Masajın Faydaları

Masajın Faydaları

Vücuttaki kaslar, genellikle gergindir. Bunun sebebi çoğunlukla, duruş şeklinin hatalı olması ve ilgili kas gruplarının buna bağlı olarak zorlanmasıdır. Endişe ve benzeri durumlarda ortaya çıkan stres de benzer bir sonuç yaratabilir. Masaj sırasında yaşanan gevşemeyle kaslardaki bu gerginlik azalır. Özellikle de strese bağlı gerginliklerin yok edilmesinde masajın rolü büyüktür.    Ayrıca masaj, kasları gevşetip esneterek bu bölgeye daha fazla kan gitmesini sağlar.Bazı masaj tekniklerinin uygulanması sonucu ısı oluşur. Vücut dokularındaki sıcaklığın yükselmesi sonucunda, bu bölgelerde depolanmış olan yağlar daha kolay parçalanır ve hızlanan kan dolaşımı sayesinde kolayca vücuda yayılır. Bu da selülit oluşumunu yavaşlatabilir.

Vücut masajı için ne denilebilir ki… Tam bir şölen, 70 dakikalık bir mutluluk. Ağrıyan sırtlar, tutulan boyunlar, gerilen kaslar için herhalde masajdan daha güzel bir armağan olamaz. Masaj bir süreliğine bile olsa dış dünyanın tüm stres ve kargaşasından uzak fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir arınma, rahatlama molasıdır.

Masaj konusunda uzman ve deneyimli kişiler tarafından kişinin cilt yapısı göz önünde bulundurularak besleyici, nem depo edici, ödem sökücü, yağ  akımını hızlandırıcı özellikleri olan buğday, susam, biberiye, limon, portakal, gül, ylang ylang gibi yağlar kullanılarak yapılmaktadır. Uygulanan masaj süresi tam 70 dakikadır ve daha çok sıvazlama, ovma, yoğurma, titretme… gibi rahatlatıcı teknikler uygulanarak yapılan masaj tedavi amaçlı değil sadece, kasların rahatlaması, zihinsel ve ruhsal bakımdan dinlenme, stresten arınma ve keyif amaçlı uygulanmaktadır.

Masajın Tarihi

Masajın tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Eski Çin, Mısır, Yunan ve Hint medeniyetlerinde masajın yaraları iyileştirme amaçlı kullanıldığı  ünümüze uzanan bilgiler arasındadır.

Eski Yunanca’da “Massein” sözcüğü yoğurma anlamına gelirken, Arapça’da ” Masah” sözcüğü sıvazlamak anlamına gelmektedir. Olimpiyat Oyunlarının başlaması ile birlikte masaj sporcuların kaslarını gevşetmek, onları rahatlatmak amaçlı uygulanırken, Hint felsefesinde Ayurveda ile sağlığı bulma ve koruma amaçlı uygulanmıştır.

18. yüzyılda İsveçli Per Henrik Link isimli bir kişi tarafından masaj Avrupa’da yaygın hale gelmiş ve böylece basınç, ovma, sıvazlama, titretme, vurma, döndürme gibi tekniklerden oluşan rahatlatıcı İsveç masajı ortaya çıkmıştır. 1. Dünya Savaşı yıllarında ise masaj daha çok zihinsel ve sinirsel rahatsızlıkları gidermek amaçlı bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Masaj ortalama ne kadar uygulanmalıdır?

Masaj süresi, uygulanacağı bölgeye göre farklılık göstermektedir.
Buna göre;
  • Genel vücut masajı: 45-60 dakika,
  • Yüz masajı: 5-10 dakika,
  • Kollar: 10-15 dakika,
  • Bacaklar: 15-20 dakika olmalıdır.
Masajın Zararları

Diyelim ki vücudunuzda gribal enfeksiyon var. O zaman masaj olmaz. Enfeksiyonlu ve yüksek ateşli durumlarda, kırık çıkık ve benzeri durumlarda, deri tahrişlerinde, yara berelerde masaj yapılmaz. Bunları göz önüne almayan bir kişi bilinçli davransa bile yine zarar getirebilir. Çünkü bu durumlarda masaj, faydadan çok zarar getirir. Her zaman her durumda masaj yapılmaz. Bunu ancak ciddi eğitim almış kişi anlar. Vücutta bir enfeksiyon veya iltihabi durum varsa enfeksiyonun yayılma riski yüksek olur, çünkü masaj kan dolaşımını hızlandırır. Masaj yapılan bölgede ısı meydana geliyor, doğal olarak orada damarlar genişliyor ve kanlanma artıyor. Diyelim ki enfeksiyonlu bölge masaj yapılan bölgeye yakın. Dolaşımı hızlandırdığınız için vücutta var olan enfeksiyon vücuda hızla yayılır. Yani enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerinde dolaşma veya yayılma riski yüksek olduğu için enfeksiyonlu durumda masaj yapmak doğru değil."

"ÇİĞNEME DE RİSKLİ"
Ayçeman, bazı vatandaşların kendilerini yakınlarına çiğneterek rahatladığını hatırlattı. Bu uygulamanın daha çok Asya toplumlarında görüldüğünü ifade eden Ayçeman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çiğneme de riskli. Baba eve gidiyor. Yorgunluk var, (Hadi hanım çık sırtımı çiğne). Çiğnerken nereye basılmaması gerektiği bilinemiyor. O an için rahatlama yaratıyor ama ince damarlar, sinirlerin, zarların ne kadar hassas yapıda olduğu bilinmiyor, zedelenme oluşabiliyor. İğne ucu gibi başlayarak zedelenmeler birikiyor. Kişi iki, üç günde bir kendisini yeniden çiğnetmek ihtiyacı duyuyor. İşte bu hasarlar birikerek devam eder ve deri altında, kaslar arasında kalıntılar bırakır. Halk arasında denildiği gibi kulunç oluşmaya, kaslarda spazmlar meydana gelmeye başlar. Kemik çıkıntılarının olduğu yerde baskı olursa kemik üzerindeki zarlarda yırtıklar oluşur, tutulmalar yayılır. Kişi, ilerleyen zamanlarda o bölgelerde sıkıntı yaşar."

Masaj Nedir

Masaj, tıpta, sinir ve kas sistemleri ile kan dolaşımının işlevlerini düzeltmek amacıyla belirli bir sistem ve bilimsel ilkeye dayanarak vücut dokularına el ya da özel araçlarla uygulanan işlem.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp