Vata Dosha´nın özel bilgileri

Vata Dosha’nın özellikleri 2 :

Vata Dosha‘nın özellikleri

-Vata Dosha'nın dengede olduğu zamanki özellikleri-

Canlılık,yaratıcılık,berrak zihin,çok sevimli çalışmak.idrar yollarının ve kalınbağırsakların mükemmel çalışması,tüm beden dokularının uygun ve orantılı oluşumu,güzel uyku ve iyi bir bağışık sistemidir.

-Vata'nın özellikleri-

Genelde ince ve hafif bir yapıdadır, aktiviteye çabuk geçerler.Kuru cilde eğilimleri vardır. Soğuk havadan nefret ederler. Düzensiz iştah ve sindirimleri vardır.Yeni bilgileri çabuk öğrenip, çabuk unuturlar.Endişeye, telaşa, heyecana, kabızlığa ve gaza eğilimlidirler,hafif ve kesilmeye eğilimli uykuları vardır.

-Vata Dosha dengedeyken-

Heveslilik, şevklilik, nefes alıp vermekte düzenlilik,düzenli yani dengede hareketlilik. Dokuların dengeli gelişimi ve formasyonu, atık maddelerin dengeli boşalımı olur.

-Vata Dosha azaldığında-

Daha az heves, şevk hatta depresyon. Nefes alıp vermede bir baskılanma, hareketlerde ve dokuların oluşumunda azalma, atık maddelerin boşaltılması faaliyetlerinde azalma veya yavaşlama olur.

-Vata Dosha arttığında-

Aşırı ve sabit olmayan bir heves, nefes almada ve vermede rahatsızlık. Aşırı ve düzensiz hareketler,dokuların oluşumunda, üretiminde ve boşaltım faaliyetlerinde bozukluk olur.

Vata'yı artıran faktörler:

Aşırı uyanıklılık hali, yetersiz uyku, korku, endişe, heyecan, runtu, sinirlilik halleri, zihinsel aşırı yorgunluk, aşırı çalışma, aş egzersiz, çok konuşma, fazla mücadele, doğal ihtiyaçların baskılanması, ağır rejimler, yetersiz gıda alımı, kuru, sert, hafif ve kekrem gıdaların fazla tüketilmesi, hastalıklara bağlı aşırı kilo kaybı. Vata'nın ön planda olduğu dönemler, örneğin, sabaha karşı erken saatler, geç öğleden sonraki saatler, yaşlılık dönemi, kuru, soğuk, rüzgarlı hava ve sürekli değişen iklim, günlük ve mevsimse rutinlerin dışına çıkma, herhangi bir yerden düşme, kemik kırıkları, kaslarda zedelenmeler. Vata aynı zamanda insan vücudunda hareket eden ve hareketten sorumlu kas ve iskelet sistemini, eklem yerlerini, sinir sistemini yönetir. Nefes alıp vermede düzensizlik, kollarımızı, kaslarımızı düzensiz hareket ettirme, idrarın, mesanenin, bağırsakların, meninin boşalımındaki düzensizlikler, yumurtlama bozuklukları, kas seğirmeleri, titremeler, çarpıntı, karın krampı, bağırsaklarda yiyeceği n düzensiz hareket etmesi, kasılmalar, uykuda huzursuzluk, rüyada korku, koşma, sıçrama, dağlar, ağaçlar, fırtına, deprem, yılan gibi endişeli ve korkulu kabuslar görmek Vata'nın arttığını gösterir.

Vata'nın fiziksel özellikleri:

Fiziksel yapı olarak bu kişiler, diğer dosha tiplerine göre daha yapılıdırlar. Kolay kilo verir, zor kilo alırlar, iştahları düzensizdir, vücutlarında da çeşitli düzensizlikler göze çarpar. Örneğin, el ve ayaklar vücuda göre büyük veya küçük olabilir, dişleri düzensiz veya üst üste binmiş olabilir. Burun deviyasyanları, omurilik eğrileri, damarların dışarıdan gözükmesi, eklemlerin çıtırdaması, vücuttaki asimetri, kıvırcık veya çok dalgalı saçlar hep Vata özelliklerini gösterir. Bu beden tipindeki kişiler büyük bir hevesle işe başlarlar, ancak çabuk sıkılıp bıkarlar. Adeta patlayarak gelen enerji çabuk bir şekilde tükenir. Maymun iştahlılık diye nitelendirdiğimiz, başladığı işi yarım bırakan kişiler bu kişilerdir. İngilizce kursuna başlar, sıkılıp bırakır, fotoğrafçılık kursuna giderler. Çok değişik faaliyetleri denemeleri sürpriz değildir. Saatlerce dükkân dükkân dolaşıp hiçbir şey almayan kişiler de Vata dengesi bozulmuş kişilerdir. Adeta kronikleşmiş bir Vata dengesizliği sergilerler. Genelde kuruluk, hafiflik ve soğukluk gibi özellikler ön planda olduğu için bu kişiler cilt kuruluğundan, çatlaklardan, pul pul dökülmelerden ve gerilmelerden, saç kuruluğundan yakınırlar. Elleri 59 ve ayakları da soğuk olduğundan kışın bazen yatakta dahi çorap giymek isteyebilirler. Sık sık elleri üşüyüp buz kesen kişiler genelde Vata'lardır. Boşaltımla ilgili problemler ve spazm kendini kabızlık, gaz, adet sancısı, mide spazmı gibi durumlarla belli eder. Bu kişilerin olaylara yaklaşımı heyecan, korku ve endişe izleri taşır. Vata dengesizliği çok arttığında kuruluk ve soğukluk o kadar belirginleşir ki bu kişilerin burnunun uç noktaları buz gibi olur. Burun içi kurur, dudaklar nemsiz kalır ve çatlar. Ayaklar üşüdüğü zaman gaz ve karın krampları olur.

Vata dengedeyken:

Burada dengesinden çıkmış Vata Dosha' dan söz ediyoruz. Unutmamak gerekir ki dengede olduğu takdirde her dosha'nın çok keyifli yanları vardır. Hepsi sağlıklı, mutlu ve huzurludur. Aslında dengede oldukları zaman Vata'lar çok yaratıcı, enerjik ve mutludurlar. Fakat başladıkları işi bitirebilmeleri için enerjilerini tazelemeleri gerekir. Bazen de Vata'lar enerjilerini, paralarını çok hesapsızca tüketirler. Genelde hep bir uyanıklılık halindedirler, özellikle ani değişikliklere ruhsal ve bedensel tepki verirler, çok konuşkandırlar, hayal güçleri çok kuvvetlidir, etrafta çok fazla uyaran olduğu takdirde yorgun düşerler. Kronik bir yorgunluk ve buna bağlı kas ağrıları gibi belirtiler gösterirler; hatta bu dengesizlik devam ederse bu durum bir depresyona kadar gidebilir. Bu arada, iki tip depresyon olduğunu belirtmekte yarar var. Vata tipi depresyona giren kişiler ruhsal ve bedensel olarak dağılırlar. Kıpır kıpır, aceleci, gerekli ya da gereksiz ama çok konuşkandırlar. Bir panik atak tablosu gösterirler. Sık sık gözlerini kırpıştırmak, baş dönmesi, denge bozuklukları da hep artmış Vata bozukluklarıdır. ilk yapmaları gereken şey, her şeyi daha az yapmak, düzenli bir yaşam stiline ve günlük rutine geçmek ve bol bol dinlenmektir. Diğer depresyonsa bunun tam tersine, Kapha depresyonudur. Bu durumda içe dönüklük, az hareket, iştahsızlık, aşırı uyku gibi durağan belirtiler ön plandadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp