Osman Müftüoğlu Gıda Güvenliği

Osman Müftüoğlu Gıda Güvenliği : NASIL YİYELİM?

Gelişmiş ülkelerin gündeminden hiç düşmeyen gıda güvenliği sorunu nihayet bizde de ilgi çekmeye başladı. Bu iyi bir haber. Çünkü güvenli gıda tüketimi en az sağlıklı besin seçmek kadar önemli bir konu.Böyle giderse, güvenli gıdaya ulaşabilmek, yiyecek ve içecekleri güvenli ve sağlıklı koşullarda tüketebilmek neredeyse hayal olacak. Çünkü satın aldığımız gıdalar, sağlığa zararlı kimyasallar veya mikroplar ile giderek daha çok kirleniyor. Hızlı kentleşen bir ülkede yaşıyor olmak, dünya ölçeğindeki bu olumsuz gelişmeyi daha da çarpıcı hale getiriyor ve kentsel nüfus artışları, gıda güvenliği sorununu iyice perçinliyor. Tüketim artıyor ve üreticiler bunu karşılamak için yeterince sağlıklı olmayan koşullarda üretim yapılabiliyor.

NEDEN ÖNEMLİ?

Bu arada, beslenme alışkanlıklarımızda köklü değişiklikler oldu. Giderek evde daha az yemek yer hale geldik. Beslenme, işyerlerindeki ve okullardaki toplu yemeklere ya da sıkışık zamanlarda ayaküstü atıştırmalara doğru kaydı. Dolayısıyla, “Ekmek içi döner güvenli mi, tezgâhlardaki simitler temiz mi, fast-food ürünlerin içindeki yağlar nasıl?” gibi sorular gündeme gelmeye başladı.Bir yandan sorular artar ve kafalar karışırken, diğer yandan hazır gıda üretimi ve tüketimi çığ gibi büyüdü. Nüfusumuzun yüzde 90’dan fazlası sütü, yoğurdu, peyniri, eti, tavuğu, sebze ve meyveyi gıda üreticilerinin paketleyerek satışa sunduğu yerlerden tedarik ediyorlar.

AMBALAJLI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN

Hazır gıda sanayisinin gelişmesi, sektör olarak büyümesi de bir yönüyle iyi bir gelişme. Bu değişim, bize yiyip içtiklerimizin tohumdan çatala kadar geçen süreçteki her aşamasını takip edebilme şansını veriyor. Yani, markalı, paketlenmiş, üretim yeri, tüketim koşulları, içeriği ve son tüketim tarihi belirlenmiş bir ürünü yiyip içmek; sokak satıcılarından, merdiven altı ya da bodrumlarda çalışan üreticilerin ürünlerini almaktan çok daha güvenli. Elbette iyi izlenmesi ve üretim koşullarına özen gösterilmesi koşuluyla.Sağlıklı ve güvenli gıda tüketmek istiyorsanız, ambalajlı gıda maddelerini tercih edin. Açıkta tutulan gıdalardan, özellikle ambalajsız satılan ve dolayısıyla kirlenme olasılığı yüksek et, süt, tavuk eti gibi yiyeceklerden uzak durun. Etiketleri okumadan hiçbir gıdayı kullanmayın. O gıdanın içeriğine, son tüketim tarihine ve ambalajın sağlam olup olmadığına dikkat edin.

EVDE YAPMANIZ GEREKENLER

Gıdaları nerede sakladığınız çok önem taşıyor. Gıda depolama yerlerinizi dikkatle gözden geçirmeniz yerinde olur. Pişirilmiş gıdaları saklamanız gerektiğinde bu işin oda ısısında mümkün olmayacağını aklınızdan çıkarmayın. Depolama için buzdolaplarını ya da 10 derece altı sıcaklıklardaki soğuk ortamları kullanın. Ayrıca, gıdalarınızı iyice pişirin. Özellikle tavuk, sığır etleri, pastörize edilmemiş sütler, mutlaka en az 70 derece ve üzerinde dikkatlice pişirilmelidir. Donmuş kıyma, kırmızı et, balık ve tavuk etini pişirmeden önce tamamen çözülmesini bekleyin. Çiğ ve pişmiş gıdaların birbiriyle temas etmemesine özen gösterin. Özellikle et, tavuk ve balık pişirirken bu nokta çok önemli. Ayrıca çiğ tavuk ve kırmızı eti birbirine karıştırmayın. Çiğ et ve tavuk hazırlarken kullandığınız bıçak ve kesme tahtasını -eğer iyice temizlememişseniz- yeniden kullanmayın.

DETERJANI ABARTMAYIN

Gıda hijyeni konusunda hassas ve dikkatli olun. Gıdalarınızı temizlemeye, temiz tutmaya, temiz yerlerde saklamaya özen gösterin. Özelikle sebze ve meyveleri bol su ile yıkamadan pişirmeyin, yemeyin. Mutfağınızı temiz tutmaya, tezgâhlarınızı ve lavabonuzu hijyenik kullanmaya özen gösterin. Deterjan kalıntılarını iyice temizlemeyi ihmal etmeyin. Deterjan kullanmayı da fazla abartmayın çünkü içindeki kimyasallar yiyeceklere bulaştığında sağlığımız açısından ciddi tehdit haline gelebiliyorlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp