Sthapatya Veda - Doğal yasayla uyumlu mimarlık ve şehircilik

Sthapatya Veda - Doğal yasayla uyumlu mimarlık ve şehircilik :

Sthapatya Veda

Doğal yasayla uyumlu mimarlık ve şehircilik

Sthapatya Veda, Veda biliminin mimarlığıdır. Sthapatya, kurmak; Veda, bilgi anlamına gelir, doğru yöne yönlendirerek kurmaktır. Maharishi Sthapatya Veda'ya göre çevrenin, her düzeyde, mutluluğu, sonsuzluğu ve ölümsüzlüğü yansıtacak şekilde, nasıl değiştirileceğinin bilgisini verir. ilkeleri, yapım teknolojisinden mekan düzenlemesine, mimariden tüm kent ölçeği ne kadar herşeyi kapsar. Bu bilginin canlanması henüz başlangıç aşamasındadır. Ancak Sthapatya Veda'nın beş temel ilkesi, her ölçekteki yapıda, bir ev, bir ortak alan veya tüm kent tasarlanıyor olsa bile, uygu lamaya esas oluşturur. Bu ilkeler;

1. Doğal malzemenin kullanımı: Yapı inşa acsından iç mekan düzenlemesine, mobilya ve eşyalarda kullanılan malzemelere kadar, her aşamada malzemelerin doğal olmasını önerir. Böylelikle kim yasal, sentetik maddelerin etkisi altında kalmamayı amaçlar. Yerel koşullara ve iklime uygun malzeme olmasına özen gösterir.

2. Dış hava koşullarından korunma ve enerji tasarufu: Enerji sakınımlı yapılar önerir. Yapılar arazi, iklim ve coğrafi koşullara uygun olarak tasarlanır. Yapay ısıtma ve soğutmaya gerek bırak mayan, doğal havalandırmaya yönelik çözümler önerir. Pasif güneş enerjisinin kullanımı gibi.

3. Gerekli temiz hava ve karşılıklı havalandırma: İç mekanlar da sürekli taze hava akımına önem verir. Bunu sağlayacak mekan düzenlemeleri, karşılıklı doğal havalandırmaya göre düşünülmelidir. Kent ölçeğinde de hava sirkülasyonunu göz önünde tutarak, düşük yoğunlukta konut alanları, geniş yeşil alanlar, göletler, çeşmeler, vb ile donatılmış çevre önerir.

4. Doğayla uyum içinde, özenli ve amaçlı arazi planlaması: Büyük ölçekteki bir planlama için coğrafi koşulları; jeoloji, topografya, iklim, nüfus gibi verileri değerlendirir. Yapıları ve çevreyi doğanın pozitif etkisini ön planda tutan bir bakış açısıyla ve insan ölçeğine uygun boyutlarda tasarlar.

5. Mekanların güneş enerjisinden en fazla yararlanılacak şekil de yönlendirilmesi ve düzenlenmesi: Bir örnek verecek olursak, konutta odalar belli ilkelere göre planlanır. Bu ilkelerden biri, "doğru yöne yönlendirme"dir. Yerel koşullar da göz önünde bulundurularak mekanların, güneşin gün içindeki döngüsüne göre yönlendirilmesiyle güneş enerjisinin her odada sürdürülen eylemi desteklemesi sağlanır.

Yemek odasının, agni'yi (sindirim ateşi) desteklemek için güneye yönlendirilmesiyle, mekan iştah açıcı bir hale getirilir. Doğuya yönlendirilmiş yatak odası da akşam saatle rinde uykuyu destekler. Konutun ana kapısının da doğuya bakması önerilir. Güneşin, yaşam enerjisi prana'nın en rahat girdiği kapı, konutun doğudaki ana kapısıdır. Dünyanın pek çok yerin de geleneksel konut mimarlığında rastlandığı gibi, ana kapı, doğuya bakarak güneşin ilk ışıklarını selamlar. Sthapatya Veda bu ilkelerden çok daha fazlasını, insanın ve doğanın bütünleşmesini ifade eder. Nasıl Gandharva Veda'da anlatıldığı gibi doğadaki her şey kuvantum düzeyinde bir titreşim, bir frekans, bir ses ise ve müzisyen doğanın mutluluk dolu melodilerini düzenliyorsa, Sthapatya Veda da tasarımcı da maddeyi, doğanın kendi döngüsü, bütünselliği ve doğanın kendi senfonisiyle uyum içinde olacak şekilde düzenler. Bu bağlamda mimar, Ayurveda, Jhotish ve Yagya gibi Veda bilgilerini kullanır. Giriş bölümünde de söz edildiği gibi Veda biliminin bütünselliği içinde Ayurveda'yı, Sthapatya Veda, yotish, TM başta olmak üzere diğer veda bilgileriyle birlikte kullanmak gereklidir.

Mükemmel sağlığın bilimi Ayurveda, neyin ne zaman yapılmasının bilgisi olduğu gibi, Maharishi Sthapatya Veda da neyin, nerede ve nasıl yapılacağının bilgisidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp