Nefes Kontrolü

NEFES KONTROLÜ

Yogilerin nefes kontrol sanatına Pranayama ismi verilir. Prana Sanskrit- çe’de nefes demektir, fakat aynı zamanda rüzgar, kozmik güç, yaşam enerjisi, canlılık ve ruh gibi anlamları da karşılar. Ayama ise uzatma, düzenleme, sınırlama ya da kontrol etme anlamında kullanılmaktadır. Bu şekilde düşünüldüğünde Pranayama, nefesi uzatmayı ve tutmayı olduğu kadar, her hareketin, düşünce ya da hissin temelinde yatan yaşamsal eneıjiyi yönlendirmeyi ve kontrol etmeyi de ifade eder. Nefes Kontrolü, çok önemli bir güçtür. Yogayla ilgili eski kaynaklarda nefesi kontrol etmek, tehlikeli ve vahşi bir hayvanı kontrol etmekle bir tutulmuştur.

NE ZAMAN VE NEREDE?

■ Rahatsız edilmeyeceğinizi düşündüğünüz temiz, iyi havalandırılmış ve sessiz bir yer seçin.   ■ Nefes tekniklerini sabahlan (güne başlarken her zamanki hazırlıklarınızı yaptıktan ve duşunuzu aldıktan sonra) açken uygulayın.   ■ Bu teknikleri yorucu herhangi bir egzersizden (yoga dahil) hemen sonra uygulamayın.   ■ Eğer gergin ya da moralsizseniz nefes tekniklerini uygulamak yerine keyfinizi düzelteceğini bildiğiniz başka egzersizleri tercih edin.   ■ Eğer gerginseniz ya da kontrollü nefes alıp verirken panik yaşıyorsanız, normal bir şekilde nefes alıp vermeye devam edin ve dinlenin.   ■ Nefes tekniklerini uygularken sırtınızın altına destek koyarak uzanın .Başlangıçta sadece birkaç dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır. Nefes kontrolü egzersizlerinin bitiminde Olü Yatışı’na geçin, başka bir duruş uygulamayın ve dinlenin.

NEFESİ UZATMAK

Gözlerinizi kapatarak Ölü Yatışı’nda uzanın ve birkaç dakika kadar dinlenin. Bu sırada nefesinizin doğal ritmini takip edin. Vücudunuz hareketsiz yatarken nefes alıp verişinizin ritmi yavaşladığında, önce nefes alışınızı, sonra nefes verişinizi uzatmak için aşağıdaki egzersizleri uygulayın. Nefes alırken akciğerinizin her iki yarısını da eşit düzeyde kullanın ve nefesin içinize yavaşça sızmasına izin verin. Nefes alıp verirken burnunuzu kullanın.   1 Normal nefes alma; yavaş ve kontrollü nefes verme Öncelikle kendinizi I zorlamadan ama her zamankinden daha derin bir şekilde nefes verin. Normal nefes alın ve bu sefer daha yavaş ve kesintisiz bir şekilde nefes verin. Nefes verme sürenizin her zamankinden daha uzun olduğunu farkedin. Kendinizi sıkmayın ya da sesli nefes alıp vermeyin. Daha sonra yeniden normal nefes alarak yavaşça ve etkili bir şekilde nefes verin. Bu şekilde kendinizi sıkmadan 5 dakika kadar nefes alıp vermeyi sürdürün. Sonunda yavaşça nefes verdikten sonra nefes alıp verişinizi normale döndürün ve gevşeyin.   2 Normal nefes verme; yavaş ve kontrollü nefes alma Nefes verişinizitamamladıktan sonra yavaşça ve kesintisiz bi şekilde nefes alın. Nefes alırken akciğerinizin her iki yarısını da eşit düzeyde kullanın ve nefesin içinize yumuşakça sızmasına izin verin. Karnınızı şişirmeyin, fakat göğüs kafesinizin yukarıya, öne ve yanlara doğru esnemesine izin verin. Normal nefes verin. Yeniden kontrollü ve yavaş bir şekilde nefes alın, fakat bu sırada kendinizi sıkmamaya özen gösterin. Normal nefes verin. Bu şekilde 5 dakika kadar nefes alıp vermeyi sürdürün. Egzersizin sonunda bir süre dinlenin. Başlangıç için bu iki egzersiz yeterli olacaktır. Bu egzersizleri rahatça uygulayabilecek hale geldiğinizde aşağıdaki egzersize geçebilirsiniz.   3 Yavaş ve kontrollü nefes alıp verme Yere uzanıp gevşeyin ve nefesinize odaklanın. Daha sonra nefes verin. Az önceki gibi yavaşça ve kesintisiz bir şekilde nefes alın ve yine yavaşça ve kesintisiz bir şekilde nefes verin. Bu uzun ve yavaş nefes alıp verme egzersizine 5 dakika kadar devam edin ve bu sırada kendinizi zorlamamaya ve sıkmamaya dikkat edin. Sürenin sonunda yavaşça nefes vererek normal nefes ritminize dönün ve dinlenin. Vücudunuzu yavaşça yana doğru yuvarlayarak altınızdaki desteği uzaklaştırın. Daha sonra başınızın altına katlanmış bir battaniyeyi destek olarak koyun ve sırtüstü uzanın. Birkaç dakika boyunca Ölü Yatışı’nda gevşeyin. Egzersizin sonunda gözlerinizi açın, dizlerinizi kırarak sağ tarafınıza dönün ve bir süre bu şekilde bekleyin. Sonra sol tarafınıza dönün ve bir süre de bu şekilde kaldıktan sonra ayağa kalkın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp