Osman Müftüoğlu Mine Çiçeği Faydaları

Osman Müftüoğlu Mine Çiçeği Faydaları : Çineçiçeğinin yapraklarından hazırla-n çayın rahatlatıcı, tazelik ve zindelik verici etkisi vardır. Soğuk olarak tüketildiğinde iyi bir uyarıcı ve serinleticidir. Sık kullanılan bir çaydır.
 
Mineçiçeği çayı, oğulotu çayı gibi rahatlatıcı bir çaydır. Melisa ve papatyaya alternatif olarak kullanabilirsiniz. Eğer geceleri hazımsızlık nedeniyle uyanıyor veya mide krampları ve gaz sorunu çekiyorsanız mineçiçeği çayını tercih etmelisiniz.

Sağlık açısından yararları

• Soğuk algınlığını önler.
 
• Nezle ve gribe iyi gelir.
 
• Gece terlemelerini azaltır.
 
• Sinir sisteminin rahatlatılmasında etkisi vardır. Bu özelliği oğulotu ile benzerdir, ama oğulotu kadar belirgin değildir.

Nasıl hazırlanmalı?

Bir fincan için bir çay kaşığı veya bir poşet hazır çay kullanılması yeterlidir. Demlenmesi için beş dakika bekletilmelidir. Oğulotu ve kekik çayı gibi bu çay da sağlığa yararlı yağ asitleri içerir. Bu nedenle demlenirken açık kapdeğil ağzı kapalı bir çaydanlık kullanılmalıdır. Bunun nedeni yararlı yağ asitlerinin uçucu olmasıdır.

Ne kadar kullanılmalı?

Mineçiçeği çayını düzenli olarak ve günde dört fincan kadar içebilirsiniz. Eğer gece içeceği olarak kullanacaksanız bir fincan için iki çay kaşığı veya bir ya da iki poşet mineçiçeği kullanmalısınız.

Diğer İsimleri :

Kanotu, Güvercinotu, Verbena, Vervain, Verveine

Botanik Bilgi : Mineçiçeğigiller familyasının örnek bitkisidir. 60-100 cm. kadar boylanabilen, çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. Dört köşe kesitli, koyu yeşil renkli ve tüylü gövdesi, bitkinin tepesine doğru dallara ayrılır. Tüylü ve parlak koyu renkli, kenarları derin dişli ve sapsız yaprakları, uzamış meşe yaprağına benzer. Yaz ortasında başak ya da şemsiye biçimi oluşturarak açmaya başlayan, küçük çiçekleri eflatun, mavi ve kimi zaman da alacalı renklerde olur. Çiçeğin ortası, beyaz ve siyah görünüşüyle küçük gözlere benzer. Olgunlaşan çiçekleri tek tohumlu sert meyveler verir. Döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu bilinmemekte ama dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde deyetişmektedir. Marmara, Karadeniz, Ege, İç Anadolu bölgelerinde yetişir.

Toplanması - Saklanması : Mine çiçeğinin tüm topraküstü kesimleri bitki çiçek açmadan önce yaz ortasında toplanır. Gölge, kuru ve havadar yerde olabildiğince çabuk kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Mineçiçeği, verbalin adı verilen acı tatlı glikozitler, uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı ve tanen içerir.

Kullanıldığı Yerler : Bazı yerlerde bitkinin yaprakları yemeklere, çiğ olarak salatalara ve evde yapılan içkilere katılır.

Faydaları :

Sindirimi kolaylaştırır, peklik verir.

Soğuk algınlıklarının atlatılmasında etkili olur. Balgamı söktürür.

Gerginlik ve stresleri azaltarak yatıştırıcı etki yapar, isteri nöbetlerinin kolayca atlatılmasında etkilidir.

Kadınlarda aybaşı durumunu düzene sokar, ağrıları hafifletir.

Safra kesesi ve sarılık hastalığında yangıları azaltır.

Diş çürümesi ve dişeti hastalıklarında gargara olarak kullanılır.

Kullanım Şekli :

Çay : 1-3 tatlı kaşığı kurutulmuş bitki alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika bu şekilde demlendirilerek elde edilen çay, günde üç kez birer bardak olarak içilir. Uykusuzluk durumunda yatmadan önce bir bardak alınır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp