Hormonsal Değişmeler

Hormonsal Değişmeler : Adet dönemlerinin gerçekleşmemesine tıp dilinde verilen isimdir ve anoreksiya nevrozanın en başta gelen belirtilerinden birisidir. Bunun sebebi, anoreksiya nevrozanın metabolizmayı ve vücudun üreme işlevini düzenleyen kimyasal haberciler olan hormonlarda önemli değişikliklere yol açmasıdır.Bulimia nevroza hastalarında davücut ağırlıkları sabit olduğu zamanlarda bile benzeri değişiklikler görülür ama bu değişiklikler daha yüzeysel ve istikrarsız olur. Bunun sebebi muhtemelen, anoreksiya nevrozada görülen değişikliklerin sebebinin büyük oranda vücut ağırlığının azalması olmasıdır.Büyümekte olan çocukların vücut ağrılığı ve vücuttaki yağ oranında görülen normal artış, ergenlikte yaşanan fiziksel değişmeleri artırmaktadır.

Vücut ağrılığının belirli bir eşiği geçmesi hormonsal değişmeleri tetikler. Bu değişmeler sonuç olarak kızlarda adet görmeye ve erkeklerde de o kadar bariz olmasa da gelişmeye yol açar. Vücutları fiziksel büyümeyle “açılmış” olarak tanımlanabilir.Kilo kaybedildiğinde bu süreç tersine dönmektedir. Vücut adet görmeyi sağlayan hormonsal sistemleri “kapatır” ve adetler durur. Kız adet görmeye henüz başlamamışsa adetin başlangıcı gecikebilir.

Bu kapatma yiyeceğin kıt olduğu ve açlık yaşandığı dönemlerde hamile kalmayı engelleyen içsel bir koruma mekanizmasını temsil edebilir. Ancak yiyecek kıtlığı kişinin duygusal sebeplerden ötürü kendi kendisi yarattığı bir durumsa, hormonsal değişmelerin etkileri pek çok anlam taşıyabilir. Örneğin kız kendisini daha az cinsel veya az büyümüş hissedebilir. Eğer ergenliğingetirdiği duygusal kargaşa içindeyse bu, kendisini rahatlatabilir.

Başkaları ise cinsel istekte azalma yaşayabilir. Bu tür değişiklikler hastaların yaşadığı hayatlarının daha karışık, öngörülemez ve korkunç hâle geldiği yolundaki düşüncelerini daha kötü etkiler.Bütün üreme sisteminin kapandığını gösteren hormonsal değişmelerin dışa vurmasıdır. Anoreksiya nevrozadan dolayı yaşayan kadınlar yumurtlamadıkları için hamile de kalamaz.Kemik erimesi de anoreksiya nevrozanın yine çok önemli sonuçlarından birisidir.

Bu, kemiklerin kırılmasına ve çatlamasına sebep olabilir. Kötü beslenmenin de bir rolü olmasına rağmen kemik erimesi daha çok hormonsal sebeplerden meydana gelir.Tiroit ve büyüme hormonu gibi diğer hormonlar da anoreksiya nevrozada kilo kaybından dolayı değişikliğe uğrar ama bu değişikliklerin etkisi daha zor fark edilir ve muhtemelen daha önemsizdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp