Kramp Nedir?

Kramp Nedir?

İnsan vücudunun her yanı kaslar ile çevrilidir. Bir insan vücudundaki kas sayısı yaklaşık olarak 640 kadardır. Kramp ise, gün içinde sayısızca kere kasılıp gevşeyen bir veya daha çok kasın, ani bir şekilde bütünün ya da kasın bir bölümünün istem dışı ve ağrılı kasılarak sertleşmesine denmektedir. Vücut bölümlerinde en sık ayak ve baldırlarda rastlanılmaktadır.

Daha çok geceleri ortaya çıkan kramp sebebi çok çeşitli olabilmektedir. En çok rastlanılan gruplar ise, yaşlılar, hamileler ve vücut mekanizmasını oluşturan mineral ve vitaminlerin eksikliği olan kişilerde karşılaşılmaktadır. Krampın girme sebepleri arasında; en bilindik iki sebebi, soğuk ve yorgunluk. İnsan bedeni soğuk ortamlarda ve yorgun olduğu dönemlerde kan dolaşımının yavaşlaması nedeniyle kasların çalışması için gerekli olan oksijen ve şekerin kaslara eksik ulaşması nedeni ile kasların kendilerini ani kasılmalar ile korumaya çalışmasından kaynaklanmaktadır.

Gün içinde fazlaca yapılan egzersizler, aşırı yüklenme sonucu adalelerin yorulması, fazla su kaybı, aynı pozisyonda hareketsiz uzun süre kalmak ve aşırı yorgunluk da bu sebepler arasındadır. Kramp giren bölgede kasılmalar birkaç dakika sürebilir. Bu esnada kasılmaları engellemek ya da kasılma sürelerini kısaltmak için masaj ya da esneme egzersizleri yardımcı olmaktadır. Kramp esnasında kasılan bölgeye çimdik atmak kasılmayı yumuşatmak için bölgeye iğne batırmak gibi işlemler zararlı olabileceği için uzmanlar tarafından onaylanmamaktadır.

Gün içinde ya da gece gerçekleşen kramplardan kurtulmak için öncelikle beslenmemize dikkat etmeliyiz. Beslenme öğünlerimizde potasyum tüketimini çoğalmamız, potasyum ve magnezyum eksikliğinden kaynaklanan krampların önlenmesinde yararlı olacaktır. Bunun içinde potasyumu yüksek olan besinlerden bol bol tüketmemiz gerekmektedir. Krampların önlenmesinde bazı besinlerin tüketilmesini çoğaltırken bazılarını da eksiltmemiz gerekmektedir.

Kafein, nikotin ve alkolün fazla tüketilmesi krampların çoğalmasında etken olan maddeler arasında yer aldığından tüketilmesinin en az seviyeye indirmemiz kramp sıklıklarını azaltabilmektedir. Kan değerlerindeki eksiklikler dolayısıyla giren kramplar haricinde, masa başında çalışan ya da yatak istirahatin de bulunan kişilerin kan dolaşımının yavaşlaması nedeni ile giren krampları en aza indirmek için de bacak kaslarını kuvvetlendirmek için yapılan egzersizler bu kramplarında oluşmasını engelleyebilecek unsurlar arasında yer almaktadır.

Sık sık tekrarlayan krampların başka bir hastalığın habercisi de olabileceği gibi basit bir vitamin eksikliği de olabilir, bundan emin olabilmek için aile hekimlerimize başvurmamızda fayda vardır.

Ani Kas Kasılmalarını Önlemek için;
– Dolaşımı idame ettirmek ve laktik asidin ve diğer atıkların kaslardan atılmasına yardımcı olmak için su
– Kalsiyumun kas çekilmelerini düzenlemesi için az yağlı süt ürünleri
– Muz, narenciye, kurutulmuş meyve, domates suyu, kavun, kabak, patates, süt ve avokado gibi potasyum açısından zengin yiyecekler
– Enerji için pirinç, kuru baklagil ve hamur işleri gibi karbonhidratlar
– Enerji dönüşümü için gerekli olan demir için güçlendirilmiş tam tahıllı gevrekler ve kompleks
– B vitaminleri için tam tahıllı ekmek tüketimini çoğalmalı,
– Kaslara olan dolaşımı azaltacak olan kahve, çay ve koladaki kafein
– Sıvı toplanmasına neden olabilecek çok tuzlu yiyecekler
– Kaslarda kan kısmını engelleyen sigara gibi etkenleri de azaltmalıyız.

KRAMPI İYİLEŞTİRMEK

Krampı geçirmek için kendi kendinize masaj yapabilirsiniz. Ama birisi size yardım edebilirse bu daha kolay olur. 
 
Bu basınç, elin ayası baldıra bastırılarak uygulanmaktadır. Bu kasa masaj, bacak hem düz hem de bükülmüşken yapılabilir, böylece kas hafifçe çalıştırılmış da olur. Ayak öne bükülerek kasa fazladan esnetme uygulanmaktadır. Krampı iyileştiren kişi tedavinin işe yarayıp yaramadığını sürekli olarak kontrol etmelidir.

Kramp Nedenleri

Kas yorgunluğu,
Stres,
Uyku dengesizliği halinde görülebilir.
Aşırı sıvı ve elektrolit eksikliği nedeniyle kramp görülür.
Şeker,
Guatr,
Böbrek,
Kalp – damar gibi hastalığı olanlarda kramp görülebilir.
Kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum gibi minerallerin eksikliği halinde kramplar görülebilir.
Hamilelik dönemin sonlarında doğru kramplar şiddetini arttırmaktadır.

Kramp Tedavisi

Kramp tedavisinde öncelikle krampın nedenine yönelik müdahale edilmelidir. Bu nedenle tanı çok önemlidir. Eğer krampın nedeni kasları kötü kullanmaya veya sistemik, endokrin, metabolik bir hastalığa bağlı ise ona göre müdahale edilmesi gerekir. Kramp oluşumu kullanılan ilaçlara bağlı ise bu ilaçların hekim tarafından değiştirilmesi gerekir. Kramp, eğer sporcuda ise o zaman kişi spor hocası veya hekimiyle konuşup uygun bir antrenman, beslenme programı oluşturmalıdır.

Kramp tedavisinde ana ilke krampın neden olduğunu ortaya koyup ona yönelik tedavidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp