Ayurveda’nın Türkiye’deki Bugünkü Durumu

Ayurveda‘nın Türkiye‘deki Bugünkü Durumu :

Ayurveda'nın Türkiye'deki Bugünkü Durumu

Ayurveda'nın temelini ve en önemli yönünü oluşturan T.M. 35 yıldan beri Türkiye'de öğretilmektedir. Halen on altı binden fazla kişi bu tekniği zaten uygulamaktadır. Ancak bu konuda henüz yeteri kadar bilimsel araştırma yapılmamıştır.

Bildiğim kadarıyla ülkemizde bugüne kadar T.M. ile ilgili üç çalışma yapılmıştır. ilk çalışma 1989 yılında Klinik Psikolog Yavuz Erten tarafından hazırlanmıştır. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde master tezi olarak kabul edilen bu çalışmada Yavuz Erten, T.M'nin bir aylık bir uygulama sonucunda kaygı düzeyini azalttığını saptamıştır. Bir aydan daha uzun süredir T.M. uygulayan kişilerde bizim yaptığımız ikinci çalışmanın sonuçlarına göre de: Sigara, alkol ve müsekkin kullanma alış-kanlığında anlamlı bir azalma bulduk. Şişmanlık ve hipertansiyon sıklığı da T.M. öncesine göre anlamlı derecede düşük bulundu. Ayrıca derin düşünme yapanlar, meditasyon öncesine göre kendilerini daha rahat hissettiklerini ifade ederlerken, kontrol grubundakilerin hepsinin stresten yakındıkları tespit edilmiştir. T.M. konusundaki üçüncü çalışma, T.M. ve T.M. Sidhi Tekniği'nin immun profiline ve bazı kan biyokimya değerlerine etkileri ile ilgili olarak yapılmıştır. Dr. Nezih Hekim, Biyolog Abdül Lama ve Dr. Gülin Ulusan'ın 1996 yılında gerçekleştirdikleri bu araştırmanın sonuçları; T.M. programlarının immun sistemini güçlendirebileceği izler imini vermektedir. Bu üç ön çalışma ve dış kaynaklı diğer çalışmalar, bugün için strese karşı en etkili çözümün T.M. olduğunu düşündürmektedir.Daha önce de bahsedildiği gibi T.M. Ayurveda'nın en önemli yönünü teşkil eder. Ancak, yine de bütünün bir bölümüdür.

Hatırlayacağınız gibi, Ayurveda'nın diğer bölümleri de şunlardır:

1. Nabızdan teşhis.

2. Genel tedbirler (davranış, egzersiz, diyet, masaj, müzik ve koku tedavileri gibi).

3. Bitkisel ilaçlar.

4. Ayurveda kürleri (buhar banyosu, yoğun masaj tedavisi gibi arındırıcı yöntemler).

Genellikle senede bir kez, on gün süre ile tavsiye edilen Ayurveda kürleri için özel Ayurveda klinikleri gerekmektedir.

"Ayurveda'da nabızdan teşhis çok önemlidir" bilgisini daha önce de vermiştir. Nitekim bu alandaki tedavi ve tedbirler nabızdan saptanan bozukluklara göre ayarlanmaktadır. Bir doktorun nabızdan teşhis yapabilmesi için, Ayurveda eğitiminden geçmesi gereklidir. Türkiye'de halen bu tür eğitimden geçmiş on adet Ayurveda uzmanı mevcuttur. Ayurveda kürlerinin uygulanabileceği ise, sadece tek bir klinik vardır. Ayurveda eğitimi bir doktora teşhis ve tedavi konusunda ek beceriler kazandım. Örneğin ben, Ayurveda İhtisas Kursu'nu bitirdikten sonra, her zamanki yaptığım dahili muayeneye Ayurvedik yöntemleri ilave ettim Yani eskiden gerekli gördüğüm tetkikleri yine istiyorum. Ama buna ek olarak Ayurveda'nın nabızdan teşhis yöntemini de her hastada uyguluyorum. Böylece hem daha kolay teşhis koyuyorum, hem de mevcut dengesizlikleri hastalık oluşmadan önce saptayıp, gerekli tavsiyelerde bulunabiliyorum. Türkiye'de henüz yeterli sayıda Ayurveda klinikleri olmamakla birlikte, kürler dışındaki Ayurveda yöntemlerini uygulamak mümkündür. Tedavi ve tedbirler Ayurveda uzmanı tarafından nabızda saptanan bozukluklara göre ayarlanır. Bu yöntemlerin amacı, vücudun dengesini sürekli olarak devam ettirmek, oluşan bir dengesizliği erkenden saptamak ve gidermektir. Örneğin bunlardan biri olan T.M. 'in bile tek başına stres düzeyini azalttığı, yaşam kalitesini ve süresini arttırdığı, madde bağımlılığını gerilettiği gösterilmiştir. Ancak hızlı vücut arındırma yöntemleri olan, buhar tedavisi ve yağ masajlan gibi tedaviler için bir klinik gereklidir. Bu tür vücut arındırma yöntemleri sağlıklı kişiler için bile senede en az bir kez olmak üzere 10 günlük kür şeklinde tavsiye ediliyor. Oysa, her gün uygulanması gereken diğer Ayurveda yöntemleri için 'herhangi klinik şart değildir. Eğer kişi yoğun masaj kürlerini takiben T.M. egzersiz, diyet gibi sağlığı koruyucu yöntemleri her gün uygulamazsa, dengesi en kısa zamanda tekrar bozulacaktır. Bu nedenle T.M. başta olmak üzere, egzersiz, bünye tipine uygun beslenme, günlük ve mevsimlik rutinlere ömür boyu uymak gerekir. T.M. yapan insan bu tedbirlere hiç zorlanmadan uyar. çünkü bunlar zaten hepimizin uyması gereken basit ve doğal tedbirlerdir. Bu tedbirlerin ne olduğunu öğrenmek için bir Ayurveda uzmanına başvurmak yeterlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp