Gastroknemius

Gastroknemius Castro, Yunanca "karın" anlamına gelir. Knemius ise "alt bacak" anlamına gelen Yunanca meme'den türemiştir. Castroknemiusun kelime anlamı, "alt bacağın karnı"dır. Baldırlarınıza bir daha bakın ve neden bu adın verildiğini görün: Baldırlara karna benzeyen hatları veren gastroknemius kasıdır.Gastroknemius kası, dizin hemen arkasında femurun alt ucuna yapışır. Alt bacağın arkasında aşağı doğru yarı yolda kas asıl tendonuna katılır, o da daha sonra topuk kemiğine yapışır. Gastroknemius kasının iki başındaki kas liflerinin yerleşiminden dolayı bu kas,vücudun bütün ağırlığını kaldırma gücüne sahiptir. Bu güç sıçramak, tırmanmak merdivenden ya da tepelerden kontrollü inişlerde gereklidir. Daha hassas görevleri bileği ve diz eklemini sabitlemek ve ayakları dengede tutmaktır. İlginçtir ki gastroknemius kasları, aslında hareket atılımlarında gereken vücudun ileri itilmesine çok az katkıda bulunurlar.Gastroknemius sorunlarının belirtileri sadece ayaklarda hissedilir. Ağrının mantığı, kasın yorulmasına neden olan hareketi durduracak yerin acımasıdır. Genç bir kadının bir tatilin ortasında yaşadığı da buydu. 22 yaşındaki April, kolejden mezun olduktan sonra beş harika haftayı Avrupa'yı gezerek geçirecekti. Ne yazık ki ilk birkaç gün boyunca her yere beş santimetre topuklu ayakkabılarıyla yürüdü ve ayak kemerlerinde yürümesini engelleyen bir ağrı başladı. Her akşam otelde ayaklarını sıcak suya soktu ve iyice ovaladı ama ertesi gün kısa bir mesafe yürüdükten sonra ağrısı eskisi kadar kötü olarak geri geldi. Yüksek topukların ayakları için kötü olduğunu biliyordu ama ağrı başladıktan sonra alçak topuk giymeye başlamasının da pek bir yararı olmamıştı. Aslında ağrısı artıyor gibiydi ve tatilini berbat ediyordu. Bir rehber kitap, ayak ağrısından kurtulmak için baldırlarına masaj yapmayı öneriyordu. Bu April‘e hiç mantıklı gelmedi ama çaresizliği yüzünden denedi. Şaşırtıcıdır ki işe yaradı. Geceleri ve sabahları, bacaklarının arkasına masaj yapmak ve sonra dikkatle esnetmek için zaman ayırdı. Ayakları, bacakları ve bilekleri yürüyüşte ve tırmanışta tetik noktalar geliştirerek savunma tepkisi vermek yerine kuvvetleterek cevap verdi. Birkaç gün içinde ağrı bir sorun olmaktan çıkmıştı.

Belirtiler Ayağın uzun kemerindeki ağrı, gastroknemius kasındaki sorunun birincil belirtisidir (Şekil 10.23). 1 numaralı tetik noktadan gelen ağrı bazen uyluğun arkasına, dize ve bileğin iç kısmına kadar uzanabilir (şekilde gösterilmemiştir). Gastroknemiusun başka yerlerindeki tetik noktalar, esas olarak kasın kendisinde ağıya neden olur (Şekil 10.24). Ama en yüksek lateral tetik nokta, bazen ağrısını topuğun dış kısmına gönderir. Tetik noktalar kası kısalttığında topuk yerdeyken dizi doğrultmak zor olabilir. Çocuklar, miyofasiyel tetik noktalarından kaynaklanan bu belirtileri çok sık yaşarlar (1992, 398-399). Kasın ortasına doğru olan tetik noktalar, baldırlarda gece krampları oluşturmaya üst kısımdakilerden daha yatkındır. Gece oluşan baldır kramplarının vitamin eksikliği, ilaçların yan etkisi ve dolaşım bozukluğu dahil birçok nedeni olabileceğini hatırlamak önemlidir. Kramplar, kasların gerginliğinin neden olduğu kısıtlanmış dolaşım yüzünden yürür veya koşarken de meydana gelebilir (1992,407-410).Ciddi tıbbi sorunlar, çoğu kez gastroknemius tetik noktalarının belirtileri ile aynıdır. Bunlar arasında omurilik disklerinde kopma, tendon kopması, posterior bölme sendromu (bu dolaşımı kesebilir), flebit ve dizin arkasındaki cepte oluşan kistler de vardır. Bununla birlikte hekim, miyofasiyel nedenlerden haberdar olmadığında gastroknemius tetik noktalarının belirtileri bu durumlardan birisinin işareti olarak yanlış yorumlanabilir (1992, 406-407).

Nedenler Tırmanmak, yokuş yukarı yürümek veya bisiklet sürmek gastroknemius kaslarını aşırı zorlayabilir. Meslek icabı uzun süre ayakta durarak öne eğilmek bu kasları yıpratacak ve tetik nokta oluşumunu destekleyecektir. Diğer sebepler, parmaklarını uzatarak ve ayak çırparak yüzmek, hız sabitleyici olmadan araba sürmek, yüksek topuklu ayakkabılar giymek ve uylukların arkasına basınç yaparak dolaşımı sınırlayan sandalyelerde oturmak. Baldırlara basınç yapan ayak destekleri, baldır kaslarındaki sorunların önde gelen nedenidir. Bacağın alçıda olmasından dolayı hareketsizlik ve egzersiz eksikliği nedeniyle kondisyon zayıflığı da tetik nokta oluşmasına yol açar. Virüsle ilgili hastalıklar, çoğu kez baldır kaslarını gerer ve aşırı kullanıma karşı savunmasız hale getirir. Üşümek de onları incinmeye yatkınlaştırır. Parmakları uzatarak uyumak, onları kısalmış halde tutar ve krampları teşvik eder. Yatağın ayakucundaki parçayı kaldırmayarak bu zararı azaltabilirsiniz (1992,410-411).

Tedavi Gastroknemiusun alt bacağın üst yarısındaki konumu genellikle baldırın şekli ile tanımlanır. Parmaklarınızı uzatınca şiştiğinde kasın karnını parmaklarınızla hissedebilirsiniz. Gastroknemius kasları üzerinde çok odaklanmış ve hassas bir çalışma yapmak için desteklenmiş parmakları, Knobble'ı veya Thera Cane'i kullanın. Desteklenmiş parmakları kullanırken arkanıza yaslanıp rahatlayın ve ayağınızı yatağın veya bir sandalyenin üzerine Diğer bacağın diziyle derin darbeli masaj, tüm alt bacağın arkası için özellikle etkilidir ve bu masajı yapmak çok kolaydır. Bu teknik, yatsanız da otursanız da iyi iş görür ve en iyi çıplak bacakla yapılır (Şekil 10.26 ve 10.27). Sadece bacağınızı dizin üzerinde üç dört paralel çizgi halinde aşağı yukarı hareket ettirin, bileğin arkasından başlayarak dizin arkasına kadar devam edin. Bir tetik noktaya rastladığınızda o nokta üzerinde fazladan çalışın, tekrarlayan kısa darbelerle çalışın. Hem kas boyunca hem de diğer yönde masaj yapmaya çalışın. Konsantre çalışmak için baldırınızın derisini diz üzerinde kaydırmak yerine dizle beraber hareket ettirin.Zayıf kondisyon, muhtemelen baldır kaslarındaki sorunların en büyük sebebidir.Zayıf ve esnemez hale geldiklerinde kaslar kolayca aşırı çalışabilir ve aşırı gerilebilirler.Tetik noktalar, bir kası gergin tutmakta ısrar ettiğinde tedavi amaçlı esnetmenin bile zararlı olabileceğini unutmayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp