Yüzme Egzersizleri

YÜZME EGZERSİZLERİ

Bu esnemeleri suda denemelisiniz. Bunları bir süre yüzerek ısındıktan sonra yapın. Bu esnemelerde kendinizi zorlamayın, sadece tutun ve bırakın. Su, size bedeninizin yapabileceği hareketleri keşfetmek için daha fazla kontrol ve zevk verecektir.

UYLUKLARI SIKMAK

1 Yüzünüzü duvara dönüp kenara tutunun ve bacaklarınızı yanlara açıp kaldırarak tabanlarınızı duvara yaslayın.

2 Kenara asılarak kalçanızı duvara yapıştırmak için kollarınızı kullanın. İç uyluklarda (addüktör kaslarında) esnemeyi hissedin.

■ Bu esneme, kurbağalama tarzı yüzme için yararlıdır.

TAM KEMER VE TERS KAVİS

1 Kenara arkanız dönük tutunurken kalçanızı dışarı çıkartıp üst bedeni kıvırarak bir kemer şekli alın. Su, üst bedeni destekleyeceğinden gerçekten uzanabilecek ve alt sırtınızda bükülmeyi hissedeceksiniz.

2 Bu pozisyondan çıkın ve kenardan uzak tarafta sırtınızla öne doğru bir kavis oluşturun. Duvara dönün ve tekrar edin.

■ Bu esneme, kelebek ve kurbağalama tarzı yüzmeler için yararlıdır.

ARABESK ESNEME

1 Suyun içinde ayakta durun ve her iki elinizi kenara dayayın. Bir bacağınızı geride yukarı doğru kaldırın.

2 Şimdi öne eğilin ve bacağınızı kaldırabildiğiniz kadar yukarı kaldırmayı deneyin. Su, bacağı destekleyerek bacak, kalça ve sırtta esneme hissetmenizi sağlayacaktır. Diğer bacakla tekrar edin.

■ Bu, serbest yüzme ve kelebekteki bacak esnekliği için yararlıdır.

TAVŞAN GİBİ SIÇRAMAK

1 Tavşan gibi sıçrayarak dizlerinizi göğsünüze çekin. Su, dizlerinizi göğsünüze kadar çekebilmenizi sağlayacaktır (bu kuru zeminde çok daha zordur). Böylece bacaklarınızı ısıtacak ve nefesinizi açacaksınız.

2 Su desteğinin ve kaldırma kuvvetinin tadını çıkararak hızlıca 10-15 tavşan sıçraması yapın.

■ Bu esneme, uzun mesafeler öncesinde ısınma ve sonrasında gevşeme için faydalıdır.

BALDIRLARI GEVŞETMEK

1 Baldır ve ayaklarınıza masaj yapmak için suyun etkisini kullanın. Kenara tutunun ve bir bacağınızı suda serbest bırakın.

2 Baldır ve ayağınızı gevşek tutarken bacağınızıbükün ve düz tutun. Suyun bu bölgeler üzerindeki hareketi kaslara hafifçe masaj yapacaktır.

■ Bu esneme, çalışma sonunda kramp girmesi muhtemel bölgeleri gevşetir.

ALT SIRTI GEVŞETMEK

1 Havuzun kenarına oturun ve üst bedeninizin gevşeyerek yavaşça bacaklarınıza doğru düşmesine izin verin.

2 Tüm sırtınızda esnemeyi hissedin ve başınızın öne düşmesine izin verin, böylece boynunuz da esner. 10-15 saniye kalın ve yavaş yavaş doğrulun.

■ Bu esneme, yüzmede sıklıkla kullanılan alt ve üst sırt için yararlıdır.

DESTEKLİ SIRT KEMERİ

I Suda ayakta durun ve ellerinizi geriye doğru daireler çizerek savurun.

2 Su, üst bedeninizin ağırlığını destekleyerek geriye daha fazla uzanmanızı sağlayacaktır.

■ Bu esneme, omuzları açacak ve özellikle üst kolları esnetecektir.

Yüzerek Zayıflama

Yüzerek zayıflama, fazla kilolarınızdan ve vücudunuzdaki yağlardan kurtulamak için denemeniz gereken etkili yollardan birisidir. Yüzerek bir taraftan eğlenebilir diğer taraftan vücudunuzun iyi bir biçim almasına yardımcı olabilirsiniz.

Yüzerek Zayıflamak İçin En Uygun Yüzme Şekli Hangisidir?
Yüzmenin, zayıflamaya karar verdiğimiz sürece katkı sağlayan yardımcı bir yöntem olduğu kesinlikle doğru. Ancak boş zamanlarımızı geçirmek veya rahatlamak için yüzmeye gidip, havuzun içinde ‘köpek yüzüşü’ denilen ayak ve ellerimizi hareket ederek kilo vereceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yüzmenin zayıflamanıza yardımcı olması için belirli niteliklere uygun yapılması gerekir.

Sizin kilo vermenizi sağlayan şey, hatta suyun içinde bile, nabzınızın yükselmesi ve vücudunuzun hareket etmesidir. Mesela, havuzda turlar atarak yüzmeniz, vücudunuzu zorlamanızı ve dolaysıyla kilo vermenizi sağlar. Bunu saat tutarak ve sürekli rekorunuzu egale etmeye çalışarak yapabileceğiniz gibi tur sayısını her defasında yükselterek de vüdunuzu çalıştırabilirsiniz.

Yüzerek zayıflamak için ya zayıflama yöntemleri (aerobik) dersleri alın yada kendi kendinize aerobik hareketleri yapmaya çalışın. Mesela suyun üzerinde durmanızı sağlıyacak havuz aletleri kullanarak yapacağınız aerobik hareketleri sayesinde, kaslarınızın daha da güçlenmesini sağlayacağınız gibi fazla yağlarınızı atmanız da mümkün.

Yüzme İle Zayıflama En Çok Kime Yararlı?
Yüzerek zayıflama yöntemleri (etaplar şeklinde aerobik hareketleri yaparak yüzmek) herkese yararlı olduğu gibi en çok aşırı kilolu, hamile ve sakatlık geçiren kişilere öneriliyor. Bu kişilerin yüzerek zayıflama yöntemleri uygulamasının sebebi ise; su altında yaptığınız hareketlerin, eklem yerlerinize az etki yapmasından dolayı vücudunuz üzerindeki baskının hafif olmasındandır.

Yüzmek, hamile kadınlara hem hamileliğin sonlarında rahim ağırılğını taşıyan kasları geliştirerek hem de doğumdan sonra yeniden kendi kilolarına kavuşmalarına yardımcı olarak fayda sağlar. Şişman ve sakatlar ise suyun yarattığı destekle, kaslarını ve eklem yerlerini incitmeden rahatça kalori harcayarak zayıflama yolunda bir adım daha atabilirler.

Yüzme İle Zayıflama Yöntemleri

Yüzerek spor yapmaya karar verdiğinizde, aklınızdan çıkarmamanız gereken şey, düzenli ve sürekli yapmadığınız sürece yüzmekten zayıflamaya dair sonuç alamayacağınızdır. Bütün vücut geliştirme planlarında olduğu gibi süreklilik ve düzenlilik kilo kaybetme yolunda sonuç olmanın tek yoludur.
Diğer bir önemli nokta da yüzerek zayıflamayı denediğiniz dönemde, beslenmenize ve yediklerinize dikkat etmenizdir. Bilindiği gibi yüzmeden sonra iştahınız diğer spor dallarına göre daha fazla açılır.

Yüzme ile zayıflama yöntemleri denediğiniz dönemde, kilo vereyim derken kilo almamaya dikkat edin. Bunun için de, beslenme biçiminize dikkat etmeniz ve kilo vermenin en etkili yolu olan sağlıklı beslenmeye özen göstermeniz gerekecek.
Zayıflamak için hangi yöntem ve yolu denerseniz deneyin unutmamanız gerek şey; sağduyulu davranarak, acele etmeden, zamanla hızınızı ve saatlerinizi arttırmanızdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp