Koku tedavisi

Koku tedavisi:

Cisimlerin, kokularının da kuvantum etkisi vardır. Dolayısıyla dosha'ları dengelernek için beden tiplerine göre, doğru kokuyu bilmek gerekir. Burun siniri olan nervus olfaktorius, beynin dış ortama direkt olarak açılan tek uzantısıdır. Göz siniri bile dış ortamla doğrudan temas halinde değildir. Ayurveda bu durumu başlıca iki açıdan değerlendirir. Birincisi, az önce bahsedilen N asya, ikincisiyse koku yoluyla tedavidir.

Kokular, burun siniri yoluyla doğrudan hipotalamusa gider. Bu organ bedende ısı, açlık, susuzluk, cinsellik, uyku, uyanıklık, kan şekeri, mutluluk, öfke gibi pek çok önemli fonksiyonu düzenler. Eski anıları yüzeye çıkartan, limbik sistem ve hippokampus adlı hafızayla ilgili olan bölgeye de bu mesaj gider. Bu nedenle, kokular bizde eski hatıraları canlandırır.

Tıpkı tatlarda olduğu gibi kokularda da tatlı, ısıtıcı, ekşi özellikte olanlar Vata'yı dengeler. Pitta'lar, serinletici, tatlı, buruk kokularla, Kapha'larsa ısıtıcı ve keski baharatlı, buruk, acı kokularla dengelenir.

Vata: Mandalina, portakal, limon, karanfil, fesleğen, tatlı kokulu gül, sardunya gibi.

Pitta: Sandalağacı, nane, lavanta, gül, zerdeçal, tarçın, yasemin, hanımeli, çam gibi.

Kapha: Okaliptus, kahve, kırmızı pul biber, kafur, ardıç, mercanköşk, karanfil, zencefil gibi.

Ayrıca M. Ayurveda'da doğrudan ilgili dosha'ya etki eden hazır kokular vardır. Bunlar Vata aroma yağı, Pitta aroma yagı. Kapha aroma yağıdır. Bu aroma yağları sıcak su kabı veya özel aroma yayıcı cihazlarla kullanılabilirler. Özellikle gece oda içerisine konulduklarında daha rahat ve derin bir uyku sağlarlar. Bunun dışında sinirlilik gerginlik, siniıs ve solunum sistemi problemleri, stres, baş ağrısı tansiyon, burun tıkanıklıkları gibi durumlarda kullanılırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp