Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Isırgan Yaprağı Çayı

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Isırgan Yaprağı Çayı : Isırgan, Anadolu''''''''da çok yaygın olarak kullanılan geleneksel bir tıbbi bitkidir. Isırgan yaprağının yararları neredeyse bir halk efsanesidir.
 

Sağlık açısından yararları

• İdrar arttırıcıdır.
 
• Kansere karşı koruyucudur.
 
• Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir.
 
• Romatizma, eklem hastalıkları ve gut hastalığında yararlanılır.
 
• Hormon dengeleyici, âdet düzenleyici, vücudu kuvvetlendirici, hücre yenileyici, kuvvet arttırıcı özellikleri vardır.
 
• Böbrekte kum ve küçük taşları düşürmede, saç dökülmesinde, ödem çözülmesinde, zayıflamada yararlı olabileceği ileri sürülmektedir.

Nasıl hazırlanmalı?

Kurutulmuş yaprakları ve kökü çay olarak kullanılabilir. Bir bardak çay için bir tatlı kaşığı ısırgan yeterlidir. Kaynar suya atılıp 5-10 dakika demlenmesi için bekledikten sonra tüketilebilir.
 

Ne kadar kullanılmalı?

Herhangi bir toksik etkisi olmayan bu çayı günde bir ya da iki bardak tüketebilirsiniz. Tadı biraz sert ve buruktur. Bitki çayı karışımlarında kullanmak daha uygundur.

Isırgan Otunun Tarihi

Bitkinin ilk olarak hangi tarihlerde tedavi amaçlı kullanılmaya başlandığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte Orta Çağlarda Avrupa kıtasında farklı kullanım formlarının saç dökülmesinden, romatizma tedavisine kadar çeşitli sorunlar için kullanıldığı biliniyor. Isırgan otu tarihte aynı günümüzde olduğu gibi başta çay olmak üzere, yağ, krem ya da taze yapraklarla ağrıları dindirmek için kompres olarak kullanılmış.

Isırgan Otu Çayının Yan Etkileri

Isırgan otu vücudu güçlendirmek, temizlemek ve korumak gibi etkili özelliklere sahip olsa da diğer tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi bilinçli olarak tüketilmelidir. Bazı otlar vücuttaki olumsuzlukları tetikleyebilir bu nedenle bir doktor gözetiminde kullanılması tavsiye edilir.

Doktorunuzun tavsiye ettiği oranlarda kullanmak genellikle güvenlidir ve herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Ancak mide ağrısı, terleme, ishal, ciltte döküntü (özellikle krem ya da yağ şeklinde cilde direk uygulandığında), alerji gibi yan etkiler sayısı az olmakla birlikte bazı hastalarda gözlemlenmiştir. Isırgan otu yaprakları açık bir yara üstünde kesinlikle kullanılmamalıdır. Adet döngüsünü değiştirebileceğinden hamile kalmak isteyen kadınların kullanması tavsiye edilmez. Emzirme ve hamilelik dönemindeki etkileri bilinmediği için kullanılmamalıdır.

Kan şekeri seviyesinde sorun bulunanların ısırgan otunu doktora danışmadan kullanmaması gerekir. Çünkü bitki kan şekerini düşürebilir ya da yükseltebilir. İdrar söktürücü olan ısırgan otu çayı böbrek ve mesane sorunu olanlarda doktora danışılmadan tüketilmemelidir.
Isırgan otu çayı kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime geçebilir ve kanın pıhtılaşmasını etkileyebilir. Aspirin dahil olmak üzere kan inceltici özelliği bulunan ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.

Yüksek tansiyon ilaçlarının etkisini arttırabileceğinden bu ilaçlarla birlikte tüketilmesi sakıncalıdır. Ayrıca fazla suyu atmak için ilaç kullanıyorsanız ısırgan otu çayı içmeniz dehidratasyon riskini arttırabilir.
Lityum kullanıyorsanız ısırgan otu çayı ilacın vücuttaki etkisini azaltabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp