Kafeinli İçecekler Nelerdir?

Kafeinli İçecekler Nelerdir? : En iyi içecek sudur. Günde 1,5-2 litre su içmeniz gerekir. Ancak gerek yemek aralarında gerekse öğün aralarında tatlı ve bazen de asitli birçok içecek tüketilmektedir. Bu içecekler, günlük kalori alimim belirgin derecede artırdığından, şekersiz (light) olanları tercih edilmeli, daha da iyisi, bunlar yerine su içilmelidir. Taze ve saf meyve suları dışındaki tüm hazır içeceklerin katkı maddesi kimyasallar (renk, koku, tat vericiler, koruyucular) içerdiğini hatırlayın. Mümkünse sadece taze meyve suyu ya da soda-limon için.

Çay ve kahve:

Oldukça sık olarak tükettiğimiz içecekler olan çay ve kahvenin içerisinde bir sinir sistemi uyaranı olan kafein bulunur. Kafein doğada birçok bitkide bulunur. Bunlardan en çok tüketilenleri kakao, çay, kahve ve koladır.Kafein ayrıca karbonatlı içeceklere, ağrı kesici ve antigripal ilaçlara da eklenmektedir. Kafein, bağırsaklardan emildikten sonra kanda dört saat kadar kalır ve bu süre içinde dikkati artırıcı ve uyarıcı etki yapar. Sigara içenler, kafeini içmeyenlere göre daha hızlı vücuttan atar. Kafeinin uyarıcı etkilerine karşı zamanla tolerans gelişir ve daha fazla alma ihtiyacı ortaya çıkar.

Kahvede çaya oranla iki kat fazla kafein bulunmaktadır. Türk kahvesinde de neskafeye oranla bir buçuk kat fazla kafein bulunur.Çay ve kahvede bulunan kafein nedeniyle bu içecekler içildikten sonra kalp hızı artabilir ve tansiyon yükselebilir. Kahvenin kolesterolü artırıcı etkisi de olduğu söylenmektedir.Çayın osteoporozu (kemik erimesi) azalttığı ve içerisindeki antioksidan maddeler nedeniyle kanser ve kalp hastalığına karşı koruyucu etkisi olduğu öne sürülmektedir. Kahvenin de astım hastalarında bronş açıcı etkisi olduğu, böbrektaşlarının oluşumunu azalttığı ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyucu etkisi olduğu iddia edilmektedir.Çay ve kahvenin aşırı şekilde tüketimi yarardan çok zarar getirebilir. Günlük çay tüketimi dört fincanı, günlük kahve tüketimi de iki fincanı aşmamalıdır.
Kafeinsiz bir yaşamı deneyin

Sert bir kahve ya da koyu hazırlanmış bir çay, kısa bir süre beyninizi rahatlatabilir, bedeninizi uyarıp sizi çalışmaya hazır hale getirebilir. Ancak bu yola çok fazla başvurmamaya dikkat edin. Çünkü yüksek dozda kafeinin yorgunluk, uyku kaçması, uykusuzluktan kaynaklanan titreme, sinirlilik, hırçınlık hali, mide ekşimesi, ishal gibi zararlı etkileri de vardır. Kafein, adrenalinin kana salınmasını artırarak ve kan şeker düzeyini yükselterek merkezî sinir sistemini uyarır.Eğer geceleri uyuyamıyor ve bu nedenle gündüz başınızı masanızın üzerinden kaldıramıyorsanız, bunun suçlusu içeceklerle gün boyu tükettiğiniz kafein olabilir. Eğer yorgunluk ve uykusuzluk sorununuz varsa ilk önce günde ne kadar kafein tükettiğinize dikkat edin.

Aldığınız ilaçlardaki, kolalı içeceklerdeki kafein miktarını sorgulayın.Kafein sizin en derin uykunuzu bile yarıda kesebilir. Uyku bölünmeleri ve uyku kaçmalarında, aldığınız günlük kafein miktarını düşünün. Sık ve tekrarlayan çarpıntı yakınmalarının da sebebi çoğu kez kafeindir.Ne kadar kafein zararlıdır ya da çok fazladır? Günde iki bardak kahve, bir bardak çay herhangi bir soruna neden olmaz. Bu, günde en fazla 200 mg kafeindemektir. Bu miktar 4 adet kutu kola, 3 bardak çay ya da 1,5 litre çikolatalı süte eşdeğerdir. Bu miktarın üzerinde kafein belirtilen sorunlara yol açabilir. Kafein kan basıncının ayarlanmasını güçleştirir. Besin alıntıyla ilgili sorunlara, aşırı besin tüketimine sebep olabilir.Türk kahvesi, hazır kahvelerden 1 /3 oranında daha az kafein içerir.Uykusuz gecelerin kalp ve çarpıntılarının sorumlusu kafein olabilir.
Kafeini azaltma ve bırakmanın yolu

Kafein sağlığınızı etkiliyorsa ya da onun gelecekteki olası etkilerinden endişeleniyorsanız bazı çözüm yolları deneyebilirsiniz.Kafeinin etki süresi uzundur. Kafein, sisteminizde diğer uyarıcılardan daha uzun süre kalır.Bir bardak kahveden aldığınız kafeinin yarısı beş saat sonra hâlâ damar- larınızdadır. Bu yüzden eğer uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız, kafeini öğleden sonradan itibaren tüketmemelisiniz. Örneğin günde bir fincan kahve hakkınızı sadece sabahları kullanabilirsiniz.Kafeinsiz kahve içmenizde bir sakınca yoktur. Aslında çok açık kahve içmek de kafeini bırakmanın kolay ve hızlı bir yoludur. Yarı kafeinsiz kahvelere yönelmek ya da Türk kahvesi içmek alternatif olabilir.

Türk kahvesi, hazır kahvelerden 1/3 oranında daha az kafein içerir. Ayrıca diğer kafein içeren besinleri de mümkün olan en kısa zamanda bırakmalısınız. Örneğin, koyu renkli çikolatayı kesin. 100 g koyu renkli çikolatada 1 bardak kahveyle eşit miktarda kafein bulunmaktadır.Birçok ağrı kesici ve gripal belirtileri azaltıcı ilaçta 1 kutu kolayla eşit miktarda kafein vardır. Bu yüzden, eğer kafeine duyarlılığınız varsa aspirin ve ağrı kesicilerin kutusunun üzerindeki yazıları dikkatlice okumanızda yarar vardır.Eğer işinizin başına oturmadan önce her seferinde kendinizi kahve alırken buluyorsanız kötü bir alışkanlık kazanmışsınız demektir.

Kendinize, gerçekten kahve mi yoksa kafein mi istediğinizi sorun.Bunu anlamak için kupanıza çoğumuzun yeterince içmediği suyu koymayı deneyebilirsiniz.

Alkollü içecekler:

Alkollü içeceklerde bol miktarda kalori bulunur. Ancak hemen hemen hiç yararlı madde yoktur. Aşırı alkol alımı hem zihinsel, hem debedensel olarak sağlığınızı kötü yönde etkiler. Tavsiye edilen, alkollü içki kul- lanılmamasıdır. Bir miktar alkol tüketilecekse, bu istek 1-2 bardak -tercihen kırmızı- şarapla karşılanabilir. Şarap yerine üzüm suyu, elma suyu, soda-limon tüketilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp