Yenebilecek Yiyecekler

Yenebilecek Yiyecekler :

Yaşam Diyeti'nin ilk dört haftasını kapsayan ı. Aşama'da, sadece izin verilen yiyecekleri yemek çok önemlidir; eğer başka yiyecekler yerseniz, diyet programının yararlı etkilerini kaybedersiniz ve baştan başlamak zorunda kalırsınız. Kırmızı et ve kümes hayvanları Vejetaryen olmayanlar için: Kuzu, dana, tavuk, hi ndi ve diğer kü mes hayvanlarının yanı sıra karaciğer, böbrek, sakatat ve yürek de dahil olmak üzere bütün eder, istenirse yenebilir. Dana eti ve kürnes hayvanı ederi donmuş veya taze olabilir.

Yağsız olmalı, pişirmeden önce bütün görünür yağları alınmalıdır. T avuğun veya diğer kümes hayvanlarının derisini yemeyin; pişirmeden önce veya pişirdikterı sonra ayrılmalıdır. Balık ve deniz kabukluları Vejetaryen olmayanlar için: Her türü dahildir ve taze veya donmuş olabilir. Yağ ve kalori açısından yüksek olduğundan derisini yemeyin. Not: Bütün eder, kümes hayvanı ve balıklar ızgara yapılarak, vog ta vada kızartılarak, haşlanarak veya fırında pişirilerek ya da az yağlı mal zemelerle sallamalı kızartılarak pişirilrnelidir. Bütün sebzeler

Sebze, özellikle yeşil sebzeler ve salata malzemelerini her gün bol miktar da yiyebilirsiniz ve yemelisiniz. Miktarlar günlük menülerde verilecektir. Kök sebzeler. patates ve yabani havuç, istenirse her gün küçük bir porsiyon olarak yenebilir. Protein açısından yüklü olan fasulye ve be zelye de ortalama miktarlarda dahildir.

Vejetaryen proteinler

Vejetaryenler ve veganlar için bunlar beslenme düzeninin temel par çasıdır. Her türde kuruyemiş. fasulye, bezelye, mercimek, çekirdek, mı sır, pirinç ve patates yiyebilirsiniz. Özellikle veganlar her gün bunlardan ikiüç porsiyon yemelidir. Bazı kişiler fasulye yediklerinde karın şişrnesi ve gaz gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Dolayısıyla bu etkiyi azaltmak için iyi pişirilmeleri gerekir.

Meyve

Bütün meyveler yenebilir; şekerle konservelenmiş ve kurutulmuş mey veler dışında. Konserve meyvelerin şekersiz olanını tercih edin ve kuru tulmuş meyveleri asgari de tutun. Muz (dünyanın en sevilen meyvesi) ye mek istiyorsanız, büyük boyun yarısı tek bir meyve porsiyonuna eşittir. Meyve miktarı izniniz, günlük üç parçadır. Meyve bütün olarak ye nebilir veya salataya katılabilir. Sayfa 221' de bir meyve salatası tarifi bulabilirsiniz.

Kalorisi düşürülmüş yiyecekler

Neyse ki salata sosu, mayonez, çorba ve fırınlanmış fasulye gibi yiye ceklerin kalorisi düşürülmüş versiyonları mevcuttur. Kural olarak, Yaşam Diyeti'rıde önceden hazırlanmış yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Bitkisel yağlar ve bitkisel mayonez

Bu yiyeceklerden her gün küçük miktarlarda yiyebilirsiniz. İki çay kaşığı az yağlı çoklu doymamış margarin yiyebilirsiniz. Diyer progra mında kızartmalara yer yoktur (gerçekten beklemiyordunuz, değil mi?) ama vogda kızartılarak hazırlanan bazı yemekler vardır ve ayçiçeği veya mısır yağına batırılmış bir parça mutfak havlusunu bir tavanın veya vogun içine sürerek hazırlayabilirsiniz.

Kuruyemiş ve çekirdek

Brezilya cevizi, badem, şamfıstığı, kaju, fistık, ayçiçeği çekirdeği ve susam tohumu çok besleyicidir ama ne yazık ki kalori oranları çok yüksektir. Kah valtıda Uyan Müslisi'yle (tarif için sayfa 180' e bkz.), günlük kuruyemiş, çe kirdek ve kurutulmuş meyve miktannız dolmuştur. Dövülmüş kuruyemiş ve çekirdekten yapılan Uyan Serpintisi (tarif için sayfa 181'e bkz.), haftada üç kez bir salatayı veya meyve tarifini canlandırmak için kullanılabilir.

Pirinf ve diğer salatalar

Herhangi bir türde bulgur uzun taneli, kısa taneli veya hint pirin ci yenebilir. Genellikle patates yerine kullanılır. Pirinçli kekler ekmek yerine kullanılabilir ama genellikle Gl sıralamasını düşürmek için diğer yiyeceklerle birlikte kullanılacaktır. Örneğin, pirinçli keke fıstık ezmesi sürer ve etle servis eder ya da peyrıirlisebzeli bir risotto olarak servis yaparsanız, pirincin Gl sıralamasını düşürmüş olursunuz. Buna ek ola rak, ravend(ışgın) ailesinin bir üyesi olan karabuğday, polenta, bambu kamışı, hint irmiği ve tapyoka, zaman zaman kullanılabilir ama bunlar herkesin damak zevkine hitap etmeyebilir.

Kahvaltılık gevrelder

1. Aşama'da sadece mısır ve pirinç gevrekleriyle Uyan Müslisi'rıe (sayfa 180' e bkz.) izin vardır. Bol miktarda protein içerirler ve sık sık B vitamini ve demir takviyelidirler. Diğer kahvaltılık gevreklere ilk aşa mada izin yoktur.

Yumurta

Eğer çok yüksek bir kolesterol seviyeniz yoksa haftada en fazla yedi yumurta yenebilir. Son derece besleyicidir ve para açısından ucuzdur. Uzak Durulması ya da Sınırlandırılması Gereken

Yiyecekler

Buğday, yulaf, arpa ve çavdar, darı ve kepek Aşağıda verilen istisnalar dışında, bu malzemelerle yapılmış bütün yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yani sıradan kek, bisküvi, puding, makarna, börek, turta, lapa veya kahvaltılık gevrek (yukarıda listele nenler dışında) kesinlikle yenmeyecektir ama birçok kabul edilir alter natif vardır. Bu kitabın 219230 sayfaları arasında bazı kek, bisküvi ve puding tarifleri bulabilirsiniz. Buğday unundan yapılmış ekmek, 2. Aşama'nın sonuna kadar menü dışıdır ama alternatifleri kullanılabi lir. Örneğin, sayfa 185'deki Pirinç Ekmeği veya Mısır Ekmeği tarifine bakabilir veya şimdi süpermarketlerde, sağlıklı yiyecek mağazalarında ve postayla siparişli Web sitelerinde bulabileceğiniz buğdaysız üretilen ürünleri deneyebilirsiniz.

Süt ürünleri

Süt, krerna ve peynir, bu aşamada menü dışıdır. Soya sütü, yoğurt veya pirinç sütünü alternatif olarak kullanabilirsiniz. T ereyağı veya çoklu doymamış az yağlı margarinler, çok küçük miktarlarda yenebilir: Günlük olarak biriki çay kaşığı. Ancak regl öncesinde geriliyorsanız, göğüsleriniz acıyorsa veya kolesterol seviyeniz yüksekse, tereyağı yerine çoklu doymamış margarini tercih etmelisiniz. Süt, krerna, peynir, kaymak, laktalbumin, süt suyu, kazein ve laktoz içeren yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Tek istisna, çoklu doyma mış margarindir ki genellikle çok az miktarda süt proteini, laktalbumin veya süt suyu içerir.

Vejetaryerıler et yemeyenler veya balık yiyenler kalsiyum takviyeli soya sütü kullanmalı ve her gün bir yumurta ya da bol miktarda fasul ye, bezelye, mercimek ve kuruyemiş ya da çekirdek yemelidir.

Hayvansal ve bazı bitkisel yağlar

Hayvansal yağlar, bazı bitkisel yağlar, sert margarin, et yağı ve içyağı na ek olarak palmiye ve hindistancevizi yağının yanı sıra, bunları içeren yiyecekler yasaktır. Kimyasalolarak, bu bitkisel yağlar, yüksek kaliteli ayçiçeği veya mısır yağına oranla doymuş hayvansal yağlara daha çok benzerler. Hidrojenlerımiş bitkisel yağlardan yapılan sert margarinler de menü dışıdır.

Şeker, bal, glikoz ve früktoz (meyve şekeri)

Bunlarla yapılmış bütün yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yani kek ler, bisküviler, çoğu dondurma, her türde tatlı, çikolata ve pudingler. Bu, kulağa geldiği kadar üzücü bir şey değil; diyetin her akşamı için önerilen düşük kalorili tadı tarifleri bulacaksınız. Meyve sularında früktoz miktarı yüksektir ki sakkaroz (normal şeker) aynı oranda kalori içerir, dolayısıyla içmek istiyorsanız sulandırın.

Alkol

Hangisi olursa olsun, alkollü içeceklerden başlangıçta kesinlikle uzak duracaksınız. Üzgünüz! Bu diyeti Noel'de uygulamayın. Düşük kalorili Ikollü içkiler bile, büyük bir gelişme olmalarına rağmen, hala çok fazla boş kalori içerir. Ancak, 2. Aşama' da alkolü tekrar dahil edebileceksiniz.

Mayalı yiyecekler

Bütün mayalı yiyeceklerden başlangıçta uzak durulmalıdır ve buna maya özü içeren bütün yiyecekler dahildir: Knorr gibi bulyonlar, sirke ve turşular, acı soslar, maya özü ya da sirke içeren çeşniler.

Tuz

Yemek pişirirkerı ya da sofrada tuz kullanılmamalıdır. Yüksek tan siyonunuz veya sıvı birikiminiz varsa, bu özellikle önemlidir. Jambon, salam ve diğer türde tuzlanmış eder, çok az yenmelidir. Cips, kraker, fıstık ve diğer birçok tüketime hazır gıdalar, menüye bile alınmama lıdır. Tuz olmadan gerçekten yapamıyorsanız, potasyum takviyeli bir tuz kullanabilirsiniz. Salataları, sebzeleri veya pişmiş ana yemeklerinizi, tuz yerine biber veya baharada tadandırın. Diyete devam ettikçe tuz alışkanlığınızın azaldığını fark edeceksiniz.

Kafein ve tanin

Hem kafein hem de tanin, kesinlikle asgari miktarda tutulrrıalı veya yerine alternatif içecekler seçilebilir. Kafeinin kahve, çay, çileolara ve kolaya ek olarak bazı reçetesiz ilaçlarda bulunduğunu unutmayın. T a nin genellikle çayda ve kırmızı şarap ta bulunur. Günde ikiden fazla kafeinsiz içecek içmemeye çalışın çünkü bunlarda başka kimyasallar bulunur. Bunun yerine, karahindiba kahvesi ve bitki sel çaylar deneyebilirsiniz.

Katkı maddeli yiyecekler

Bunlardan tamamen uzak duramazsınız ama bazı renklendiricilerden ve koruyuculardan uzak durulması en iyisidir çünkü astım, kurdeşen, egzama ve migren gibi rahatsızlıklara yol açabilir/er. Mümkün olduğunca aşağıdaki katkı maddelerinden uzak durun: Diğer renklendiriciler muhtemelen ters etkilere yol açmayacaktır.

Şüpheli yiyecekler

Size uygun olmadığını bildiğiniz bütün yiyeceklerden uzak durun. Örneğin, birçok kişi bazı meyveleri portakal veya ananas gibi fazla asidi bulur. Kalori açısından çok yüklü olmasalar bile, onlardan uzak durmalısınız. Aşırı gaz yüzünden fasulye, bezelye ve bazı sebzeleriri düzgün şekilde sindirilememesi, ender görülen bir durum değildir. Bu gruptaki olası sebzeler arasında lahana, karnabahar, kuru soğan ve mısır sayılabilir. Bu noktada, "altıncı hissinize" güvenin. Sonuçta, güçlenme sini istediğimiz de bu his olduğuna göre, zaten bildiğiniz bir şeye ters davranmayalım; menüleri kendi ihtiyaçlarınıza uyar/amanız anlamına gelse bile.

Vejetaryenler için Çeşitlerneler

Vejetaryenler ve veganlar, bezelye, fasulye, mercimek, soya sütü, ma yalanmamış soya ürünleri ve bol miktarda kuruyemiş, çekirdek ve pi rinci menülerine almalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp