Tırmanan süreçte yeni önlemler neler olabilir?

Tırmanan süreçte yeni önlemler neler olabilir? :

Yemeklerden kaçınmaya çalışılabilir Kurallar var ya, ... doğru belleyen insanların kendilerine dayattığı kurallar ... bunları çiğnememek için stratejiler gerekmektedir:Yemeğe çıkılacak, restorana gidilecektir ... önceden yenip, açlığı önleyip gidilecek yerde fazla yememeye çalışılır.
Tam diyetimi yoluna oturtmuştum, nereden çıktı şimdi bu restoran? Üstelik de benim en sevdiğim yemekler, tatlılar.
Bir başlarsam yemeye ...en iyisi, yola çıkmadan karnımı biraz doldururum, böylece kendimi tutmam daha kolay olur.
Yola çıkmadan yenilenlerin acıkma ile, enerji gereksinimleri ile hiç bir ilişkisi olmadığı aşikardır.
Üstelik bu önlemin yetersiz kalma ihtimalinin de farkındadır kişi.
Acaba iyice şişirsem karnımı, bu seferki vartayı atlatabilir miyim?
Yasak, şişmanlatan besinlerden korkarak, mide, karın serbest, şişmanlatmayan besinlerle doldurulur.
Besinlerle, yemek yeme fırsatları ile karşılaşmaktan kaçınmaya çalışılır.
Açmasına, üzümlü çöreğine dayanamıyorum şu pastanenin.: en iyisi yolumu değiştirmek, önünden geçivermem, olur biter.
Yolum biraz uzuyor ama, olsun fazla yürür kalori de yakmış olurum ...özümün önünde olmazsa bisküviler, kurabiyeler... aklıma gelmiyor ...evdekileri üst raflara gizlerim ...
Alıvermem bir daha çikolatayı, şunu bunu ... hatta belki alışverişi benim yapmamam daha iyi olur, raflarda görünce gözüm dönebilir ...Reddetmenin başarılamadığı yemek davetlerine gitmeden önce telefon edip, mönüler verilmeye çalışılabilir
Biliyorsun tatlım, bugünlerde yediklerime dikkat etmem lazım, fazla bir şey yapınana gerek yok, ... bir salata, bir de ızgara yeter de artar ...yağı az koymayı unutmazsın değil mi?
Evde, aileyle yenilen yemekler de sorun olmaya başladığında ... burada da önlemler gerekecektir. Çocuklarla birlikte oturunca masaya, ipin ucu kaçıyor.
Onlara hazırladığım yemeklerden yiyorum, tabaklarında kalanları bitiriyorum,dikkatim dağılıyor fark etmeden çok yiyorum ... benim için çok tehlikeli ... ben önceden yerim, onlara da ayrı sofra hazırlarım Ailede kısıtlamalı beslenme sürecine giren tek bir kişi bile olsa, bunun eve yansımaması, bir çatı altında paylaşılan hayatı etkilememesi mümkün değildir.
Ya da, masaya birlikte oturulacak ama çeşitli bahanelerle sofrada en az süre geçirmenin yolları geliştirilecektir.
Senin yemeğin soğudu galiba, dur ısıtıp getireyim ben bakarım telefona ... ben mutfakta meyveleri hazırlayıp getireyim .Bir bakarsınız, sofraya birlikte oturduğunuz kişi, beş dakika bile yerinde oturmamış, bir o, bir bu derken, gitmiş, gelmiş ... yemeği "en az hasarla" atlatmaya çalışmıştır.
Az yemeye çalıştığını, bunun için de önlemler almak zorunda kaldığını diğerlerine itiraf etmek herkes için kolay değildir.
Kimileri otoriter tavırlarla, kendi" diyetetik yemek ve düzenlerini' diğerlerine dayatırken, birçokları için "boğazını tutmayı" başaramadığını,kendine hakim olabilmek için önlemler geliştirmek zorunda kaldığını beyan edebilmek, katlanılabilir bir yük değildir.
Kendi kendine "zaten anlatmaya kalksam da anlamazlar' derken, aslında yoğun bir utanç duygusu yaşanmaktadır.
"Nasıl olur da, herkesin becerdiğini ben yapamıyorum, anlayamıyorum kendimi' düşünceleri utanan kişiyi saklanmaya, diğerlerinden uzaklaşmaya, yemeklerini ayrı, hatta gizli yemeye itmektedir. Yemeklerden kaçınma önlemlerini listesini daha fazla uzatmak yerine, gelin günümüzde "sağlıklı beslenme paketlerinin" tamama yakınında yer alan ve kaynağını davranışçı terapilerin, zayıflamayı dayatma çabalarından alan öğütlerin bir kısmına göz atalım:
Besinleri evinizde dağınık olarak bulundurmayın "Tehlikeli besinleri" çöpe atın Besinleri bir yerde toplayın, kendi aralarında gruplandırarak yerleştirin.
Besinleri gözden uzak bir yere yerleşirin Hazırlanma gerektirmeden tüketilebilecek gıdalardan uzak durun Alışveriş listenizi önceden yapın, sadece "gerekli" besinleri satın almanıza yetecek parayı yanınızda bulundurun.
Alışverişlerinizi yemeklerden sonra yapın Alışveriş listenizi önceden hazırlayın Sofrada küçük çatal-bıçaklar, küçük tabaklar kullanın Tencereyi masada bırakmayın Artanları süratle çöpe atınTatillerde ve davetlerde:Davette neler yiyeceğinizi önceden planlayın Davetten önce düşük kalorili bir mini yemek yiyin Ekmek sepetine yakın oturmayın. ..
Bu liste de tahmin edebileceğiniz gibi uzayarak devam etmektedir.
Gerek bu listeye, gerekse yukarıda verdiğimiz örneklere bakıldığında,önlemlerin bolluğu ve çeşitliliği dikkati çekmektedir.
Geliştirilen, uygulamaya konulan stratejilere karşı organizmanın tepkileri öylesine şiddetli, öylesine devamlılık gösterir niteliktedir ki, alınmaya çalışılan her önlem başarısızlığa uğramakta ve yeni -daha sert önlemlerin devreye sokulmasını gerekli kılmaktadır.
Kısacası gerginlikler sürekli tırmanma potansiyeli taşımaktadır.
Bir noktaya daha değinmekten kendimi alamıyorum. Falanca diyetçinin "sağlıklı yaşam paketinde" yer alan önerileri, bir başkası size diyetlerde yapılan yanlışlar olarak tanıtmaya kalkışacaktır.
Bu da bizi hiç şaşırtmamaktadır.
Unutulmaması gereken tüm bu önlemlerin, kişi kendi bulmuş olsun, ya da diyetçi dayatmacı zihniyet aklına sokmuş olsun, istisnasız patolojinin gözlemlenmesi sonucu ortaya çıkmış olduğudur.
Yemeklerden kaçınma önlemleri uygulamada giderek güçleştiğinde, yetersiz kaldığında dış dünya ile olan ilişkiler azaltılabilir, hatta sosyal hayat sıfırlanabilir:Birkaç yılını mücadeleyle geçiren insanların çoğunun başına gelen de budur zaten. Tüm iyi niyete, kararlılığa rağmen önlemler bir türlü devamlı ve etkili olarak uygulanamadığına göre, yapılması gereken belki de toptancı davranmak olmalıdır!"Uğraşıyorum didiniyorum, olmuyor.
Falanca davet ediyor, filanca yemeğe geliyor, bir diğeri sinemadan sonra pastanede oturup bir şeyler atıştırmayı öneriyor.
Sanki hepsi elbirliği etmiş, benim çabalarımı boşa çıkarmaya çalışıyorlar. Gitmeyiveririm ben de, çağırmam kimseyi de ...kendi derdimi kendi başıma çözerim ... kimseden yarar görmedim ki zaten ... ""Uyulmaya çalışılan kuralların çiğnenmemesi için yeni kurallar gerekir" demiştik.
Kısıtlamalı beslenme süreci kaçınılmaz olarak yalnızlıklar,dışlanmalar. dış dünyadan ve diğerlerinden duyulan korkular üretir .izinler, kaçamaklar planlanmaya başlanabilir:"Belki birazcık yumuşatsam diyeti, zaman zaman kendime nefes alma fırsatları tanısam ... "Evet, kendilerini cendereye sokanlar, gerçekten de boğulur gibidirler. "
Kural"larına uyarken de, denetimi kaybettiklerinde de kendilerine reva gördükleri dünya giderek nefes almalarına izin vermez hale gelmektedir.
Ne var ki bilmedikleri, planlayamadıkları bir kez daha hesaplarının tutmayacağı, öngördükleri izin ve kaçamakların onları "doyurmayacağı" , nefes almalarını sağlayamayacağıdır."Mesela haftada bir kez restorana giderim, hesaplamadan saymadan yer içerim...Bugün birazcık bozsam ... Kaç gündür tatlı yemiyorum. Bir parça çikolatadan bir Şey olmaz ... "Sanmaktadırlar ki, denetim kayıplarını öngörürlerse denetimi elde tutmak kolaylaşacaktır. Ne yazık ki gerçek hayatta bunun tam tersi olmaktadır. Kaçamaklar, tıpkı önlemler gibi hep yetersiz kalmakta, yeni kaçamaklar yenilerini doğurmaktadır. Göz ve nefis bir türlü doymak bilmemektedir. Hem bir sorun daha vardır: "Halbuki bir şeyi öngördüğü mü zannediyordum, kendime izin vermiştim, oturacak keyifle bir porsiyon baklava yiyecektim ... ama bir başlayınca tepsiyi bitirmeden duramadım ... "Hem de çok ciddi bir sorundur bu.
İzinli kaçamaklar felakete dönüşme eğilimi taşır hale gelmektedirler... o zaman... o zaman yeni önlemler gerekmektedir:Telafi, düzeltme yöntemleri öngörülebilir:&
Ouml;nlemler artırılsa da, sertleştirilse de, kaçamaklar öngörülüp yürürlüğe konsa da kısıtlamalı beslenme sürecinde denetim kayıpları hep artma ve şiddetlenme eğilimindedir. Bilmem söylemeye gerek var mı, her denetim kaybı da kişiyi kendisine tespit ettiği hedeflerden -zayıflamadan, şişmanlıktan korunma dan- biraz daha uzaklaştırmaktadır. Kilolar giderek -ve artarak- vücuda yapış ır demiştik.Halbuki daha yapılabilecek şeyler olduğunu keşfeder bazıları .
Ödül-ceza sistemi beslenmeye eklemlenebilir:"Çok yersem, kendime koyduğum kurallara uymazsam, zayıflık gösterip yememem gereken şeyleri yersem bedelini ödemem, kendimi cezalandırmam gerekir. ""Saptadığım bir zaman diliminde 'hiçbir beslenme günahı' işlemez kendimi ödüllendirebilirim. "Böylece kişi kendini motive etme bahanesiyle ödül ceza sistemini ürürlüğe koyarken, aslında tüm çabalarına karşın yok edemediği de kayıplarının yol açtığı zararları telafi etme, giderme yolları geliştirmeye çalışmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp