Osman Müftüoğlu Bağışıklığı Destekleyen Besinler

Osman Müftüoğlu Bağışıklığı Destekleyen Besinler : BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ANLAMAK

Bağışıklık sistemini korumayı ve onu güçlendirmeyi öğrenmek, sağlığınızı da garanti altına almak anlamına geliyor. Bunu yapabilmek için de, önce onu iyi tanımak, anlamak zorundayız. Vücudun savunma mekanizması, bir anlamda ordusu olan bu sistem, hem kanser gibi iç tehlikelere hem de dışarıdan gelen mikrop saldırılarına karşı bizi koruyor. Kulağa korkutucu gelse de, vücudumuzda her gün yüzlerce kanser hücresi gelişiyor. Bağışıklık sistemi biz farkında bile olmadan, kanserleşen hücreleri yakalıyor ve onları yok ediyor.Vücudumuz, haberimiz bile olmadan yok edilen kanserli hücreler gibi, normal koşullarda bize zarar vermeyen mikroplarla doludur. Bağışıklık sistemi zayıf düşmedikçe bu durum sorun teşkil etmez. Fakat aralarındaki mükemmel denge bozulduğunda vücuttaki bakteriler ve mikroplar harekete geçer.

BAŞ DÜŞMANLAR

Bağışıklık sistemi dokunulmadığında, kendi haline bırakıldığında, muhteşem bir şekilde çalışır. Nasıl sokak köpekleri, ev köpeklerine kıyasla daha güçlü olursa, bağışıklık sistemi de kendini korumayı ve geliştirmeyi öğrendiğinde daha güçlü olur.O nedenle, biraz ateşlendiğinizde hemen antibiyotiği sarılmayın. Ateş, savunma güçlerinin alarma geçtiğini gösterir. Bağışıklık sistemi vücuda şöyle der; “Ben mikroplarla baş edemedim, ateşi yükselt ve ısıyla öldür.”Mikroplar ısıdan hoşlanmadıkları için çoğalamazlar. Eğer çok yaşlı ya da çok küçük bir çocuk söz konusu değilse, ateş çıkar çıkmaz hemen antigripal ilaçlara, ateş düşürücülere ve antibiyotiklere sarılmamak gerekiyor. Bağışıklık sisteminin en büyük düşmanları antibiyotiklerdir.

DOĞRU BESLENMENİN ÖNEMİ

Her konuda olduğu gibi, bağışıklık sisteminin korunmasında da doğru beslenmek anahtar rol oynuyor. Araştırmalar, aşırı şeker tüketiminin bağışıklık sistemine büyük zarar verdiğini ve bizi enfeksiyonlara karşı savunmasız bıraktığını gösteriyor. Fırın ve pastane işi beyaz unlu mamuller, tekrar tekrar kullanılan kızartma yağları da bağışıklık sisteminin baş düşmanları.

Bağışıklık sistemi demir eksikliğinden hiç hoşlanmıyor. Bu yüzden, en zengin demir kaynağı olan kırmızı et, güçlü bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı. Balık, süt, yumurta, peynir gibi diğer hayvansal proteinler de bağışıklık sisteminin dostudur. Protein ve hayati aminoasitler bakımından fakir beslenenlerin bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi kaçınılmazdır.Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar listesine, A vitamini açısından zengin bağışıklık savaşçıları karotenoidleri de eklemek gerekiyor. Bunlar daha ziyade sarı dolmalık biber, portakal, greyfurt, havuç, kuru kayısı, kuru şeftali gibi sarı; domates, kırmızı erik, kan portakalı, pembe greyfurt, kırmızılahana, pancar, kırmızıturp, yabanmersini, böğürtlen gibi kırmızı meyve ve sebzelerde bulunuyor.

VİTAMİN DESTEĞİ

Güçlü bir bağışıklık sistemi için mutlaka vücudunuzu desteklemeniz gerekiyor. Bu desteklerin en önemlisi C vitaminidir. Diyetinize portakal, limon, elma ve armut gibi C vitamini açısından zengin besinleri eklemeye özen gösterin. Ancak C vitamini sadık bir vitamin değildir, gün içinde kullanılmayan miktarı böbrekler yoluyla vücuttan atılır. Dolayısıyla C vitaminini fazla yiyerek depolamak mümkün değil. Bağışıklık sistemini destekleyen bir diğer vitamin ise D vitaminidir. İşin güzel tarafı, bu vitamini depolamak mümkün.En mükemmel D vitamini kaynağı güneştir, bu yüzden vücudunuzun mümkün olduğunca güneşle temas etmesini sağlayın. Tabii ki güneş yaşlandırıyor, tabii ki güneş ışınlarının tehlikeleri var ama bağışıklık sistemini bu değerli vitaminden mahrum bırakmayın. Korunmaya devam edin, ama ışınların daha az güçlü olduğu zamanlarda da mümkün olduğunca güneşten faydalanın derim. (Bu konuda daha ayrıntılı bilgiyi D vitaminine ayırdığım bölümde bulabilirsiniz.)

DİĞER FAKTÖRLER

Üşümekten korkmayın: Çok soğuk havalarda üşümekten değil, üşütmeyirefleks olarak öğrenir ve dolayısıyla fark edildiğinde tedbiri alabiliriz, ama üşütmenin farkına varmayabiliriz. Bunun için, özellikle çocukları çok sıkı sarmalamayı alışkanlık haline getirmeyin, aksi takdirde en ufak bir ısı değişiminde enfeksiyona yakalanma riski çok artıyor.Bağışıklık sistemi güçlü çocuklar için: Bırakın çocuklarınız mikroplarla tanışsın. Çocuklarını hastalanır endişesiyle başka çocuklarla temas ettirmekten kaçman anneler tanıyorum ama böyle yetişen çocuklar daha sık hastalanıyorlar.Kişisel hijyene dikkat: Şaşırtıcı ama insanlar hangi bağışıklık desteğini kullanmaları gerektiğini araştırıyorlar, ama henüz ellerini yıkama alışkanlıkları bile yok. Elleri günde yaklaşık on defa sabunlamaya çalışın.

Dişlerinizi fırçalayın: Maalesef, Türkiye dünyada diş fırçası ve diş macunu tüketiminde en geri ülkelerden biri. Güçlü bir bağışıklık için dişlerin günde dört kez fırçalanması, gargara yapılması gerekiyor.Aşırı egzersiz yapmayın: Bağışıklık sistemini zayıf düşürmemek için aşırımekten korkmak gerekiyor. İkisi arasında önemli bir fark bulunuyor. Üşüyorulmaktankaçının. Fiziksel olarak aktif olun, her fırsatta hareket edin ama aşırı egzersizin bağışıklık sistemi zayıflattığını ve ömrü kısalttığını unutmayın.Stres ve depresyona dikkat: Dikkat edin, aşırı korku ve üzüntü sonrası ya grip, nezle olursunuz ya da uçuk çıkar. Huzurlu, inançlı, en kötü koşulda bile “Bu da geçer diyebilen” insanlar bağışıklık sistemlerine doping yapıyor demektir. O nedenle, bedeni gözetirken ruhu es geçmemek gerekiyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp