Zayıflamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Zayıflamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz? : Eğer bu kitabı buraya kadar okuduysanız, çoktan daha taze yiyeceklerle beslenmeye başlamış ve artık eskisi gibi beslenmiyor olabilirsiniz. Ama şimdi birkaç dakikalığına “modem”beslenme biçimini inceleyelim. Günümüzde birçok kadın düzenli olarak sadece birkaç tür sebze yiyor.

Domates - Salsa veya ketçap formunda (okuduğum bir araştırma ketçaba Amerikalıların yedikleri başlıca sebze kaynakları listesinde yer vermişti ve gözlerime inanamamıştım) patates (genellikle kızarmış), yeşil salata (genellikle aysberg türü), havuç ve kereviz. Yine günümüz kadınları, bol miktarda garnitür olarak sebze içeren, dondurulmuş ve mikrodalga fırında hazırlanan diyet hazır yemeklerden yiyor.

Bu dondurulmuş yiyecekler bana hiç mi hiç lezzetli gelmiyor.Bu yemeklerin içinde bulunan sebzelere baktığınızda, neden daha çok kadın tarafından sebze yemenin tercih edilmediğini de anlamaya başlıyorsunuz. Oysa Akdeniz’de sebzeler yemeğin yıldızlarıdır. Domatesten patlıcana, biberlerden zeytine, sarmısaktan soğanlara, karalahana, pırasa, pazı ve ıspanağa kadar çeşit çeşit sebze, yemeklerin kalbini oluşturur. Taze ve düzenli olarak patates, havuç, kereviz ve hatta salsa bile bulursunuz ama ketçap bulamazsınız.

Ancak tekrar söylüyorum, artık canınız çekmeyecek. (Ketçabın içeriğindeki yüksek şeker oranını düşündüğünüzde neden birçok çocuğun bol bol kullandığını anlamak zor olmuyor, ketçapsız yaşamak inanın sizin için daha iyidir).Eğer sebzeler Akdeniz mutfağının kalbi ise, tahıllar da ruhudur. Akdeniz’de tahıllar da çok çeşitlidir. Arpa, buğday, irmik ve tahıl gibi olan sebzeler: nohut, bakla, bezelye.

Bu tahıllar çorbalarda, pilavlarda, güveçlerde ve salatalarda kullanılır ve yemekleri hem besin değeri hem de içerdikleri lif oranı yönünden zenginleştirir. Ekmeklerin her çeşidi de tabii ki tahıllardan oluşur.Peki siz ne kadar tahıl yiyorsunuz? Dilimlenmiş ve paketlenmiş ekmek, beyaz pirinç ve bol hamur işi. Günümüz kadını kolaylıkla bulabileceği birçok tahıl olmasına rağmen bunlardan çok azını tüketir.

Taze çok tahıllı bir ekmeği yemek yerine neden paketlenmiş, sünger tadında bir ekmeği yiyesiniz? Neden sebze çeşitleri ve tahıl ile zenginleştirilmiş bir salata veya mantarlı bir pilav tercihiniz olmasın.Peki ya meyveler? Bir de bu konuda tercihlerimize bakalım. Meşhur üçlü - elma, muz ve portakal ve ek olarak arada bir, bir avuç üzüm veya kiraz, Akdeniz’in zengin meyve seçenekleri karşısında o kadar zayıf duruyor ki. Çilekler, dut, kara üzüm, ahududu, çeşit çeşit karpuzlar, kavunlar, şeftaliler, incirler, elmalar, armutlar ve erikler.

Hepsi de yakın topraklardan gelen meyveler, millerce uzaktan gönderilenlerden değil.Tekdüzelikten çıkarak çevrenizin size sunduğu çeşitlilikten faydalanmaya başlayabilirsiniz. Hep yemeğe alışık olduğunuz meyve, tahıl ve sebzelerin hangileri olduğunu saptayın ve ondan sonra etrafınıza bakmaya başlayın. Denemedikleriniz neler? Değişiklik olarak size neler sunuluyor?

Bu, incelmek ve daha iyi hissetmek için beslenme biçiminizi nasıl daha sağlıklı ve daha Akdenizli yapabileceğiniz konusunda atabileceğiniz önemli ve eğlenceli bir adımdır. Düşünün, yediklerinize nasıl çeşitlilik katabilirsiniz?Akdenizli gibi beslenme alışkanlığını kazanabilmek için, Akdeniz tarzında yemekler hazırlamak üzerine pratik yapalım.

Sîzlere sunduğum bu dört öğün, Akdeniz tariflerini ve tekniklerini içerir. Siz bu tarifleri, pişirdiğiniz mevsimde bulabileceğiniz en taze sebze, tahıl ve meyvelerle de yapabilirsiniz. Çünkü özünde bu yemekleri Akdenizli yapacak olan budur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp