Yoga Çeşitleri

Yoga Nedir

Yoga (Sanskrit, Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizm'de, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir

Sanskrit dilinde yoga kelimesi pek çok anlama sahiptir; "kontrol etmek", "boyunduruk altına almak" veya "birleştirmek" anlamına gelen Sanskrit "yuj" kelimesinden türemiştir. "Kavuşma", "bir araya gelme", "birlik", "karşılaşma" ve "yöntem" olarak çevrilebilir. Yoga uygulayan veya yoga felsefesini takip eden kişiye yogi ya da yogini adı verilir. Yogini ifadesi "yogi"isminin dişil kullanımıdır.

Yoga Faydaları

Yoğun olarak omurgayı çevreleyen kaslar üzerinde çalışan yoga ile omurga uzar, esner ve güçlenir; gövdenin merkezinin dayanıklılığı artar, bu da tüm bedeni ve duruşu etkiler. Düzenli yoga ile kas tonusu ve güç artar, sürekli sandalye ve koltukta oturmanın zayıflattığı kaslar uyanmaya başlar; sırt ve kök kaslar güçlendikçe, hem yoga pozları içinde hiza, hem de günlük yaşamdaki duruş dönüşmeye başlar.

Yoga pozları, yani Asana’lar, güvenli bir şekilde kasları esnetir, kaslarda katılık, ağrı ve yorgunluğa sebep olan laktik asit serbest kalır. Eklem ve kasların hareket kabiliyeti artar, bedeni birarada tutan bağ doku güçlenir. Kronik ağrılar ve kas gerginlikleri azalır.

Yoga uygulaması ile solunum sistemi iyileşir; göğüs kafesini çevreleyen kaslar güçlenir ve esner, akciğerlerin nefes kapasitesi artar. Farklı poz ve geçişlerin etkisiyle kalp ve kan dolaşımı desteklenir, hormonlar dengelenir ve bedenden yoğun bir toksin atımı gerçekleşir. Yoga, iç salgı bezleri ve organlara derinlemesine masaj yapar, bu dokular uyarılır ve dengelenir. Yogada dikkat ve odaklanma, denge pozlarında ve bedensel hiza araştırması içinde zamanla artar.

Yoga uygulamasında stres hormonu olan kortizol ve adrenal bezlerdeki strese yanıt veren hormonlar azalır, parasempatik sinir sistemi devreye girer ve bedende dinlenme hissi uyanır. Düzenli yoga uygulaması stresi azaltır, zihne bir dinginlik ve açıklık getirir. Kişi yaşamda zorlandığı durumları daha kolay idare etmeye başlar, düşünce, tepki ve hislerinin daha çok farkına varır. Uyku problemleri ve stres bağlantılı sıkıntılar rahatlayabilir.

Yogadaki nefes çalışmaları ve uygulamayla artan duygusal farkındalık da kişiyi duygusal açıdan dengelemeye başlar. Uyanan bütünlük ve birlik hisleri ile ve kişi daha merkezinde hisseder, kendisi ve yaşamla olan ilişkisinde bir rahatlama yolu açılır.

Yoga uygulaması sırasında nefesi, hareketi, içimizdeki his ve eğilimleri izlemeye, fark etmeye, bedenin ve zihnin doğasını algılamaya başlıyoruz. Kendimize daha yakından bakabilmek, kendi gerçeğimizi görmemize alan veriyor. Yoga matı üzerinde yaşadığımız her farkındalık ve rahatlama, günlük yaşamdaki tutum ve tepkilerimize de etki ediyor.

Büyük hocaların söylediği gibi, "sözcükler yoganın gerçek değerini anlatmakta yetersiz kalıyor, yoga ancak deneyimlenebiliyor."

Yoga Nasıl Yapılır

Yoga dersi yalın ayak yapılır, çok bol olmayan, rahat ve hareket etmeye müsait spor giysiler giyebilirsiniz.

Yoga Mat, blok ve diğer malzemeler tüm üyelerimizin kullanımına açık Yogatime studyo salonlarımızda mevcuttur, ancak kendi yoga mat'ınızı edinmek isterseniz makul fiyata resepsiyondan satın alabilirsiniz.

Uygulamadan önce son iki saat yemek yememiş olmakta fayda var; mide dolu olmamalı, ama çok açlık hissi de olmamalı. Dersten önce su ihtiyacınızı karşılayın, ancak ders sırasında su içilmesi, iç ısıyı düşürdüğünden en iyi tercih değil.
Dersin tarz ve seviyesine de bağlı olarak terleme olabilir. Bir veya bir buçuk saat süren ders, sadece hocanın konuşarak yönlendirdiği sessiz bir ortamda gerçekleşir, derslere vaktinde gelmek önemlidir. Ders sonrasında sorularınız varsa hocayla paylaşabilirsiniz.

Yoga dersinde acı olmamalı, eğer bir pozda keskin bir acı hissi oluştuysa mutlaka güvenli bir şekilde pozdan çıkın ve durumu hocaya bildirin. Yogada sınırlarımızı hissederiz, ancak bu sınırlar bizi konforlu alanımızdan çıkmaya davet ederken, nefes ve duyarlılık ile çalışmak gereklidir. Eğer bir acı oluşuyorsa, ya hizada ve pozda bir hata yapılmış veya öğrencinin bedenindeki bir hassasiyet öne çıkmış olabilir. Lütfen acı hissettiğinizde bunu yok saymayın ve acı içinde devam etmeye çalışmayın, bedeninize zarar verebilirsiniz.

Yogaya haftada bir veya iki dersle başlayabilir, farklı hocalarla derslere katılabilir ve pozları öğrenmeye başlayabilirsiniz. Yogatime’da her gün, yeni başlayanlara uygun gündüz ve akşam YOGA-1 derslerimiz var; programda gordüğünüz herhangi gün ve saatteki YOGA I.seviye derse katılabilirsiniz. Zaman içinde daha sık yoga yapmak isteyebilir, farklı tarzlardaki derslere ilgi duyabilir, uygulamanızı her güne taşımak isteyebilirsiniz.

Yogatime’da soyunma odalarımız ve duşlarımız var, temiz havlu kiralayabilir ve ders sırasında eşyalarınızı kilitli dolaplara koyabilirsiniz.
Stüdyoda cep telefonlarını kapalı tutmanızı özellikle rica ediyoruz.
Ders öncesi ve sonrasında Yogatime’da zaman geçirebilir, bitki çayları içebilir, kitaplıktan faydalanabilirsiniz.

Yoganın Bölümleri

Patanjali'nin yazıları aynı zamanda aştanga yoga (Sekiz Basamaklı yoga) olarak bahsedilen sistemin temelini oluşturmuştur. 2. kitabın 29. Sutrasından alınmış bu sekiz basamak kavramı günümüzde uygulanan Raja yoga çeşidinin karakteristik temellerini oluşturur.

Sekiz basamak:
  • Yama (Beş "geri çekilme"): Zarar vermeme, doğruluk, çalmama, tensel zevkleri kontrol etme, istifçilik yapmama
  • Niyama (Beş "gözlem"): Arı olma, halinden memnun olma, ateşli istek, okuma, hatırlama
  • Asana: kelime anlamı "oturma yeri", Patanjali'nin Yoga Sutra'larında meditasyonda kullanılan oturma duruşunu ifade etmektedir.
  • Pranayama ("Nefesi askıya alma"): Prāna, nefes, "āyāma", durdurmak demektir. Ayrıca, yaşam gücünün kontrolü olarak da yorumlanabilir.
  • Pratyahara ("Tecrit"): Dış nesnelerden duyu organlarını geri çekmedir.
  • Dharana ("Konsantrasyon"): Dikkati tek bir nesne üzerine odaklamadır.
  • Dhyana ("Meditasyon"): Meditasyon nesnesinin doğası üzerine yoğun tefekkürdür.
  • Samādhi ("Özgürleşme"): Meditasyon nesnesi ile şuurun birleşmesidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp