Sporda Esneme

SPORDA ESNEME 


Kendiniz için bir esneme programı yapmayı düşündüğünüzde konuya .dikkatle yaklaşmanız önemlidir. Kaslarınızı rasgele esnetmeniz, yaralanmaya ve esnekliğin artmasından çok azalmasına neden olabilir. 
 
Değişik aşamalarda hangi egzersizlerin en iyi olduğu konusunda uzmanlar bile her zaman aynı fikirde olmadığından sizin için hangisinin en iyi olduğunu bulmak için denemelerde bulunmanız gerekebilir.

Esneme Egzersizleri


Esneme (Stretching) hareketleri yapmak vücut eklemlerini ve kaslarını rahatlatır. Spordan önce yapılan kontrollü gerinme hareketleri sakatlanmaları engellemesinin yanı sıra performansı da arttırmaktadır. İşte kendi başınıza yapabileceğiniz gerinme ve esneme hareketleri.

Celebrity Fitness eğitmenlerinden Japonya Miss Fitness’ı Miho Araki, yapılan egzersiz ne olursa olsun mutlaka esneme hareketleriyle başlanması ve tamamlanması gerektiğinin altını çiziyor.

Stretch (esneme) programlarının ilk amacı vücuttaki eklemlerin hareket kabiliyetlerini arttırmaktır. Hareket kabiliyetinin artmasının, insanların sıhhat ve sağlıkları üzerindeki gelişim için temel unsur olduğu belirlenmiştir.

Hareket kabiliyetinin önemi sporcular için çok daha önemlidir. Peki neden? Çünkü sporcuların fiziksel olarak ve performans olarak iyi olmaları kaslarının ve eklemlerinin geniş açıdaki hareket kabiliyetiyle direkt olarak ilgilidir.
Bir defa stretching programına başlayan sporcu, 2 önemli alanda esnekliğinin artmasının karşılığını görebilecek ve hissedebilecektir.

1- PERFORMANS ARTIŞI

* Güç artışı
* Hız artışı
* Kaslarının dinlenme süresinin kısalması
* Kasların gerginliğinin azalması
* Sporcunun zihinsel ve fiziksel hazırlığına yardımcı olur

2-SAKATLIKLARIN AZALMASI

* Kas zorlamalarından oluşan incinmeleri azaltır
* Eklem burkulmalarını azaltır
* Aşırı kullanım sakatlıklarını azaltır
* Bel spazm ve/veya ağrılarını azaltır
* Bütün vücuttaki kasların ağrıya ve acıya hassaslıklarını azaltır.

Stretching sırasında nelerin dikkate alındığını anlamak çok nemlidir. Stretching programına hareket merkezinden başlamak uygun bir çalışmadır. Bu bel ve kalçayı takip eden arka bacaktır. Bunun sebebi bütün vücut esnekliği için maksimum potansiyeli kolaylaştıran bir kası ilk önce esnetmek vücudun geri kalanının daha kolay esnetilmesini sağlar. Hareketlerin çoğu vücudun ağırlık merkezi (bel ve kalça) tarafından sağlanır. Bel ve kalça, arka bacak kas grubu tarafından direkt olarak etkilenmektedir. Daha sonra kasık, üst bacak ve daha sonra da dış birimlere doğru (omuz, kollar, eller, baldı, ayak bileği, ayaklar) esnetilir.

1. Omuzlar önce önden arkaya doğru sonra da arkadan öne doğru döndürerek hareket ettirilir.

2. Ayaklar 1,5 omuz genişliği açık, baş sağdan sola, sonra ters yönde 8'er kez yavaşça döndürülür.

3. Ayaklar bir omuz mesafesi açık, kollar dirseklerden kırılarak omuz etrafında önden geriye doğru döndürülür.

4. Kollar önde, göğüs hizasındadır. Avuç içleri size dönük olacak şekilde eller kenetlenir. Eller ve baş ileri sırt ise geriye doğru esnetilir.

5. Kollar arkada bağlı, avuç içleri içe doğru. Kollar belden yukarıya doğru kaldırılırken bir yandan göğüs ileri vücut esnetilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp