Türk Lokumu

Türk kahvesinin yanına en çok yakışan Türk lokumudur. Türk lokumunun tarihçesi Perslere dayanır.
Pers İmparatorluğu'nu M.S. 226-652 tarihleri arasında yöneten Sasaniler Dönemi'nde "Rahat-ı-Hulkum" adıyla bilinen şekerlemenin Türk lokumunun atası olduğu belirtilir.
Sasaniler Dönemi'nde en popüler tatlı "abhisa" idi. Türk lokumunun atası sayılabilecek bu lezzete Persçede de "rahat-ı- hulkum" denirdi.
Kelime anlamı "boğazı rahatlatan" anlamına gelir. Zamanla kısaltılarak önce "lati lokum" sonra "rahat lokum" sonunda "Iokum" adını aldı.
Lokum 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı.
Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığı ile "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başladı.

Daha önce bal, pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum, 17. yüzyılda "kelle şekeri" olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesiyle hem yapımı hem de lezzeti değişti.
Osmanlı ve Türk şekercilik zanaatında menkıbeleşmiş Hacı Bekir ismi, günümüze kadar şekercilik sembolü olarak devam etmiştir.

Hacı Bekir. 1777 yılında Bahçekapı'da açtığı küçük dükkanında, lokum, akide vb. şekerlemeleri bizzat imal edip satmaya başlamıştır.
Önceleri ''Araçlı Şekerci", Hacca gittikten sonra da "Hacı Bekir" adıyla anıldı. Bekir Efendi'nin açtığı ilk dükkan Bahçekapı'daki Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekercilik

İstanbul'da iki asırdan bu yana hizmet veren yegane dükkandır. Dükkanın açıldığı günlerde, en ünlü şekerleme, lokum ve akide şekeriydi. Akidenin yapımında bal ve pekmez kullanılırdı.
Hacı Bekir kaymaklı lokumunun tadı gerçekten övgüye değerdi. Bugün için de öyledir.
Dönemin padişahı, kendisi için yapılan binbir çeşit şekerleme önüne gelince, içinden sadece Ali Muhiddin Hacı Bekir'in şekerini ya da lokumunu seçermiş.
Hacı Bekir'in yaptığı ürünler çok beğenilmiş, sarayın şekercibaşısı olmuş, berat ve nişan almıştır.

Özenle hazırlanmış kutular içindeki badem şekerleri mücevher gibi çekici görünür.
Çeşit çeşit reçellere geleneksel tatlılar da eşlik etmektedir.

Beni çocukluğumdan beri etkileyen; akide şekerleri, badem ve yerdeki tahta döşemelerin günümüze kadar gelmiş olması, mağazanın eski antika halini koruması ve binanın başlı başına yaşayan bir müze olarak hizmet vermesidir.

Lokum Nasıl Yapılır?

Şeker çözünebileceği kadar su ile birlikte kaynatma kabına konulup karıştırılarak ısıtılır. Suyun geri kalan kısmına, mısır nişastası belli oranlarda karıştırılır.
İçine meyve ya da kuruyemiş eklenerek elde edilen karışım, belirli sıcaklıkta ve sürede pişirilir.
Elde edilen sıcak ve akıcı durumdaki lokum alçak kenarlı tahta tablolar üzerine dökülüp üzerine nişasta serpilerek 24 veya 48 saat beklemeye bırakılır.
Soğuyan ve esnek bir katılığa ulaşan şekerlemenin üzerine pudra şekeri serpilip küçük parçalar halinde kesilir.
Tekrar pudra şekerine ve Hindistan cevizine bulanarak Türk lokumu elde edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp