Soleus

Soleus, tüm alt bacağın arkasını kaplayan büyük ve geniş bir kastır. Alt yarısı hemen derinin altındadır, üst yarısı ise gastroknemius tarafından gizlenir, Soleus kelimesi, "sandalet"in Latincesi'nden gelir. Ayağın altı için kullanılan kelime olan taban ile (İngilizecesi sole) aynı kökten gelir.Soleus kası, hem kaval kemiğinin hem de kamış kemiğinin üst kısımlarına ve onları birbirine bağlayan dayanıklı zara yapışır. Aşağıdaki yapışma yeri, gastroknemius ve Plantaris kasları ile paylaştığı asıl tendonu vasıtasıyla topuk kemiğidir. Populasyonun küçük bir kısmındaki asıl tendonunun hemen arkasında, normalde bir yağ tabakasının olduğu yerde soleus kasının fazladan bir başı daha vardır. Bu ekstra kas, oldukça büyük olabilir ve kolaylıkla bir tümörle karıştırılabilir (1992, 427). Soluesun topuk kemiğine yapışması, onu bileğin primer plantar fleksörü yapar; bunun anlamı ayağınızın ön tarafıyla kuvvetlice aşağı bastırmanızı sağlamasıdır. Solues kasları yürüyüş, koşu, bisiklet, sıçrama ve tırmanma sırasında çok aktiftir. Bunlar da soleustaki tetik noktaları en çok geliştiren hareketlerdir. Kondisyonu zayıf olan solues kasındaki miyofasiyel tetik noktaları, düzenli olarak koşmayan kişilerde çok yaygın olan topuk ağrısının nedenidir. Ama atletler dışında insanlar da otuz yıldır sıçramamış ve koşmamış olan bu adamın yaşadığı gibi çok sıklıkla soleus sorunları yaşayabilir.50 yaşındaki Jeffrey, işine yakın olan güzel bir mahallede oturuyordu ve işine gidip gelirken yürümekten zevk alıyordu ama topuklarında keskin bir ağrı başladı ve arabasını almak için geri gitmek zorunda kaldı. Topuklarının arkası, dokunmaya karşı aşırı derecede hassastı. O kadar ki gece ayaklarını yataktan sarkıtmak zorunda kalıyordu. Bir tıbbi klinikte ağrısının nedeninin kemik mahmuzları olduğunu ve tek çarenin ameliyat olduğunu söylemişlerdi. Jeffrey'in soleus kaslarına yapılan masaj, topuk ağrısını sona erdirdi. Daha sonra dışarıda yürürken ağrı, ara sıra geri gelmeye başladığında kendi kendine yaptığı masaj dakikalar içinde ondan kurtulmasını sağlıyordu. Diğer bir çeşit soleus sorununa örnek, hevesli bir koşucu olan 34 yaşındaki Dorothy'dir. Koşmak. onu zinde tutuyor ve kendini daha iyi hissetmesini sağlıyordu ama bir yıldan fazladır koşamıyordu. Bileklerinin arkasında berbat bir ağrı başladığı için uzağa yürüyemiyordu bile. Sık sık topuklarının altında keskin bir ağrı oluyordu, bazen topukları sadece yere değerek oturmak bile tahammül edilmez olabiliyordu. Ayağının önünü yukarı kaldırması, her iki yerde de ani bir ağrı yaratıyordu. Asıl tentiniti olduğu teşhisi konulmuştu ve bir ağrı kesici reçetesi verilerek mümkün olduğunca ayaklarını yere basmaması öğütlenmişti. Bir dizi fizik tedavi seansı bir yarar sağlamadı. Dorothy'nin alt bacaklarının arkasına yapılan masaj (kendi kendine de yapabiliyordu) "tendinitini" ve topuk ağrısını sona erdirdi. Kendi kendine tedaviye devam ettikçe yürümek giderek bir sorun olmaktan çıktı ve sonunda tekrar koşularına dönebildi.

Belirtiler Soleus tetik noktalarından gelen ağrı esas olarak topuk, baldır ve bileğin arkasına gider (Şekil 10.28 ve 10.29). Soleus tetik noktaları, sakroiliak bölgede derin ağrıya neden olabilir ayrıca alt sırt kaslarındaki spazmları sürdürebilir (Şekil 10.30). Alt sırttaki dokunmaya karşı aşırı hassasiyetin kaynağı, bazen soleus kaslarına kadar gidebilir. Ağrının çeneye kadar gittiği örnekler de vardır. Kaval kemiğinin arka kenarındaki soleusun iç kenarındaki bir tetik nokta, ağrıyı ara sıra iç bilekteki yumru olan medialmalleolusa gönderir (Şekil 10.31) (1992,428-430).Bazı gerçek tıbbi sorunlar, soleus kaslarındaki tetik noktaların sebep olduğuna benzer belirtiler veriler ve teşhis sırasında kafa karıştırabilir. Örnekler tromboz, filebit, stres kırıkları ve tendon veya bağ yırtılmalarıdır. Miyofasiyel ağrılar,ayrıca koşucu ayağı veya topuk dikeni ile de karıştırılabilir. Topuk dikeni gerçekten var ve henüz ağrıya neden olmuyor da olabilir (1992,428-430).Bileklerin arkasındaki ağrı için tipik teşhis asıl tendinitidir. Üzerine basmayı engelleyen topuk ağrısına sıklıkla konulan bir tanı da "plantar fasyit" dir. Tendinit ve plantar fasyit için ağrı kesiciler, steroid iğneleri, fizik tedavi ve dinlenme şeklinde verilen tedavi çoğu kez hayal kırıklığı yaratır. Bu tedavilerin hiçbirinin tetik noktalar üzerinde kayda değer etkisinin olmadığı göz önünde bulundurulduğunda bu anlaşılabilir bir durumdur. Topuk ağrısının ve asıl tendonu çevresindeki ağrıların çoğu soleus, tibialis posterior veya kuadratus plantae kaslarındaki tetik noktalardan gelir (1992, 440-441).Soleus tetik noktaları, soleus kasındaki neden oldukları gerginlik dolaşımı kısıtladığında dolaylı olarak baldır kramplarına neden olabilir. Kanı, ayaklar ve bacaklarda yukarı pompalamaktaki öneminden dolayı bazen soleus kasına vücudun "ikinci kalbi" denir. Normal işlevleri sırasında soleus kasları hem uzarken hem de kısalırken kasılarak sağlıklı, aktif ve esnek oldukları sürece çok etkili bir şekilde kan pompalar. Ama miyofasiyel tetik noktaları verimlerini düşürür. Düşük tansiyon ve beklenmeyen bayılmalar, güçsüz veya işlev göremeyen soleus kasları nedeniyle olabilir (1992, 435-438). Soleus kaslarındaki tetik noktalar, kas içi basıncındaki artışın bacaklardaki kan dolaşımını sınırlamasına neden olan posterior kompartıman sendromunu destekleyebilir. Soleus tetik noktaları ayrıca varis, filebit ve dolaşım sorunlarının diğer belirtilerinin oluşumuna katkıda bulunabilir (1992, 442-444).

Nedenler
Soleus kaslara aşırı yüklenme, kum veya çakıl üzerinde yürürken veya koşarken kaymaktan kaynaklanabilir. Kalın deri taban yüzünden ayağın tam basamaması da onları incitebilir, Sorun sert tabanlı ayakkabılardan, ayakları uzatıp dinlenirken bacakların arkasına gelen basınçtan veya iyi bir bilek desteği olmadan kayak veya paten yapmaktan kaynaklanabilir. Aerobik dansı, soleus yorgunluğunun çok yaygın bir nedenidir. Yüksek topuklar giyme k, soleus kaslarını kısalmış halde tutar ki bu da tetik nokta yaratmanın ve devam ettirmenin en sık rastlanan yoludur. Tipik olarak yüksek topukların neden olduğu bile k dengesizliği de her adımda soleus kaslarını incitir (1992, 444-445).

Tedavi Ayak parmaklarınızı uzattığınızda gastroknemiusun alt sınırının altında kasıldığını hissederek soleus kasının yerini bulun. Soleus için de gastroknemius için kullandığınız aynı masaj tekniklerini kullanın; diğer bacağın dizi ile masaj, soleus kası için özellikle iyi iş görür (Şekil 10.26 ve 10.27). Birden çok paralel dikey darbe ile alt bacağın arkasının eninin tamamını kapladığınızdan emin olun.Eğer otururken ayağa kalktığınızda başınız dönerse ayağa kalkar kalkmaz birkaç saniye için ağırlığınızı normal yürüyüş hızında bir ayaktan diğerine kaydırmayı deneyin. Bu soleusunuzun kan pompalamasını ve kanın beyne daha hızlı çıkmasını sağlayacaktır. Spor veya egzersiz sonrasında da nefes ve enerjinin hızlı telafisi bu yolla sağlanabilir. Aslında güç harcadıktan sonra, baldır kaslarını sırayla kasmak kanın tam da dokuların fazladan desteğe ihtiyacı olduğu anda hızla bacaklardan yukarı ve tüm vücuda akmasını sağlar. Uzun süre esas duruşta duran askerlerin soleus kaslarındaki uzun süreli hareketsizlik nedeniyle bayıldıkları bilinir. İyi eğitim aldıklarında baldırlarını ritmik olarak kasıp gevşeterek bunu nasıl engelleyeceklerini öğrenirler.Önleyici bakım, baldır kasları için özellikle önemlidir. Sabahları birkaç dakika yatağın kenarında oturarak dizlerinizle baldırlarınıza masaj yapmak iyi bir alışkanlıktır. Ayrıca eğer alt sırttaki sabah ağrısı ve gerginliği soleus tetik noktaları ile ilgiliyse masaj, bu ağrılara iyi gelir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp