Osman Müftüoğlu A''dan Z''ye Bitkisel Çaylar

Osman Müftüoğlu A''dan Z''ye Bitkisel Çaylar : itki ve meyve çayları sağlığınız için ya- t^Vrarlı polifenoller, antioksidan flavonol- 1er, bağışıklığı güçlendirici doğal güçlerle doludur. Bir yudum bitki çayı size sadece bedensel ve ruhsal bir güç vermekle kalmaz, duygusal bir iyilik hali, belirgin bir huzur hissi de verir. 
 
Bitkisel çaylardan daha çok keyif almak, sağlıklı etkilerinden daha fazla faydalanmak istiyorsanız onları usulüne uygun demlemeli veya infüze etmeli (sıcak su ile işlemden geçirmeli), gerekli olduklarında ve etkili miktarlarda tüketmelisiniz.Bitkisel çayların kullanımı müthiş bir hızla artıyor. 
 
Bu bir trend değil, bir bilinçlenmedir. Doğaya yeniden dönme, doğayı yeniden keşfetmedir. Doğanın huzur ve dinginliğinden, şifalı etkilerinden, tadından, lezzetinden yararlanmaktır. 
 
Soğuk kış günlerine veya sıcak yaz akşamlarına biraz daha doğa ve doğallık eklemek, hayata her gün birkaç kez daha "Merhaba," diyebilmektir. Bitki çayları sağlıktır, keyiftir. Bazen daha iyi bir uyku, daha iyi bir sindirim, daha az ağrı, bazen de daha çok enerjidir.
 
Bitki çayları yeni bir yılın yükselen değeridir. Binlerce yıldır doğayı değiştirmeye çalışan insanların, kendi yarattıkları dünyanınyalnızlığını, kirliliğini, çirkinliğini, şefkatsiz ve soğuk tenini fark edip yeniden doğaya dönme gayretleridir. İster keyif için, ister şifa için kendinizi daha iyi, daha huzurlu ve enerjik hissetmek istiyorsanız bitki çaylarından için!

Mısır Püskülü Çayı

Mısırı pazardan, kabuğuyla birlikte alıyorsanız kabukla mısır arasında, genellikle üst kısımda kalan lif benzeri sarı püsküllerinden çay yapabilirsiniz. Üstelik mısır püskülü çayı çok etkili bir idrar söktürücüdür ve ödemin vücuttan kısa sürede atılmasına yardımcı olur. Amerikan yerlileri tarafından çeşitli enfeksiyonlara karşı kullanılan mısır püskülü Çin’de ise diyabete karşı geleneksel olarak tüketilen bitkisel ürünler arasında yer almaktadır.

Ucuz Poşet Çaylar Sağlığa Zararlı mı?

Daha önce ucuz poşet çayların daha doğrusu çay poşetlerinin kanserojen olduğu konusunda bazı haberler çıkmıştı ancak, bu haberlerin kaynağı olarak herhangi bir bilimsel araştırma sonucu verilmemişti. Benim çay severleri uyarmak istediğim konu, ucuz çay poşetlerinde olduğu iddia edilen kanserojen maddeler değil. Bu yazının konusu, Derby Üniversitesi ve “İngiltere Kamu Sağlığı” kurumu tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre, ucuz poşet çaylarda yüksek miktarda bulunan “florür”.

Çay Bitkisinden Üretilen Çayların Kafein Miktarları

Bildiğiniz gibi, yeşil çay ve ülkemizde en çok tüketilen çay olan siyah çay aslında aynı bitkinin, çay bitkisi olarak bilinen “camellia sinensis”in yapraklarından üretilmektedir. Bu çayları birbirinden ayıran özellikleri, üretim aşamasında kullanılan yaprakları işleme teknikleridir. Siyah çay üretilirken yapraklar daha uzun süre oksitlenir. Yeşil çay üretiminde ise, yapraklar daha az işlendiği için besin değerini korur ve antioksidanlar bakımından daha zengindir. Tabi çay bitkisinden üretilen çay çeşitleri yeşil ve siyah çayla sınırlı değil.

Elma Çayı

Elmanızı soyup afiyetle yedikten sonra soyduğunuz kabuklarını lezzetli bir çay hazırlamak için değerlendirebilirsiniz. Üstelik hazırlaması oldukça kolay elma çayı daha fazla kalori yakmanıza ve zayıflamanıza yardımcı olabilir. Çünkü elma kabuğunda bulunan “ursolik asit” üzerine yapılan araştırmalarda, bu doğal bileşenin kalori yakmayı hızlandırarak kas kütlesinin artmasını sağladığı yönünde sonuçlar elde edilmiş. Zayıflamaya yardımcı olsun olmasın, elma kabuğu çayının oldukça tatlı ve içimi zevkli bir çay olduğunu söyleyebilirim.

Yeşil Çay Zayıflatır mı?

Yeşil çay, siyah çay (ülkemizde en çok tüketilen çay), ve oolong çayı ile aynı bitkiden üretilmektedir. Yani, siyah çayla, yeşil çay yaprakları, aynı bitkinin, “çay bitkisi” olarak adlandırılan camellia sinensis’in yapraklarıdır. Uzmanların yeşil çayın faydalarını bu kadar sık dile getirmesinin, ancak hali hazırda yaygın olarak içilen siyah çaydan pek bahsetmemelerinin nedeni çay yapraklarının işlenme biçimi. Siyah çay üretilirken kullanılan yöntem, yeşil çay üretiminde kullanılan yönteme oranla yaprakların daha fazla oksitlenmesine neden olduğu için siyah çayın besleyici özelliği önemli oranda azalıyor. Yeşil çay yaprakları ise daha az işlendiği için antioksidan özelliğini büyük oranda koruyor.

Ödem Söktürücü Bitki Çayları

Türkçeye “vücudun su tutması” olarak yerleşmiş olan ödem, daha çok el, kol, bilek, bacak ve ayaklarda görülmekle birlikte vücudun geneline yayılabilir. Ödemin genetik, fiziksel aktivite eksikliği, aşırı tuzlu beslenme, ameliyat, hamilelik, şeker hastalığı, adet dönemi, menopoz, bazı ilaçlar ve kötü beslenme gibi pek çok farklı nedeni bulunuyor. Ödem söktürücü bazı bitki çayları ile vücutta biriken fazla sıvıdan daha kolay kurtulabilirsiniz ancak, tekrar etmesini önlemek için öncelikle ödeme neyin sebep olduğunu tam olarak öğrenmelisiniz.

Zayıflama Çayı Nedir?

Önce şunu söyleyeyim; “sadece çay içerek zayıflamak” diye bir şey pek mümkün değil. Farklı markalarla satılan bitkisel zayıflama çayları, esasında “zayıflamaya yardımcı çay”dır. Birbirine yakın içeriklere sahip, çeşitli bitkilerle hazırlanan bu zayıflama çaylarının ana hedefleri; metabolizmayı hızlandırarak gün boyu yakılan kalori miktarını arttırmak, vücuttan fazla suyu atmak, tuvalete çıkmayı kolaylaştırmak ve tokluk hissini uzatmaktır. Yani, bitkisel zayıflama çayları ile diyetinize destek olabilirsiniz, ancak sadece çay içerek kilo veremezsiniz. Kilo verebilmek için yapmanız gereken, gıdalardan ve içeceklerden aldığınız kaloriyi, yaktığınız kaloriden az tutmaktır.

Defne Yaprağı Çayı

Yahni, buğulama ve sulu yemeklerde sıkça kullanılan defne yaprağı (Laurus nobilis) aynı zamanda sağlığa faydaları ile yüzyıllardır çeşitli hastalıklara karşı kullanılan şifalı bitkiler arasında yer alıyor. Defne yaprağı çayı geleneksel olarak vücuttan fazla suyun atılması için kullanılır. Demir bakımından oldukça zengin olan defne yaprağı demir eksikliğine bağlı anemi tedavisine yardımcı bir doğal ürün olarak tüketilebilir.

Kiraz Sapı Çayı

Yüksek oranda A, B1 ve C vitamini içeren kirazın sadece kendisi değil sapı, ağacının kabuğu ve yaprakları da sağlığa faydalıdır. Kiraz yedikten sonra saplarını atmayın. Kiraz sapını gölgede kurutarak daha sonra çay yapabilirsiniz. 1 büyük bardak kiraz sapı çayı için 1 yemek kaşığı kurutulmuş sap kullanabilirsiniz. Kaynamış suyu kiraz saplarının bulunduğu bardağa döktükten sonra 5 dakika demlemeniz yeterli.

Karabaş Otu Çayı

Akdeniz bölgesine özgü bitkilerden biri olan karabaş otu Fransız lavantası, İspanyol lavantası olarak da bilinir ve Latince adı “Lavandula stoechas”dır. 30-100 santime kadar uzayan bitki, ilkbaharın son aylarında ya da yaz aylarının başında çiçek açar. Çiçekleri pembe ve mor renkleri arasındadır. Karabaş otu geleneksel olarak sinirleri sakinleştirmek ve kan dolaşımını düzenlemek için tüketilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp