Bir Solunum Egzersizi

Bir Solunum Egzersizi : Doğru Nefes (Diafragmatik Solunum)

Solunum egzersizlerini bu konuda tecrübeli bir uzman kontrolünde öğrenmek, her zaman için daha yararlı olur. Ancak ilk etapta bunu kendi kendinize de uygulamanız mümkündür.Bu egzersizler önemli merkezleri etkileyerek sinir sistemini yartıştırır. Soluk alma tekniklerinden biri, karından solunum veya Diafragmatik solunumdur. Sırt üstü uzanın ya da bir sandal yede sırtınız dik olacak şekilde oturun (eğer sırt üstü uzandıysanız, ayaklarınız yerle temas etsin ve bacaklarınızı hafifçe kıvırın). Gözlerinizi kapatın. Bir elinizi karnınızın üstüne, öbür elinizi göğsünüzün üstüne koyun. Ellerinizin hareketlerine dikkat edin. Bazı kişiler solunum sırasında sadece göğsün hareket ettiğini fark ederler. Sadece göğüsle solunum, strese işaret edebilir.

Diafragmatik solunum için; alttaki el içe ve dışa hareket edecek şekilde nefes alıp-verin. Üsteki el nispeten hareketsiz kalsın. Sakin bir şekilde nefes alın, karnınızı öne doğru şişirin. Sonra nefesinizi dışarı vererek kamınızı indirin. Kamınızın inip kalktığını hissederek ağır, derin ve uyumlu olarak solunumu sürdürün. Diafragmatik solunumun çabuk rahatlatıcı bir etkisi olduğu, yapılan klinik çalışmalarla gösterilmiştir. Bu egzersizi sabah akşam yemekten önce 5-10 dakika olmak üzere günde iki kez yapmak, sağlık için son derece yararlıdır. Gün boyu daha canlı, daha istekli ve mutlu olmanızı sağlar. İlaveten her ihtiyaç hissedildiğinde uygulanabilir. Karından solunuma alıştıktan sonra, ellerinizi artık karına ve göğse koymak gerekmez.

Stres anında kısa sürede ondan kurtulmak ve hemen rahatlamak için karından solunumu öğrenmek çok yararlıdır. Beş-on kez yapılan bu tür solunum, başlayacak olan stres tepkisini tersine çevirir. Ancak, bu duruma gelebilmek için nefes egzersizini öğrenip, en az bir-iki hafta süre ile günde birkaç kez muntazam olarak yapmak gerekir. Başlangıçta bu egzersizi yatarak öğrenmek daha kolaysa da öğrendikten sonra oturarak yapmak daha yararlıdır. Solunum egzersizi sinir-solunum bütünleşmesini geliştirir. Sempatik ve parasempatik sinir sistemini bütünleştirmeye yardımcı olur. Bu egzersiz sessiz bir odada yapılmalı, egzersiz sırasında müzik dinleme veya kitap okuma gibi, başka işlerle meşgul olunmamalidır. Herhangi bir huzursuzluk hissedilirse rahatlayana kadar ara verilmelidir. Egzersiz bittikten sonra hemen kalkmayıp, bir kaç dakika dinlendikten sonra kalkmak gerekir. Her gün sabah akşam yemekten önce 5- 10 dakika süre ile yapıldığında hem sinir sistemini yatıştırarak bizi rahatlatır, hem de stresle daha kolay başa çıkmamızı, daha sağlıklı ve mutlu olmamızı sağlar. Meditasyonu kabul etmeyen ve meditasyon yapmayan kişilere tavsiye edilir.

Solunum egzersizi ayrıca solunum un düzene girmesini, akciğer kapasitesinin artmasını da sağlayarak bir çok solunum hastalıklarının oluşmasını da önler. Özellikle sigara içen kişilere tavsiyem, eğer meditasyonu kabul etmiyorlarsa, sigarayı bırakıp, solunum egzersizi yapmalarıdır. Böylece bir süre sonra hem zihinsel açıklık ve huzur oluşarak sigara isteği ortadan kalkar,hem de sigaranın yaptığı akciğer harabiyeti kısmen düzelir. Bunun için gereken süre genellikle sigaraya alışmak için gereken süreden daha kısadır. Son yıllarda, göğüs hastalıkları uzmanları,akciğer esnekliği azalmış hastalara, solunum egzersizini tavsiye ediyorlar. Hatta bu işe yardımcı olabilecek cihazı ar bile geliştirilmiştir. En iyisi bu konuda tecrübeli bir göğüs hastalıkları uzmanı veya bir psikologa başvurup, onun önerisine göre davranmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp