Osman Müftüoğlu Rezene Çayi Faydalari

Osman Müftüoğlu Rezene Çayi Faydalari :

Osman Müftüoğlu

Tatlı rezene rahatlatıcı ve güzel kokulu aromatik bir bitkidir. Her yaş için uygunolan rahatlatıcı bir sindirim ilacıdır. Geleneksel olarak emziren annelerde sütün gelme miktarını arttırdığı söylenmektedir. Sindirim üzerindeki rahatlatıcı etkisi süt ile bebeğe geçmektedir ve hatta bebeklerde karın ağrısı sorununu da gidermektedir.
 
Papatya çiçeğinin ise hafif iyileştirici etkileriyle vücudu, zihni ve ruhu sakinleştirme özellikleri bilinmektedir. Tatlı rezene ve az miktarda meyankökü ile karıştırıldığında günün herhangi bir saatinde özellikle yemeklerden sonra tercih edilebilecek lezzetli bir sindirim içeceği haline gelmektedir.
 
• 1/2 çay kaşığı rezene
 
• 1/2 çay kaşığı papatya
 
• 1/2 çay kaşığı meyankökü
 
• 200 mİ. kaynamış su
 
1. Küçük, temiz bir kaba bitkileri koyun.
 
2. Bir bardak kaynamış suyu bunların üzerine dökün.
 
3. Demlenmesi için 5 dakika bekleyin.
 
4. Bir çay bardağında servis yapın.

Sağlık açısından yararlan

Bu bitki harmanının sindirim üzerinde yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır. Hazımsızlığıve karın ağrısını hafifletir. Solunum sistemi üzerinde de yararlıdır.

Rezenenin Sağlığa Faydaları

Rezene çayını herhangi bir rahatsızlığınız olmasa da B, C vitaminleri ile potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri almak ve vucudunuzu güçlendirmek için tüketebilirsiniz. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken kalsiyum kemik yapısını güçlendiren bir mineraldir.
Rezene çayı geleneksel olarak üst solunum yolu enfeksiyonu, sindirim güçlüğü, bağırsak parazitleri, çeşitli cilt hastalıkları ve örneğin konjonktivit gibi göz hastalıkları tedavi etmek için kullanılmakla birlikte bu rahatsızlıklara faydaları konusunda yapılmış olan bilimsel araştırma sayısı oldukça azdır.
2011 yılında “Moleküller” adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre rezene içinde bulunan kimyasal bileşiklerin antibakteriyel ve antioksidan etkisi olduğu belirtilmektedir.

Yine aynı yıl “Klinik ve Deneysel Hipertansiyon” adlı başka bir bilimsel dergide yayınlanan çalışmaya göre ise rezene ekstresinin sistolik kan basıncını azalttığı bildirilmiştir. Çalışmada bitkinin tansiyonu düşürme etkisinin, vucuttan su atılmasını arttırarak fazla sodyumu azaltması olduğu belirtilmektedir. Hatta “Etnofarmakoloji Dergisi”nde yayınlanan bir çalışmada, rezenenin vucutta biriken fazla suyu atmak için en etkili bitkiler arasında yer aldığının altı çizilmektedir.
Rezene çayının adet döngüsünü düzenlediği ve menstrüel krampları hafiflettiği söylenmektedir. “Jinekoloji ve Obstetrik Dergisi”nin Şubat 2003 sayısında yayınlanan bir araştırmada rezenenin, adet döneminde şiddetli ağrılara yol açan jinekolojik bir rahatsızlık olan “dismenore” tedavisinde yararlı olduğu belirtilmiştir. Bu çalışmada “dismenore” rahatsızlığı bulunan kişilerin baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve şiddetli yorgunluk gibi belirtilerinde azalma sağlanmış.
Rezene çayı sindirimi düzenlemek ve özellikle yemeklerden sonra oluşan gazı ve gaz ağrılarını hafifletmek için kullanılabilir. Laktasif etkisi ile kabızlığı önler. Yemeklerden sonra 3-4 adet rezene tohumu çiğnemek nefesi tazeler ve ağız kokusunu alır.
Tüm bunlara ek olarak rezene suyuyla ıslatılmış pamukların gözlerin üzerine konmasının gözü dezenfekte ederek konjonktivit gibi göz rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olduğu ve anne sütü üretimini teşvik ettiği söylenmektedir ancak bu faydalarını destekleyecek bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.

Rezenenin Yan Etkileri

Yemeklerle birlikte tüketilen normal oranlardaki rezene genel olarak güvenli kabul edilmektedir ve herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak rezene çayı, ekstresi, yağı kullanmaya başlamadan önce olası yan etkilerden korunmak adına mutlaka bir doktora danışmalısınız.
Fazla rezene tüketimi mide bulantısı ve ağrısına neden olabilir. İleri dereceki yan etkileri arasında ise kusma, nöbetler, nefes darlığı, cilt sorunları kalp çarpıntısı ve akciğer ödemi sayılmaktadır.

Anne sütünü arttırdığı söylenmekle birlikte gebelik ve emizrme dönemindeki kadınlar doktora danışmadan rezene ürünleri tüketmemelidir çünkü kan şekerini olumsuz olarak etkileyebilir.
Safra kesesi, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı bulunanlara rezene çayı önerilmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp