Şişmanlık(Obesite)

Şişmanlık(Obesite) :

Şişmanlığın 2050'Ii yıllara doğru dünya nüfusunun yarısından fazlasını etkileyeceği uzmanlarca ifade ediliyor. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki şişmonlık oranı %60'tır. Bu hızla ilerlediğinde, bu oranın 2050 yıllarında %100' e çıkacağı ve bunun Avrupa için % 60'Iara varacağı yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Bu oranlara bakıldığında ne denli önemli bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu anlayabiliriz. Herkesin şişman olduğu bir toplum bizim doğal olan kaderimiz değildir. Bu tamamen bizim kontrol altında tutabileceğimiz, daha da önemlisi kolaylıkla engelleyebileceğimiz bir olgudur. Dünya Sağlık Örgütü'nün 1980'Ii yıllardan sonra yaptığı çalışmalar neticesinde erkeklerde % 15, kadınlarda %22 oranında obesiteye rastIandığı tespit edilmiştir. Çoğunlukla son yıllarda her şeyi genetik faktörlere bağladığımız gibi obesitede de genetik faktörler üzerinde durulmaktadır. Ben bunun önemli bir faktör olduğuna inanmıyorum. Burada çevresel faktörler ve her şeyden daha önemlisi beslenme alışkanlığı etkilidir. Hiç ilaç kullanmaksızın sadece doğru tahıllar, bakliyat ve fasuleler, sebzeler, meyveler, etler, süt ve süt ürünleri, yağlar, tatlandırıcılar, baharat ve bitki çeşitleri ile beslenmemiz bu sorunun kolaylıkla çözülmesi için yeterlidir. Bu beslenme alışkanlığımızın değiştirilmesine ilave olarak, bize uygun egzersizlerin de önemi büyüktür. Ayrıca, obesitenin engellenmesinde: şarküteri ürünlerinin, alkol ve fazla yağlı gıdaların azaltıIması, ayakta fast-food tarzı aceleyle yemek yemenin engellenmesi stresin kontrol edilmesi anlamlı sonuçlar verecektir.
Daha öncede ifade edildiği gibi, şişmanlık aslında kapha doshanın dengesizliğinin başlıca bir sonucudur.
Özellikle kapha doshada sık rastlanır. Tatlılar, hamur işleri, kızartmalar kapha doshayı arttırıcı yönde etki yapar.

Vata Şişmanlığı: Şişmanlamış bir vatada yine vata diyetini ön planda tutmak, tatlı miktarını azaltmak, özellikle stresi yok etmek çok önemlidir.
Vatalar için yiyecek kısıtlamasına giderek diyet yapmak sakıncalıdır.
Sıcak su, susam yağı masajı, sulu, sıcak ve hafif beslenme, yorucu olmayan hafif egzersizler, sinir sistemini kuvvetlendirici baharatlar önerilir.

Birçok vata, zayıf kalacağız diye salata, soğuk aperatif gıdalar, kraker yiyerek bozuk olan dengelerini daha da kötüye götürür.
Yanlış zayıflayan kişi de, vatasını dengeleyici şekilde beslenmediğinde hazımsızlık, gaz, mide ağrıları, baş ağrıları, sinirlilik, uyku ve adet düzensizlikleri, çarpıntı, tansiyon, şeker düşüklüğü gibi birçok hastalık ortaya çıkacaktır.

Pitta Şişmanlığı: Pittalar çok önemli bir dengesizlik olmadığı sürece aşırı kilo alıp vermezler.
Kilo almaları metabolizmalarındaki aşırı yavaşlamaya bağlıdır. Pittaların sindirim sistemi genellikle güçlüdür.
Sindirim ateşinin özellikle azaldığı akşam ve geç saatlerde fazlaca yenilmesi ve dolu mideyle yatağa girilmesi son derece sakıncalıdır.
Bu, tüm vücut tipleri içinde geçerli bir yasadır.
Pittalar, pitta dengeleyici beslenmeye dikkat etmelidir.

Kapha Şişmanlığı: Kaphalara özellikle bedenlerini ısıtmaları, sindirim ateşini canlandırmaları, bol hareket yapmaları, hafif, kuru, sıcak beslenmeleri, burucu, büzüştürücü ve acı baharatları diyetlerine eklemeleri, kuru masajlar, güç harcamayı gerektiren spor ve faaliyetlere yönelmeleri önerilir.

Kaphaların kesinlikle sabah kahvaltısı yapmamaları gerekir.
Ilık ballı su içmek veya kapha meyvelerinden yemek yeterlidir.
Kaphalar mutlaka spor yapmalı, mayalı gıdalar ve süt ürünlerinden kaçınmalıdır.

Kapha dengeleyici diyette, özellikle öğlen yemeğine ağırlık verilmesi ve akşam yemeğinin erken ve hafif olarak geçiştirilmesi son derece önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp