Tekne Duruşu

TEKNE DURUŞU

Sanskritçe karşılığı Navasana (nava tekne demektir) olan bu duruş adını şeklinden almaktadır. Paripurna (tam) ve Ardha (yarım) olmak üzere iki farklı uygulama mümkündür. Her iki uygulama da sırtı güçlendirerek karın kaslarını şekillendirir, fakat Paripurna Navasana için ileri düzeyde esneklik, Ardha Navasana için ise güçlü karın kasları gerekmektedir. Sırtınızda herhangi bir ağrı hissederseniz uygulamaların ikisini de sonlandırın, fakat ağrı hissetmez ve sadece zorlanmayla oluşan gerilimden dolayı hafifçe titrerseniz uygulamaya devam edin..   

TAM TEKNE DURUŞU: PARİPURNA NAVASANA

1 Değnek Duruşu’na geçin    2 Hafifçe geriye doğru yaslanarak ayaklarınızı yerden kaldırın ve dengenizi korumaya çalışın. Başlangıçta bacaklarınızı bükerek uygulamaya devam edebilirsiniz, fakat zamanla duruşun başından sonuna kadar bacakları düzgün ve bitişik tutmayı öğrenmeniz gerekir.   3 Bacaklarınızı düzleştirerek ayaklarınızı baş seviyesinin üstünde tutun. Kollarınızı yere paralel olarak öne doğru uzatın. Avuç içlerinizi birbirine doğru çevirin. Geriye doğru yıkılmamaya dikkat ederek göğsünüzü yükseltin.   4 Düzenli nefes almayısürdürerek 10-20 saniye kadar bu şekilde bekleyin.  

YARIM TEKNE DURUŞU: ARDHA NAVASANA

Değnek Duruşu’na geçin .| İki elinizin parmaklarını kilitleyerek ellerinizi başınızın arkasına .getirin. Dirseklerinizi hafifçe öne doğru itin.3 Geriye doğru yaslanın ve bacaklarınızı yerle 30°’lik bir açı oluşturacak şekilde havaya kaldırarak düzgün ve gergin tutun. Ayaklarınızın başınızla aynı seviyede olmasına dikkat edin.4Düzenli nefes alıp vermeye devam ederek 10-20 saniye kadar bu şekilde bekleyin.

Navasana (Tekne Duruşu)

Sanskritçe Anlamı:
nava: tekne
asana = duruş, poz (aasana - Sanskrit alfabe ile -आसन )

Adım Adım Uygulama:
1. Duruşa yerde oturarak başlarız. Bacaklarınızı dümdüz önünüze uzatın, bu şekilde oturun. Ellerinizi kalçalarınızın azıcık yanında olacak şekilde koyun. Kuyruksokumu kemiğinizin üzerinde oturduğunuzdan emin olun. Sırtınız düz olmalı.
2. Nefes verin ve bacaklarınızı yerden kaldırın, bacaklarınızın zeminle açısı 45-50 derece olmalı.
3. Bacaklarınızı yerden kaldırdığınızda kollarınızı da birbirlerine ve yere paralel bir şekilde uzatın.
4. Yavaşça ayak parmak uçlarınızı göz seviyenizden biraz daha yukarı kaldırın ve dizlerinizi düzleştirin.
4. Nefes vererek bacaklarınızı yavaşça yere bırakın ve nefes alarak dik oturma pozisyonuna geçin.
5. Duruşta ilk başlarda 10-20 saniye durabilirsiniz. Zamanla bu süreyi 1 dakikaya kadar çıkartın.

Anatomik Odaklanma:
Tiroit

Kontrendikasyonlar ve Uyarılar:
Astım
İshal
Baş ağrısı
Kalp sorunları
Uykusuzluk
Düşük kan basıncı
Hamilelik
Boyun yaralanması

Faydaları:
Tiroit rahatsızlıklarına iyi gelir.
Karın, kalça eklemleri ve omurgayı güçlendirir.
Sindirimi düzenler.
Stresi azaltmaya yardımcı olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp