Osman Müftüoğlu Ve Diğer Mineraller

Osman Müftüoğlu Ve Diğer Mineraller : BAKIR

Kemik, cilt ve yumuşak dokuyu oluşturan ana proteinlerden biri olan kolaj enin oluşumu için esas olan bir mineraldir. Kemik ve kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve şekillenmesinde, enerji üretiminde, saç ve cilt renginde, tat duyusu hassasiyetinde rol oynar. Sağlıklı cilt için gerekli elastin oluşumunda, C vitamini ve çinkoyla beraber çalışır. Bakır eksikliğinin erken bulgularından biri osteoporozdur. Saç dökülmesi, ishal, solunum fonksiyonunda bozukluk gibi belirtilerle kendisini belli eder. Ek destek olarak bakır kullanımına nadiren ihtiyaç duyulur.

ÇİNKO

Prostat bezinin fonksiyonu ve üreme organlarının gelişimi için önemli bir mineraldir. Ciltteki yağ bezlerinin aktivitesini düzenler, protein sentezi, sağlıklı bağışıklık sistemi ve yaraların iyileşmesinde rol oynar. Tat ve koku keskinliği için gerekli bir mineral olan çinko, kemiklerin şekillenmesi ve oluşumu için de hayati bir önem taşır. Antioksidan etkisiyle vücuda zarar veren serbest radikallerle savaşır. Vücuttaki E vitamini seviyesini korumak için, yeterli çinko alımı ve emilimi gereklidir. Çinko, A vitamininin emili- mini artırır. Çinko eksikliğinde koku-tat hissi kaybı, tırnaklarda incelme ve beyaz lekeler, akne, seksüel gelişme geriliği, yorgunluk, gelişme bozukluğu, saç dökülmesi, kolesterol seviyelerinde artış, gece görme bozukluğu, tekrarlayan enfeksiyonlar, kısırlık, iktidarsızlık, prostat bozuklukları, hafıza kaybı, cilt lezyonları, yara iyileşmesinde yavaşlama görülebilir.Antioksidan etkisiyle, daha çok bağışıklık sistemini desteklemek ve antioksidan yararları için kullanılır. 20-40 miligram günlük dozları yeterlidir.

KROM

Kolesterol, yağ ve protein sentezi için hayati bir mineral olan krom, glikoz metabolizmasıyla etkileşerek kan şekerini dengeliyor. Bu yüzden, diyabet hastaları ve hipoglisemisi olanlar krom takviyesinden faydalanmayı düşünebilir. Bu noktada ortalama bir diyetin genelde krom açısından eksik olduğunu belirtmekte fayda var. Krom, vücut tarafından en iyi cromium picolinate’ olarak adlandırılan formda alındığında emilir. Bu formu, kolesterol ve yağ düzeylerini çok iyi kontrol edebilmektedir.Krom eksikliğinde anksiyete, yorgunluk, glukoz intoleransı, damar sertliği riskinde artış görülebilir. Aşırı alımında toksisite oluşabilir.Bira ve bira mayasında, işlenmemiş pirinç, et ve peynirde, hububatlarda bulunur. Tavuk, mısır ve mısıryağı, süt ürünleri, yumurta, mantar ve patates de krom içerir. Bitkilerden yabansümbülü, meyankökü, ısırgan otu, yulaf sapı, civanperçemi krom bakımından zengindir. ‘Chromium picolinate’ şeklinde satılan ticari ürünler 200 mikrogram krom ihtiva eder. Genellikle günde 1-2 adet alınması yeterlidir.

MAGNEZYUM

Magnezyum kemikler için çok önemli bir mineral. Yeşil yapraklı sebze tüketenlerde magnezyum eksikliğine pek rastlanmıyor. Bu mineralin eksikliği daha ziyade yaşlılar, idrar söktürücü ilaç kullananlar, alkolikler ve beslenme bozukluğu olanlarda görülüyor. Kısacası, herkesin kendi başına magnezyum desteği alması anlamsız. Kemik erimesini dengelemek için koruyucu alınan kalsiyum takviyesi, magnezyum ve çinko ile desteklenebilir ama şart değil. Düzenli olarak kalsiyum ve magnezyum takviyesi kullanmak kemik erimesi riskini azaltsa da, prensip olarak kanınızdaki magnezyum seviyenizi ölçtürmeden takviye olarak kullanmanızı önermem. Özellikle kas krampları, el ayak uyuşmaları, yorgunluk, stres gibi sorunlarda bu destekten faydalanılıyor, ama mutlaka doktor önerisiyle ve doktor kontrolü altında.

SELENYUM

Vücut için hayati bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini korur ve bazı tip tümörlerin oluşumuna karşı koruyucu görevini üstlenir. Pankreasın çalışması ve doku esnekliği için de gereklidir. Selenyum ve vitamin E, kalp ve karaciğer fonksiyonlarının sağlıklı olarak devamı ve vücutta antikor oluşumu için birlikte çalışarak birbirlerinin etkisini kuvvetlendirirler. Vitamin E ve çinkoyla birlikte kullanıldığında prostat büyümesi olanlarda rahatlık sağlayabilir. Eksikliği, kanser, kalp hastalığı, gelişme bozukluğu, enfeksiyonlar, karaciğer bozukluğu, pankreas yetmezliği, kolesterol düzeylerinde artış ve kısırlıkla ilişkili bulunmuştur.Bira mayası, tavuk ve süt ürünleri, deniz ürünleri, sebzeler, sarımsak, soğan ve hububatlar başlıca selenyum kaynaklarıdır. Ek destek olarak 50- 100 mcg tabletlerinden günde 100-200 mcg dozda kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp