Vata Uygulamanız gereken genel kurallar

Vata

Uygulamanız gereken genel kurallar

Vata Uygulamanız gereken genel kurallar Genel olarak sakin ve düzenli bir yaşamı tercih ediniz. Bol sıvı alırız. Mümkün olduğu kadar stresten uzak kalmaya çalışınız. Kendinize dinlenmek için yeterli zaman ayırınız. Ilık ve sıcak sizin için iyidir. Düzenli beslenin, düzenli uyuyun. Dosha'nız değişkerıliklere arşı hassas olduğundan, anı ve birden çok değişikliklere karşı dikkatli olmalısınız. Aynı anda birden çok değişiklik de sizin için iyi değildir. Kendinizi yorgun hissedince veya bir işin üzerine çok fazla yoğunlaşuğınızda, (zihinsel olarak) mutlaka beş dakika ara verin. Eğer uyguluyorsanız, TM tekniği çok iyi bir dosha dengeleyecidir. Odanız ılık ve nemli olsun. Aşırı rüzgarlı kış günlerinde bol miktarda ılıkıcak su için.

Çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının. Sabahları, uzun süreli ılık-sıcak duş alın, banyo yapın. Banyodan önce sabah, susam yağı masajı çok yararlıdır, gün içinde Vata'nın fırlamasına engel olur. Özellikle gece yüksek sesli, uyarıcı müzikler, heyecanlı filmler, saatlerce seyredilen TV, dosha'nızı sürekli olumsuz etkiler. Çevrenizi, iş ve çalışma ortamınızı, odanızı, aydınlık ve canlı renklerle döşeyin. Güneş ışığı da sizin için iyidir. Örneğin hastaysanız, pencere kenarında güneş ışığında oturmak iyidir. Çevrenizi mümkün olduğunca neşe veren insanlardan seçin, keyifli kitaplar okuyun, hafif eğlenceleri tercih edin. Dosha'nızın dengesi bozulduğurıda alkol almayın. Kahve, koyu çay, sigara da dengenizi bozar. Eğer burun kuruluğundan şikayet ediyorsanız. parmağınıza bir parça susam yağı alıp, her iki burun deliğine hafifçe sürünüz. Burnunuzu yavaşça sıkıp, nefes alıp veriniz, sonra zorlamadan hafifçe sümkürünüz.

Kışın sık hastalanan, boğaz, nezle, vb problemleri olan kişiler için bu işlem günde on, on iki kez tekrarlanır. Genel olarak yiyecek ve içeceklerden doyurucu olanlar, biraz yağlı, ekşi, tatlı, yeterince tuzlular, iyidir. Kışın veya özellikle uykusuzluk, sinirlilik, endişe gibi nedenlerle dosha'nız arttığında şu diyeti birkaç hafta izlemelisiniz. Ilık, sıcağımsı, ballı süt, krema, tereyağı, sıcak çorba, iyi pişmiş güveçler, sıcak tahıllar, taze ekmek, besleyici kahvaltı, öğleden sonra acıkınca kek, pasta, kurabiye, vb ile sıcak ve açık çay vb içecekler iyidir. Genelde acılar iyi değilse de, zencefil önerilir. Tatlı baharatlardan tarçın ve rezene iyidir. Kendinizi iyi hissettiğiniz zaman, sıcak yulaf ekmeği, bir tabak tadı kremalı sebze çorbası iyi gelecektir. Ağır, kuru ve soğuk kanepeler önerilmez. Çerezlerden yerfıstığı hariç hepsinden yiyebilirsiniz. Özellikle badem çok iyi bir dengeleyicidir. Geceden ıslatılmış badem, sabah kabukları soyularak, bir düzine kadar yenilebilir.

En iyi gıdaysa tahindir. Pekmezle karıştırılarak yenir. Meyvelerden tadı olanlar, özellikle yeşil üzüm önerilir. Elma, armut gibi meyveleri pişirip yemek daha iyidir. Ham, olmamış, yeşil muz gibi meyvelerden özellikle kaçınmak gerekir. Salatayı çok seviyorsanız, oda ısısında ve biraz yağ ekleyerek yiyiniz. Sebzeleri haşlamak yerine, az miktarda yağla pişirmek daha iyidir. Hatta, uygun olmayanlar bile böylece daha az zararlı hale gelebilir. Dışarıda yemek yiyeceğiniz zaman. salata yerine sıcak bir çorba, soğuk su yerine sıcak su, ekmek, tereyağ ve tadı yiyebilirsiniz. Dosha'nızın arttığını hissetttiğiniz bir akşam pilav, tereyağlı mercimek yemek sağlıklıdır. Genel olarak, ayran ve tadı meyveli yoğurtlar da iyidir. Aşağıda Vata dengeleyici beslenme detaylı olarak anlatılmıştır.

Vata'yı dengeleyici diyet Yeterli ve doyurucu miktarda yemek yemek, yağlı, sıcak yiyecek ve içecekler; tadı, ekşi ve tuzlu tattaki yiyeceklerle beslenmek genel kuraldır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp