Osman Müftüoğlu Cildin Anatomisi

Osman Müftüoğlu Cildin Anatomisi : ZAMANIN İZLERİ

Yaşlanmayı bir dinginlik ve huzur dönemi gibi düşünsek de, kimse yaşlanmaktan pek hoşlanmıyor. Kişiye kattığı onca deneyim, onca birikime rağmen, yaşlılığın hemen hemen herkeste ürküntü hissi yarattığı yadsınamaz bir gerçek. Bu noktada, kadınlarla erkekler arasında önemli bir fark olduğunu belirtmem gerekiyor; yaşlılık kadınları erkeklerden daha az korkutuyor ve kadın ruhu yaşlanmaya daha makul, daha anlayışlı bakıyor. Yaşlılık dönemini daha olgun karşılayan kadınları, bu dönemle ilgili rahatsız eden tek bir şey var; ciltlerindeki yaşlanma belirtileri. Kısacası, kadınların en çok tepki verdiği, keyiflerini en çok kaçıran yaşlılık problemi ciltlerindeki değişimler.

DOĞRU YAKLAŞIMLAR

Ciltteki yaşlanma belirtilerine karşı önlem almakta hiçbir sakınca yok. Ama bu konuda bir şeyler yapmak başka bir şey, çizgiler, kırışıklıklar yüzünden hayatı kendinize zehir etmek başka bir şey. Eğer “18 yaşındaki gergin, pürüzsüz cildimi istiyorum,” diye tutturursanız ruhunuzu yıpratırsınız. Hayatınız keyifli olmaktan uzaklaşır ve yaşamın diğer zenginliklerini es geçersiniz. Değerli vaktinizin tamamı estetik cerrahların, dermatologların ofislerinde geçmeye başlar. Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor; cilt yaşlanmasını tamamen önlemek mümkün değil.

Siz ne yaparsanız yapın, isterseniz en pahalı kremleri kullanın, isterseniz en işinin ehli dermatologlara, estetik cerrahlara gidin cildiniz mutlaka yaşlanacaktır. Cildin yaşlanma sürecini tamamen durdurmak mümkün olmasa da, belirgin bir ölçüde yavaşlatmak mümkün.Modern tıbbın yaşlanma belirtilerini azaltma ve yavaşlatmada en başarılı olduğu alanların başında cilt sorunları olduğunu belirtmek istiyorum. Eğer akılcı bir strateji geliştirir, cildi içerinden besleyen haplar alır, cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan besinler tüketir ve doğru dermo- kozmetik ürünleri kullanırsanız cildinizde belirgin bir fark yaratmanız, bu süreci geciktirmeniz mümkün.

SÜRECİ ANLAMAK

Siz yaş aldıkça cildinizde gerçekleşen ilk değişimlerden biri nemini, suyunu kaybetmesidir. Nem oranı azalan cilt kurumaya başlar. Bununla birlikte, cildi gergin ve sıkı tutan kolaj en ve elastin liflerinin üretimi azalır ve cildin kalitesi bozulurken mevcut olan kolaj en ve elastin lifleri de sertleşerek kırılgan bir hale gelirler. Siz yaşlandıkça cildi besleyen damarlar da daralır ve hücrelere yeteri kadar besin taşıyamamaya başlarlar. Lekeler, çiller, damarsı yapılanmalar ve kırmızılıklar ortaya çıkar. Özellikle alında, kaş arası ve yanaklarda mimik çizgiler belirgin hale gelirken, göz çevresindeki kaz ayağı denilen çizgiler artar. Dudaklar üzerindeki çizgiler ve buruşmalar belirginleşir. Cilt yavaş yavaş sarkmaya, gevşemeye başlar.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER

Her ne kadar cilt yaşlanması doğal bir süreç, biyolojik yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olsa da, bu süreci hızlandıran dış faktörler de söz konusu. Aslında, yüzünüzdeki çizgilerin, kırışıklıkların sorumlusu doğal yaşlanma sürecinden ziyade çevresel faktörlerdir. Bunu çok basit bir örnekle açıklamak mümkün. Henüz anti-aging kremin var olmadığı yıllarda yaşamış, hatta yüzüne tek bir krem bile sürmemiş yetmişlerindeki büyük annenizin pamuk gibi, kırışıksız cildini hatırlayın. Bunun nedeni, büyük annenizin sizin maruz kaldığınız çevresel faktörlerle haşır neşir olmamasıydı. O, bronzlaşmak için güneşin altında saatlerce yatmadı, sigara, içki içmedi ve onun döneminde hava kirliliği sorunu yoktu. Güneş, hava kirliliği, sigara dumanı gibi faktörler vücudun serbest radikal üretmesine ve cilt hücrelerinin yaşlanmasına neden olur. Kontrol edebileceğiniz çevreseletkenleri bertaraf ederek cildinizin gençliğini korumak adına çok önemli bir adım atmış olursunuz.

CİLDİN EN BÜYÜK DÜŞMANI: SİGARA

Sigara, sağlıklı cildin en amansız düşmanıdır. Sigara kullananların ciltleri solgun ve grimsi bir renk alır. Özellikle dudak çevresinde derin dikey çizgiler, göz çevresinde mor halkalar ve kırışıklıklar oluşur. Sigara damarların daralmasına, cilt hücrelerine yeterince kan gitmemesine, dolayısıyla cildin besinsiz ve oksijensiz kalmasına neden olur. Beslenemeyen cilt hızla yaşlanır, donuk, cansız bir görünüm alır ve kırışıklıklar, çizgiler oluşur. Ayrıca sigarada bulunan toksik kimyasalların sadece akciğere değil cilde de yapıştığını da belirtmek istiyorum. Bu zararlı alışkanlık uzun dönemde ciltte lekelere, siyah noktalara, tahrişe ve hatta cilt kanserine bile neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp