Sigara Ve Şişmanlık

Sigara Ve Şişmanlık :

Amerika Birleşik Devletleri'nin dört bir yanındaki doktorlar her gün aşağıdaki sözlere benzer sözler duyuyorlar hastalardan: "Tamam, doktor, nihayet sigara içmenin akciğer kanseri yapacağı konusunda, sigaradan vazgeçecek kadar korktum. Fakat son deneyişimde zaten kilolu olduğum halde acele 7,5 kilo daha aldım. Aşırı kilolar yüzünden ölebileceğimden aynı derecede korkuyordum. Kilo almadan sigarayı nasıl bırakabilirim?

Sigara bırakılınca genellikle kilo yükselir. Fakat sigarayı bıraktığınız halde kilonuzu düşük düzeyde korumanız, pekala mümkündür. Bir erkek hasta bana, "Doktorum sigarayı bıraktığımdan bu yana aldığım 9 kiloyu vermem için bir ay zaman tanıdı, başaramazsam beni tekrar sigaraya başlatacak. İkisinden biri peşimi bırakmayacaksa şişmanlığın sağlığıma sigaradan daha zararlı olduğunu söylüyor," dedi. Gerçekler ve istatistiklerle ispatlanmış olduğu üzere bu doğrudur. Amerikan Halk Sağlığı Servisi Raporu'nda belirtildiği gibi: Sigara içmeyenlerle kıyaslanırsa sigara içen erkeklerin (vasat ayıda sigara içenler) akciğer kanserine yakalanma oranı on kat daha fazla oluyor.

Çok sigara içenlerin diğer tehlikeli hastalıklara ve akciğer kanserine yakalanma riski 20 kat daha fazladır. Sigara içenler çeşitli hastalıklardan sigara içmeyenlere oranla daha genç yaşta ölüyorlar. Şişmanlık, sigara içmek yüzünden akciğer kanserine yakalanma tehlikesinden ı 5 kata kadar daha tehlikeli birçok hastalığa yol açabiliyor. İncelir bir de sigara içmezseniz daha uzun, daha ağlıklı ve daha hareketli bir yaşam sürme şansınızın daha fazla olacağına hiç şüphe yoktur. Sigara içen kadın veya erkeğin sigarayı bıraktığı zaman kilo almasının nedenleri şunlardır: Böyle bir kimse ya mizaç itibariyle yahut da kendisini koşullandırmış olduğu için her türlü yemek zevkini tatmine alışmış biridir. Sigara içen biri olarak bu isteğini uyanık olduğu saatlerde sigarayla tatmin eder. Sigara içemeyince bunun yerini alacak bir şey arar. Bütün gün ve gece şeker, ciklet, şişmanlatıcı tatlılar ve yüksek kalorili yiyecekler yemeğe başlar. Kilolar yığılır ve şaşırtıcı bir düzeye yükselir.

Sigara birçok bakımlardan iştah kesici olabilir. Bazı sigara tiryakileri bir fincan kahveyle bir sigarada bulurlar tatmini. Kahve molalarında sigara, şekerli gözleme ya da pastanın yerini alır. Yemeklerde birçok sigara tiryakisi soğukluk yerine sigara yakar. Böylece sigara onların bazı yiyeceklere olan açlığını bastırır o yiyeceklerin yerini alır.

Fakat ellerinden sigara alınınca sigara içme alışkanlığının ve zevkinin eksikliğini midelerini kalori bakımından zengin yiyeceklerle doldurarak gidermeye çalışırlar. Sigara fizyolojik veya tıbbi açıdan, sistem üzerinde yaptığı etkiyle, kilo verdirici görevi yapabilir, Bu söz yemekler arasında sigara içme konusunda geçerlidir. Daha sonra açıklanacağı şekilde yemeğin hemen üzerine sigara içmek konusunda değil. Deneyler nikotinin yiyeceklerin yağa olan katkısının derecesini içten azaltacak bir etki yaptığını, göstermiştir. Sigara tiryakisi sigarayı kesince sigaranın yağlanmayı-engelleyen etkisi de durur ve çoğu kez kilo alma işini hızlandırır. Fazla sigara içmek tat alma duygusunu köreltir adeta anestezi eder. Sigara bırakılınca, yiyecekler kişiye daha lezzetli gelir, böylece daha sık ve daha büyük porsiyonlar yiyerek aldığı günlük kalori miktarını hatırı sayılır derecede yükseltir. Sigarayı azalttığınız veya tamamen kestiğiniz zaman kilo almamanıza yardımcı olacak bazı özel öneriler:

1- Olağanüstü güçlü bir kimse değilseniz, sigarayı bıraktığınız zamanda rejim yapmanız bunlardan birine veya her ikisine sadık kalmanız olanaksızdır. Mesleğimde rastladığım en büyük başarısızlıklar kendilerini hem yemekten, hem de çok zevk aldıkları sigaradan aynı anda yoksun kılmak konusunda ısrar eden hastalarım olmuştur. Şayet şişmansanız, ideal kilonuza inmek için derhal Çabuk Kilo Ver Rejimi'ne başlayın. Bu arada ideal kilonuza dönerken haftalar sürecek bir dönem içinde sigarayı yavaş yavaş azaltmaya çalışın.

O noktada sigarayı iyice azaltmayı veya tamamen kesmeyi daha iyi başarırsınız. Belirli fiziksel bir rahatsızlığı bulunanlar dışında rejim yapan tüm hastalarının sigarayı günde 10 tane içecek kadar azaltmalarına izin verdim. Sigara iştahı kestiği için yemekten önce bir sigara, günlük 10 sigara, tercihen 6 sigara, limitini aşmama çabası içinde yemek aralarında da sigara içebilirsiniz.

Dumanı içinize çekmeyin ve her sigaradan 10 hafif nefes çekmekle yetinin. Sonra sigarayı söndürüp atın veya yararlı oluyorsa yanmaz vaziyette ağzınızda tutun. Filtreli sigaralar tamamen tütünden olanlara tercih edilmelidir, bunlar genellikle daha az nikotin ve "katran" diye bilinen maddeler kapsarlar. Nikotin ve katran miktarı asgari derecede düşük filtreli sigaraları seçin. Belki bu istatistiklerle kesin olarak açıklanmamıştır ama ben bunları daha zararsız buluyorum.

2- Çok önemli: Yemekten hemen sonra sigara içmeyin. Yemekten önce veya yemekler arasında içilen bir sigara vücutta daha fazla yağın yakılmasını sağlar, metabolizmayı hızlandırırken, yemekten hemen sonra içildiği zaman bunun tamamen aksi bir şeyin olması garip bir gerçektir. Yemek arasında veya yemeğin sonuna doğru içilecek bir sigara bağırsak kanalından daha fazla yağın emilmesine ve vücuda daha fazla kilo eklenmesine yol açar."Mutlaka içmek zorundaysanız," bir sigara yakmadan önce yemeğin ardından bir iki saat geçmesini bekleyin. Yemekten hemen sonra sigara içmeden duramıyorsanız dumanı içinize çekmeden ağır ağır 3-4 kez nefesleyin sonra sigarayı söndürün. Şayet yararı oluyorsa sönmüş vaziyette elinizde veya ağzınızda tutun.

3- Sigarayı veya yemeyi kesen küçük bir azınlıkta görüldüğü gibi "bırakma belirtileri" görürseniz sakın bunları derin kökenli fiziksel hastalıklar olarak düşünüp korkmayın. Bu durumdaki kimselerde hafif sersemlik, yorgunluk, baş ağrıları, uyuşukluk, huzursuzluk, uykusuzluk ve genel bir tedirginlik hali görülebilir. Doktorunuzun yapacağı bir muayene bunların fiziksel hastalıklar olmayıp psikolojik savaşımın ifadesi olduğu konusunda sizi aydınlatacaktır. Size trankilizan (sakinleştirici) ilaçlar yazabilir ya da başka önlemler alabilir. Doktorunuza görününceye kadar bulunabilen antihistamirıiklerden "uyku hapları"nın reçetesiz satılanlarından alabilirsiniz.Günde 4 kez aspirin, köpüren alkalizerlerden almak veya sadece kaymağı alınmış sıcak süt içmek de sakinleşmenize yardımcı olabilir.

4- Kilonuz normale indikten veya normale yaklaştıktan sonra, sigarayı tamamen bırakmak için harekete geçin. Birçokları için kolay bir şey değildir bu, sizin için hangisinin etkin olacağını bulmak amacıyla aşağıdaki türde her çeşit yardımcı yolu deneyin. Bunları birbiri ardına deneyin gerekirse bir arada uygulayın. Doktorunuz nikotin veya nikotine benzer maddeler kapsayan iğnelerle tütüne olan açlığınızı azaltacak veya hafifletecek yollarla size yardım edebilir. Trankilizan ve iştah kesici ilaçlar veya ağzınızı yıkamak için kuvvetli antiseptik sıvılar yazabilir. Güç vakalarda vereceği moral ve yapacağı tıbbi destek için doktoru en az haftada bir kez görmek lazımdır. Sigarayı tamamen bırakmak sizin için imkansız oluyorsa, içtiğiniz sigara sayısını iyice azaltıp günde 6 sigaralık "idareli sigara rejimi" uygulayın, bunun zararlı olma olasılığı zayıftır. Sigara yerine küçük prolar (bazı hanımlar bile içiyor bunlardan) veya pipo içebilirsiniz. Bunları içinize çekme olasılığınız daha zayıftır, çünkü bunların dumanı daha alkalidir ve boğazı daha fazla rahatsız eder. Pura ve pipo içenlerin çoğu dumanı içeri çekmekle hemen ortaya çıkan tahriş durumunu ortadan kaldırmaya çalışırlar. (Pura veya pipo dumanını ciğerlerinize çekmeniz en az sigara kadar zararlıdır.) Sigarayı bırakınca kendinizi kötü hissederseniz, sert kahve, çay veya kalorisiz meşrubat için. Sigarayı bırakınca gama kedere bürünürseniz, neşelenmek için, bazı kimselere kalori aldırmadan yardımcı olan koyu kahve, çay ve şekersiz meşrubat gibi şeyleri her zamankinden daha sık için. Kolayca bulunabilen sigaradan soğutucu tabletler, pastiller, ilaçlı ciklet ve bazıları nikotine benzer maddeler kapsayan diğer maddelerden hayli yarar görebilirsiniz. Bazı kimseler plastik ve ya benzeri maddelerden yapılmış olan "dumansız sigaralardan" fayda görürler. Bu önerileri, sigarayı bırakmanıza yardımcı olanını veya olanlarını buluncaya kadar birbiri ardına deneyin. Güç bir mücadele olabilir ama iki tam gün sigarayı kesebilirseniz genellikle bir sigara daha içme arzusu azalmaya başlar ve sigaradan uzak durduğunuz her gün bu arzu biraz daha azalır. Nihayet böbürlenerek, "bir zamanlar sigara tiryakisiydim ... " diyeceğiniz o parlak gün gelir.

Çabuk Kilo Ver Metodu'yla istenmeyen fazla kilolarınızı çabucak attıktan sonra ideal kilonuzu yukarıda anlatıldığı şekilde koruyun. Sigara içmek ve şişmanlık gibi tehlikeli ikili problemi halledince çok daha sağlıklı olursunuz.

ZAYIFLAMA REJİMLERİNDE KOLESTEROL VEPOLYUNSATÜRATLAR

Yağlarla ilgili konularda bilgi, toplumun ilgisini "Kolesterol" ve "Polyunsaturat"lar gibi etkili sözcükler üzerinde yoğunlaştırarak arttıkça bırakın sizleri, problem daha az karmaşık hale geleceğine uzmanlar için bile büsbütün karmaşık bir hal aldı. Kolesterol kanda belli bir ölçüde bulunan temel yağlı bir maddedir. Kendisi yağ değildir, fakat hayvan vücudunda gerçek yağlarla birlikte bulunur. Kolesterolün bulunmasıyla vücut depolarındaki yağların harekete geçmesi arasındaki ilişki önemlidir. Çok fazla kolesterol sizin için zararlıdır, çok azı da öyle. Doktorunuz kandaki kolesterol miktarını yüksek bulursa, belirli yiyecekleri kısıtlayacak, durumunuza uygun olan diğerlerini önerecektir.

Bu kitap yazıldığı sırada kolesterol ve polyunsaturatlar konusunda kesin olarak tayin edilememiş birçok şey bulunduğu için haliyle her yiyeceğin kolesterol kapsamına bağlı olarak, sizi ne derecede etkileyeceğini bilemezsiniz. Yiyeceklerin içinde bulunan kolesterolün ne kadarının vücut tarafından emildiği bile bilimsel olarak bilinmiyor. Başlıca endişeniz yiyeceklerin kolesterol kapsamı veya polyunsaturatlara sahip olup olmadıkları değil, burada önerildiği şekilde etkin rejim işlemlerini izlemek olmalıdır. Fazla yağların oluşmasına sebep ne olursa olsun onları atınca daha sağlıklı olursunuz.

Bazı terimleri açıklığa kavuşturmak için: Satüre (doymuş) yağlar daha çok hayvansal ürünlerden (tereyağ, don yağı, iç yağı, bazı sıvı yağlar) elde edilirler, genellikle oda ısısında veya oda ısısının altındaki ısıda katılaşırlar ve kolesterol düzeyini yükseltme eğilimi gösterirler. Doymamış yağlar sebze yağlarından gelirler ve genellikle oda ısısında sıvıdırlar. Polyunsatüre yağlarda, bildiğimiz donmamış yağlara oranla hidrojen eksikliği daha fazladır. Bunlar kan kolesterolünü düşürmede daha aktiftirler. (Bitkisel yağların çoğu polyunsatüratlar bakımından zengindirler ama bu hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve kakao yağı için geçerli değildir.) Yükselmiş kan kolesterolü düzeyinin, o şahsın kalp krizine yakalanma riskini kolesterol düzeyinin düşük olması halindekine oranla daha çok arttıracağı tartışma götürmez bir gerçektir.

Her ne kadar kanıtlar kandaki kolesterol düzeyini düşürmekle kalp krizlerinin önlenebileceği inancını yaratıyorsa da bunun özellikle kalp krizine engelolacağı kesin olarak ispatlanmış değildir. Bu arada ben tüm şişmanlara hayvansal yağlar ve yağ miktarı fazla çiftlik ürünlerinden genel olarak uzak durmalarını veya aldıkları miktarı azaltmalarını öneriyorum. Özet olarak fazla kiloları atmak için harekete geçmenizi, bu arada kendi alanlarındaki gerçekleri bulma işini bilim adamlarına bırakmanızı söylüyorum. Herkesin fikir birliği ettiği tek nokta şişmanların zayıflaması gerektiğidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp