Glütensiz Börek Tarifi

Glütensiz Börek Tarifi :

Malzemeler 

2 su bardağı mısır unu 
 
1 su bardağı pirinç unu 
 
3A su bardağı süt 
 
1 su bardağı yoğurt 
 
1 paket kabartma tozu 
 
1 çay kaşığı karbonat 
 
1 yumurta 
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
1 Vı tatlı kaşığı şeker 
 
10 adet kurutulmuş domates 
 
1 çay bardağı ceviz
 
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşarpeyniri 
 

Yapılışı

Hamuru hazırlamaya başlamadan önce domatesleri sıcak suya koyup yumuşamasını sağlayın.Derin bir kabın içine sırasıyla sütü, yoğurdu ve yumurtayı koyup iyice karıştırın.Başka bir kapta kuru malzemeleri mısır ununu, pirinç ununu, kabartma tozunu, karbonatı, tuzu ve şekeri iyice karıştırıp diğer kaptaki sıvı malzemelerin üzerine ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
 
Bu arada sıcak suda beklettiğiniz domatesleri suyunu süzdürdükten sonra küçük küçük doğrayın.Domatesle elinizde ufaladığınız cevizleri ve rendelenmiş taze kaşarpeynirini karıştırın.Yağlanmış tepsiye hamurun yarısını döküp üzerine domates-peynir-ceviz karışımını yayın ve kalan hamuru en üste yerleştirin.180 derece fırında 35-40 dakika üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.
 
Not: Üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serpebilirsiniz. Ekmek hamuru kıvamı biraz gevşek (bozadan biraz koyu) olmalı.

Gluten nedir?

Buğdayda yaklaşık 30 farklı tür protein bulunur ancak bunlardan yalnızca ikisi, glutenin ve gliadin, suyla karıştırıldığında gluten olarak bilinen esnek maddeyi oluşturur. Tek başına incelendiğinde gluten; ciklete benzeyen sert ve esnek bir maddedir. Buğday unu suyla karıştırılıp yoğurulduğunda, bu iki protein suyu tutar ve esnek gluten zincirlerini oluşturmak üzere birbirine bağlanır. Bu proteinlerin unda fazla miktarda bulunması durumunda un, suyu yapısına daha hızlı alır ve güçlü ve esnek bir gluten oluşturur. Unlu mamullerin yapısını sağlayan madde olan gluten; çavdar, arpa ve yulaf gibi diğer tahıllarda da bulunur ancak bunların hiçbiri, buğdayın bu fonksiyonunu tam olarak yerine getiremez.

Bir vücut glutene duyarlı ise ve gluten riski taşıyor ise belirtileri neler olacaktır?

glutene karşı vücudun bağışıklık tepkisinin test edilebilir olması erken teşhiste önemlidir. Ancak insanlara ilk etapta bağırsaklardan zarar veren gluten karında şişkinlik veya ağrı, ishal, kabızlık, kusma, mide ekşimesi, refl gibi potansiyel yüksek risk ve belirtileri mevcuttur. Ayrıca yorgunluk, eklem ağrıları, ağız ülseri, kemik ağrısı, kadınlarda anormal regl ve kısırlık glutene duyarlı olanlarda ve gluten riski taşıyanlarda ortaya çıkan önemli belirtilerdi

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp