Diyet, Sindirim ve Doğru Beslenme

Diyet, Sindirim ve Doğru Beslenme :

Maharishi Ayurveda, günümüz dünyasında yaşamakta olan insanlığa; çağlar öncesinden sunduğu önerilerle yaşamın her safhasını içine alır tarzıyla gizemli bir yaklaşım sunmaktadır.

Yenilecek olan gıdaların yetiştirilmesi, onların hazırlanması, helal ve temiz parayla satın alınması, mutluluk saçan ortamlarda topluca yenilmesinin de önemi vardır.

Diyet; insanın doğru beslenmesi ve özellikle ihtiyacına, isteklerine uygun tarzda beslenmesi anlamında, kişiye özgürlüğü ile önem kazanmaktadır.

Sindirim sisteminin normal fonksiyonlarını yapabilmesinin büyük önemi vardır.
Sindirim ateşi (agni)nin yetersiz olduğu durumlarda barsaklarda sindirim yetersiz olacak ve alınan gıdaların meydana getirdiği zehirli atıklar, toksinler bedendeki kanalları tıkayarak hastalıklara yol açacaktır.
Vücutta ayrıca uyuşukluk, küntlük ve ağırlığa neden olacaktır. Bunu Mahsarishi Ayurveda, patogenezdeki en önemli etken olarak görmektedir.

Yemeğe tatlı bir gıda ile başlamak sindirim açısından daha anlamlı bulunur.
Çok kuvvetli bir tatlı değil; örneğin ılık ballı su veya kompostodan birkaç yudum veya birkaç kaşık sütlü tatlı olabilir.

Birkaç çeşit yemeğin yenileceği sofrada, özellikle daha ağır ve yağlı olan veya daha zevkle yenilecek yemek tercih edilmelidir.
Ekşi ve tatlı gıdalar yemek ortasında, daha hafif, buruk, kuru, sulu yiyeceklerse yemeğin sonunda tercih edilmelidir.

Ayurvedada her öğünde altı tat grubunun her birinde az da olsa tadılması tavsiye edilir.
Bir önceki öğünde yenilen yemek tam anlamıyla sindirilmeden ve açlık duygusu barizce hissedilmeye başlanmadan tekrar yemek yenilmemesi son derece önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp