Osman Müftüoğlu Mürver Çiçeği Faydaları

Osman Müftüoğlu Mürver Çiçeği Faydaları : Bitkise! çay karışımlarında bu bitkiye sık rastlanır. Bu bitkinin de çay yapımında kullanılan kısmı çiçekleridir.

Sağlık açısından yararlan

• Mürver çiçeği burnu açmada ve nefes almayı kolaylaştırmada yararlıdır. Soğuk algınlığı, nefes darlığı, sinüzit ve orta dereceli astımda kullanılan etkili bir bitkisel destektir.
 
• Soğuk algınlığının tekrar oluşum hızını düşürürken ilerlemesini engelleyen birkaç etkili bitkiden biridir.
 
• Kuru öksürüklerde kesici ve romatizmal ağrılarda rahatlatıcı olabildiği belirtilmektedir.

Nasıl hazırlanmalı?

Taze çiçeklerini veya kurutulmuş çiçeklerle yapılan poşet çayları kullanabilirsiniz. Bir fincan için bir çay kaşığı tepeleme kurutulmuş çiçek özütü, bir tutam taze çiçek veya bir poşet hazır çay kullanabilirsiniz. Bu çayı hazırlarken de her zaman ağzı kapalı bir çaydanlık kullanın ve demlenmesi için 5-10 dakika bekleyin.

Ne kadar kullanılmalı?

Düzenli olarak günde üç ya da dört fincan tüketebilirsiniz. Soğuk algınlığı ve gribal durumlarda bir hafta süre ile günde altı veya sekiz fincan kadar sıcak tüketilebilir.Mürver çiçeğinin kurutulmuş hali taze çiçekleri gibi çok farklı ve güzel bir kokuya sahiptir. Kurutulmuş çiçekler veya taze çiçekleri de hazırlanan çay, altın sarısı görünümündedir. Etkili bir tıbbi çaydır. Hoş lezzeti, kokusu, sıcak ve soğuk içimiyle yazın da kışın da tercih edilebilir.

Botanik Bilgi : Hanımeligiller familyasındandır. Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver’dir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri oldukça küçük olup; beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar. Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm. çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Yetiştirildiği Yerler : Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesi hariç her yöresinde yetiştirilebilir.

Toplanması-Saklanması :Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları Nisan’dan Temmuz’a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp