Kahraman Duruşu

KAHRAMAN DURUŞU

Bilinç düzeyini oldukça yüksek tutan bir duruş olan Kahraman Duruşu, nefes egzersizleri ve meditasyon çalışmaları için çok uygun bir pozisyondur. Duruşun Sanskritçe’deki karşılığı olan Virasana, enerjisini yoğunlaştırıp harekete geçmeye hazır olan kahraman anlamına gelen Vira kelimesinden türetilmiştir.

Duruş sırasında topukların üzerinde oturmak gerekir ki, bu çoğu insan için oldukça rahat bir pozisyondur. Bu sayede omurga dik durur; göğüs ve karın kasları sıkışmaz. Eğer bacakların bükülü durması herhangi bir ağrıya yol açıyorsa, destek kullanmakta ya da bir yoga eğitmenine danışmakta fayda vardır.

BASİTLEŞTİRİLMİŞ UYGULAMA: TOPUKLARIN ÜZERİNDE OTURMA

1 Diz çökün ve ayaklarınızın üzerine oturun. Dizlerinizin bitişik durmasına dikkat edin. Ayaklarınızı düzgünce yerleştirin. Topuklarınızın birbirinden uzak durmasına, ayak baş parmaklarınızın ise birbirine yakın olmasına özen gösterin.

* Eğer ayağınızın üst yüzeyinde oluşan basınç ağrıya neden oluyorsa, dizlerinizin altına yükseltici bir destek koyun.   ■ Eğer ayak bileklerinizin ön kısımları yeterince esnek değilse, katladığınız bir battaniyeyi destek olarak bileklerinizin altına yerleştirin.   ■ Eğer kalçanızı topuklarınıza yaklaştırmakta zorlanıyorsanız, kıvrılmış ya da katlanmış bir battaniye üzerine de oturabilirsiniz.

2 Ağırlığınızı sağ ve sol taraflarınız arasında eşit olarak dağıtacak şekilde oturun ve gövdenizi dik tutun.Omurganızı yukarı doğru esnetin, omuzlarınızı geriye doğru itin, ellerinizi iki yanınızda yere koyunve onlardan aldığınız destekle esnemeye devam edin. Öne ya da arkaya doğru eğilmemeye, veya gövdenizi kamburlaştırmamaya özen gösterin. Bir iki dakika kadar bu şekilde bekleyin.   DURUŞU KOLLARLA BİRLİKTE UYGULAMA: PARVATASANA   Duruşu daha aktif bir hale getirmek ve gövdenizi daha iyi esnetebilmek için kollarınızı kullanabilirsiniz.   ■ Parmaklarınızı birbirine kenetleyerek baş parmaklarınızı önce kendinize doğru, daha sonra aşağıya doğru çevirin ve avuç içlerinizin dışarıya dönük olmasını sağlayın.   ■ Kollarınızı yukarıya doğru uzatın ve esnetin. Bunu yaparken göğüs kafesinizi öne doğru itmemeye dikkat edin. Birkaç saniye bekleyin veellerinizi indirip parmaklarınızı, bu kez diğer işaret parmağınız üste gelecek şekilde yeniden keneüeyin. Esneme hareketini tekrarlayın.

DURUŞU ÖNE DOĞRU EĞİLEREK UYGULAMA

Kahraman Duruşu’nu öne doğru eğilmek için temel pozisyon olarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde vücudunuzu gevşetirken sırtınızı hafifçe esnetmeniz mümkün olacaktır.   ■ Dizlerinizi hafifçe aralayıp öne ve yere doğru uzanın.   ■ Kollarınızı ve gövdenizi ileriye doğru esnetin. Bunu yaparken kalçanızın yerden yükselmemesine dikkat edin ve mümkünse başınızı yere koyun. Eğer bunu yaparken zorlanıyorsanız, başınızı kollarınızın üzerine ya da katladığınız bir battaniyeye de yaslayabilirsiniz.   DURUŞU ORİJİNAL HALİYLE UYGULAMA   Aslında Kahraman Duruşu’nu uygularken yerde, ayaklarınızın arasında oturmanız gerekir. Fakat bu oturuş şekli dizlerinizde zorlanmaya sebep olabileceğinden, en ufak bir ağrı hissetmeniz durumunda bu uygulamadan vazgeçmeniz ve basitleştirilmiş uygulamayı tercih etmeniz önerilir. Duruşu orijinal haliyle uygularken kalçanız yerde olmalıdır. Fakat başlangıçta kalçanızın altına bir destek yerleştirerek uygulamayı daha kolay bir hale getirmeniz gerekebilir.   ■ Bir minder ya da düzgünce katlanmış bir battaniyeyi ayaklarınızın arasına yerleştirin.   ■ Ayak parmaklarınız geriye dönük olacak ve her iki ayağınızın da ön kısmının merkezi yere değecek şekilde diz çökün. Tüm ayak parmaklarınızın yerle temas etmesine özen gösterin.   ■ Ayaklarınızın arasına yerleştirmiş olduğunuz desteğin üzerine oturun ve gövdenizi yukarıya doğru esnetin.Duruşun hem orijinal, hem de destekli uygulamalarında kollarınızı az önce anlatıldığı gibi yukarıya doğru esnetebilir, ya da gövdenizi öne doğru eğebilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp