6 farklı tadın önemi:

6 farklı tadın önemi: :

6 farklı tadın önemi:

Tatlar, kuvantum düzeyinde, elektriksel bir etkiyle, vücutta değişik ve özel etkiler yaratırlar. Örneğin dosha'ları artırırlar, lurlar veya dengelerler. Bu altı tattan beş tanesi klasik Batı ırfağında bilinen tatlardır. Buruk (bitter) tat; roka, tere, turp giağzı burucu tatlardır. Kekremsiyse, yavan, ağzı büzüştürücü vardır. Haşlanmış ıspanak, pazı, brokoli, brüksellahanası, ham ürdürn eriği gibi. Tatlı, ekşi, tuzlu, buruk, acı, kekremsi. Yemekte bu altı tattan da bulunmalıdır . Ayurveda kurallarına göre önce tadı bir tatla yemeğe başlamak dirim açısından daha uygundur. Ancak bu, çok ağır, çok kuvdi bir tadı olacak anlamında değildir. Örneğin birkaç yudum . ballı su veya komposto, ya da bir iki kaşık sütlü tatlı olabilir. kesin bir kural değildir ve yemekten önce daha ağır, daha yağlı ve daha zevkli veya lezzetli gelen yiyeceği yemek daha uydur. Ekşi ve tadı gıdalar yemek ortasında yenilebilir. Daha hafif, buruk, kuru, sulu yiyecekler se yemeğin sonunda alınmalıdır. Basit bir mönü olarak, önden ballı krema, sonra salata, sonra maş fasulyesi, sebzeler, yoğurt ve pirinç, en sonunda da taze, hafif meyveler ve lassi örnek verilebilir. Bir öğünde Ayurveda'da mevcut olan altı tadın hepsinden de, çok az bile olsa, alınmalıdır. Bir önceki yemek sindirilmeden diğerini yemek büyük hatadır. Aynı şekilde akşam yenilen yemek sindirilmeden, ertesi gün yemek yenmemesi uygundur. Vata'yı artıran herhangi bir şeyaynı zamanda Kapha'yı azaltır veya bu durumun tersi de söz konusudur. Vata ve Kapha'yı dengelemenin tek amacı sıcaklığı sağlamaktır. Çünkü her ikisi de soğuk dosha olduğu için sıcakla dengelenirler. Bunun tersine soğuk olan herhangi bir yiyecek de Pitta'yı dengeler. Benzerlik ve karşıtlıklar ilkesi: benzer özellikteki yiyeceği alıyorsanız, aynı dosha özelliğinizi artırırsınız, zıt özellikteki yiyeceği aldığınızda, aynı dosha özelliğinizi azaltırsınız.

1. Tatlı tada örnekler: Ayurveda'da altı tattan biri olan tadı, sadece bildiğimiz şekerde değil, aynı zamanda vücutta tadı etkisi yapan bazı yiyeceklerde de vardır. Örneğin buğday, pirinç, arpa, mısır gibi tahıllar; fasulye, mercimek, bezelye, maş fasulyesi gibi bakliyat; taze fasulye, kabak, havuç, balkabağı, tadı biber gibi sebzeler; krema, tereyağ, ghee gii, süt ve süt ürünleri; hindistancevizi, hurma, incir, üzüm, armut, mango gibi, tatlı meyveler de "tatlı" etkisi yaratır. Özellikle bunar, kuruyunca daha da tatlanırlar. Bazı pişmiş sebzeler, örneğin tatlı patates, havuç, pancar, karnabahar, yeşil fasulye ve her durumdaki şeker; ham, rafine edilmiş, beyaz, esmer, pekmez, şekerkamışı suyu da tatlı tadın örneğidir. i, süt ve süt ürünleri; hindistancevizi, hurma, incir, üzüm, armut, mango gibi, tatlı meyveler de "tatlı" etkisi yaratır. Özellikle bunar, kuruyunca daha da tatlanırlar. Bazı pişmiş sebzeler, örneğin tatlı patates, havuç, pancar, karnabahar, yeşil fasulye ve her durumdaki şeker; ham, rafine edilmiş, beyaz, esmer, pekmez, şekerkamışı suyu da tatlı tadın örne-"idir.

2. Ekşİ tada örnekler: Limon, portakal, ananas, greyfurt, vişne, erik, demirhindi gibi ekşi meyveler; yoğurt, peynir, eski fermente peynir, ekşi krema gii ekşi süt ürünleri; pişmiş domates, şarap, sirke, bira, şampanya, kola gibi fermente, mayalı ve asitli içecekler ekşi tada sahiptirler.

3. Tuzlu tada örnekler: Herhangi bir cins tuz, örneğin kayatuzu, deniz tuzu, yerden sağlanan tuzlar veya tuz eklenmiş yiyecekler, turşular, tuzlu çerezer, cipsler gibi.

4. Acı tada örnekler: Kırmızıbiber, karabiber, hardal tohumu, zencefil, karanfil, kimyon, sarmısak gibi acı baharatlar. Ayrıca, taze yumuşak baharatlar; zerdeçal, anason, tarçın, taze kekik, taze nane, yabani kekik ve sivribiber, turp, soğan, karnabahar gibi çiğ sebzeler.

5. Buruk tada örnekler: Zeytin, greyfurt, kakao, kampari gibi meyveler; ıspanak, pazı gibi yeşil, lifli, yapraklı sebzeler, yeşil lahana, brüksellahanası, atlıcan, hindiba, brokoli gibi sebzeler; çemen otu, zerdeçal gibi aharatlar.

6. Kekremsİ tada örnekler: Bal, zerdeçal, fındık, ceviz ve baklagiller, bazı sebzeler, bakliyat Ye fasulyeler (kuru fasulye hariç), mercimek, bezelye, maş fasulyei, nohut, barbunya; sebzelerin filizleri, bütün yeşil yapraklı sebzeler, genelde, çiğ olarak yenen çoğu sebzeler; ham haldeki çoğu meyve ve sebzeler. Ham haldeki armut, Trabzon hurması, kestane, nar, mürdüm eriği. Ayrıca İngilizce'de "bery" ekiyle biten bürün meyveler: çilek, dut, ahududu, böğürtlen gibi. Bunlar da kekremsi ta da uygundur. Ayurveda'da yiyeceklerin tadı dışında nitelikleri de önemlidir. Ayurveda'da "guna" adı verilen bu nitelikler:

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp