Brakialis Kas

Brakialis Kas: Brakialis kası dirseğin ırgatıdır. Dirseği bükerek ağırlık kaldırma, brakialisin kasılmasıyla gerçekleşir. Bisepslere atfedilen işlerin çoğunu yapar. Üst kol kası olmasına rağmen ağrıları elde hissedildiği için bu bölümde ele alınmıştır.Brakialis bisepsin altında yer alıp humerusun (üst kol kemiği) alt ön yüzünü kaplar (Şekil 6.3).Kasın üst ucu, humerusun dış yüzündeki kemik çıkırınsına ortadan, hemen deltoidin tutunma yerinin altından tutunur. Brakialisin diğer ucu ise ulnaya tutunur. Belirtiler: Brakialis kasındaki tetik noktalar, dirseği düzleştirmeye engel olur ama esas olarak başparmağın taburunda ağrıya neden olur. Omzun önünde ve dirsek çıkıntısının hemen altında ağrı hissedebilirsiniz. Üst kol dış yüzünde dirsek yakınında gerginlik ve ezici bir ağrı hissedebilirsiniz. Brakialisi geçerken radial sinirin sıkışması, başparmak ve ön kol arkasında uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olabilir (1999, 662). Bu bölüm için tetik nokta rehberinde görülebileceği gibi pek çok kas, başparmak bölgesine ağrı yollayabilir ancak brakialis ve skalen kaslar birinci şüphelidir. Başparmak ağrıdığı için masaj uygulamak normaldir ama ağrı başka bölgeden yollandığında bunun zaman kaybı olacağını bilin.

Nedenler Ağır alışveriş torbalarını taşımak, bebek taşımak, çocuk tutup kaldırmak, ön kolda sarkan fileyi taşımak brakialisleri aşırı yükleyebilir. Ağır aletlerin saatlerce taşınması, tekrarlayan dirsek hareketleri de brakialisi zorlar. Vücudunuzu barfiks ile yukarı çekme, spor amaçlı dirseğin zorlu bükülmeleri brakialis kaslarını zorlayarak tetik nokta oluşturabilir.Tüm gün bilgisayar klavyesinde kollarınız dışarıda önde çalışmak, devamlı her iki kolda brakiahslerinizin Başparmak ile Brakialis Masajı çalışmasına neden olur. Bu nedenle bilgisayar kullanıcılarının hemen tamamında brakialis tetik noktalan bulunur. Obua, klarnet ve bazı saksafoncular aletin ağırlığını devamlı olarak taşıyan sağ el birinci parmaklarında kronik ağrı ve uyuşukluktan rahatsız olur. Ağrının duyulduğu yer olarak başparmak sorunun kendisi gibi görülse de aleti çalarken sürekli kasılı kalan brakialis kası esas sorundur. Sık tetik nokta masajına ek olarak üflemeli çalgılarını her fırsatta yere koyarak kolun yanda sarkıtılıp brakialisin uzayıp gevşemesine izin verilmelidir.

Tedavi Brakialis tetik noktaları, bisepsin dış kenarının altında dirsek çıkıntısının hemen üzerinde bulunur (Şekil 6.3). Bisepsi yana itip desteklenmiş başparmak ile tetik noktalara kemiğe karşı masaj uygulanabilir (Şekil 6.4). Çalışılan kolun uyluğa yapıştığına dikkat edin. Radial sinirde sıkışmaya neden olan tetik nokta, kolun dış yüzünde dirseğin hemen üzerinde (Şekil6.3'te gösterilen 2 tetik noktanın üstte olanı) kas tomarı içinde gizlenir Bu tomar, desteklenmiş başparmağın altından kayma eğilimi gösterir ancak duvara karşı topla çalışıldığında yakalanması daha kolaydır. Tetik noktalar, sıklıkla bisepsin iç kenarının altında oluşur. (şekilde gösterilmemiştir).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp