Doğal Yaşam

Doğal Yaşam

Sağlıklı ve mutlu olabilmek için doğru yaşamak zorundayız. Doğru yaşam ise, ancak doğal yaşamakla mümkündür. Bunun ilk şartı da kendimizi bilmek, kendimiz olmak ve kendi iç benliğimizi göz ardı etmemektir. Oysa biz bu doğal kişiliğimizden kopuk ve doğal yaşamdan oldukça uzak yaşıyoruz. Böyle olunca da yanlış alışkanlıklar ediniyor, yanlış davranıyor ve yanlış besleniyoruz. Bütün bunların sonucunda da, hem ruhsal, hem de bedensel dengemiz bozuluyor ve hastalıklar başlıyor. Çünkü kendine yabancılaşmış insan, davranışlarının tam olarak bilincinde değildir. Bu yüzden çevreden bir çok zararlı alışkanlıklar edinebilir. Zararlarını bile bile sigara ve içki içebilir. Yanlış beslenebilir, doğal gıdalar yerine katkı maddeli hazır gıdaları tercih edebilir. Şişmanladığını göre göre fazla yemek yiyebilir. Hareket etmeye ihtiyacı olduğunu bile bile her yere arabayla gidebilir. Uykusunun kaçacağını bile bile geç yatabilir. Dedikodu yapabilir, sinirlenebilir, kıskanabilir, hırsızlık yapabilir, vergi kaçırabilir. Bu örnekleri sayfalarca uzatmak mümkündür. Bütün bunlar, kendinden kopuk olarak yaşamanın bedelidir. Çünkü kendinden kopan insan, tüm yaşam kaynağı ile de ilişkisini koparmıştır. Artık sorunların ardı arkası kesilmez.Ruhsal ve bedensel olarak zorlanmalar ortaya çıkar. Çünkü yaşamdaki hiç bir dış destek ve güç, bu iç desteğin yerini tutamaz. Oysa kendimizi bilerek, doğanın ritmine uygun davranarak ve doğal beslenerek sorunlarımızı en aza indirmemiz mümkündür.

Doğanın ritmine uyum; gece-gündüz ve mevsim değişikliklerine uyumla mümkündür. Gece dinlenmek içindir. Eğlenmek için değil. Bu yüzden akşam olunca erkenden yatmamız gerekir. Yatmak için genelde en uygun zaman, akşam saat 10'dur.Sabahleyin güneşin doğuşu ile birlikte uyanmak en iyisidir.Kalkmak için genelde en uygun saat, sabah 6'dır. Bazı kişilerin uyku ihtiyacı daha az olabilir. Tabii ki bu insanların daha az uyumaları daha sağlıklıdır. Eski bir tekerleme şöyle der:

"Erken yatar

Erken kalkarsan

Sağlıklı, zengin

Ve bilge olursun."

Kim bilir, çocukken belki de bu yüzden, hepimiz çok mutluyduk.Sabahleyin kalkar-kalkmaz bir bardak ılık su içmek, bağırsaklarımızı çalıştırmak için yararlıdır. Açlık hissetmiyorsak, kahvaltı yapmamız şart değildir.Herkes için yararlı olan bazı basit diyet kuralları hemen her kültürde aynıdır. Bizim kültürümüzde de çoğu kurallar zaten vardır. Sağlığa yararlı olan bu basit kuralları şu şekilde özetleyebiliriz.

• Acıkmadan yemek yemeyin. Yemek aralarında atıştırmayın, bir önceki yemek hazmedildikten sonra ikinci bir yemeği yiyin.

• Öğlen ve akşam öğünlerini zamanında yiyin. Akşam yemeği nispeten daha hafif olsun. Yemeklerde tıka basa doymayın. Midenizde biraz boşluk kalsın.

• Yemekler ılık olmalı, çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içecekten kaçının.

• Yemekleri rahat, sakin, huzurlu bir ortamda ve oturarak yiyin. Yemek yerken herhangi bir şey okumayın. Televizyon seyretmeyin.

• Çiğ yiyeceklerin hazmı güç olduğundan, bunları en aza indirin. Taze pişmiş yiyecekleri tercih edin.

• Yemeklerden sonra 5-15 dakika dışarıda ve açık havada yürüyüş yapın.

• Gece yemek yemeyin. Açlık hissederseniz. Sıcak süt veya su içebilirsiniz.

Mevsim değişikliklerine uygun şekilde giyinmek ve yine mevsime uygun yiyecekler yemeye özen göstermek, sağlığımız için önemlidir. Her mevsimin kendine uygun meyve ve sebzesi vardır. Mevsimine uygun bu taze sebze ve meyvelerin yanı sıra, tahıllar da sağlığımız için yararlıdırlar. Ancak mevsimi olmayan hormonlu sebze ve meyvelerden kaçınmamız gerekir. Dondurulmuş sebze ve meyveleri, günlük pişmemiş bayat yemekleri, doğal olmayan katkı maddeli hazır gıdaları mümkün oldukça yememek gerekir. Kızartmalarda kullanılan yağları tekrar kullanmamak, gıdaları kömürde pişirmemek, bağırsak kanseri riskini azaltır. Bağırsak kanserinden korunmanın bir yolu da kırmızı eti en aza indirmektir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, bağırsak kanseri ve diğer bazı kanser türlerinin et yiyenlerde, et yemeyenlere göre daha sık görüldüğünü göstermiştir. Ayrıca eti az yiyenlerde, şişmanlığın ve kolesterol probleminin daha az görüldüğü de ileri sürülmüştür. Bu yüzden eti, özellikle de kırmızı eti asgariye indirmek, sağlığımız için faydalıdır.

Doğal yaşamamızın bir diğer şartı da sigara, içki, kumar gibi sağlığımızı bozan kötü alışkanlıklarımızı terk etmektir. Bir de duygusal yönden edindiğimiz kötü alışkanlıklar vardır. Bunlar; kin, nefret, düşmanlık, kıskançlık gibi olumsuz duygulardır. Bu duygulan terk etmek de bir başka doğal yaşam kuralıdır. Aksi taktirde bu duygular stres tepkisi oluşturarak, gerek ruhsal, gerekse de bedensel olarak zorlanmalara ve hastalıklara yol açarlar.

Çocukluğumuzda ve büyüme dönemimizde çevremizde bulunan insanlardan öğrendiğimiz ve ezberlediğimiz bu kötü alışkanlıkları terk etmenin yolu, bunun tersini yapmaktan geçer.

Yani, bu koşullanmaları bırakıp, doğal halimize yeniden geri dönmekten. Bunun en kolay ve otomatik yolu ise, sabah-akşam muntazam olarak T.M. yapmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp