinde Spinal Flex

Topuklar üzerinde oturun; ellerinizi yere koyun. Güçlü bir nefesle yukarıdaki gibi spinal esnekliğini devam edin.
1-2 dakika uygulayın.

Faydaları: Orta omurga ve kol ile çakraları çalıştırır.

Boyun Rolls

Düz ama rahat omurga ile oturun. Başınızı biraz geriye hareket ettirerek çenenizi de aşağı getirin, omurganın üstünde oturuyor gibi hissedecek şekilde başınızı ayarlayın. Diğer yönde yavaş yapın ve daha sonra boynunuzu döndürün.
Her bir yönde en az bir dakika uygulayın.

Sona erdirmek için: Bu egzersiz sonrasında, sessizce oturmalı, vücut ve omurganızı hissetmelisiniz.

Faydaları: Bu egzersiz boyun gerginliği kaldırır ve tiroidi uyarır.

Yan sıkıştırmalar

Topuklarınız üzerinde oturun. Arka omuzlar, parmaklarda ön ve başparmakları yerleştirin. Sola bükülün nefes alın, sonra sağa bükülün nefes alın. Yavaş yavaş sırtınızdaki omurgada artan bir rotasyon hissedeceksiniz. Kolların özgürce sallanmasına izin vererek dirseği paralel tutun. Bu egzersiz, ayakta da yapılabilir.
1-2 dakika veya 26 kere devam edin.

Faydaları: Bu egzersiz ile kalp merkeziniz çalışır ve üst omurga uyarır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp