Kas Tutulması Nedir?

Kas Tutulması Nedir? : TUTULMA
Kasları esnetmek tutulmanın etkisini azaltmak için bir yoldur. Tutulma genellikle üç aşamada meydana gelir: Belirli bir pozisyonda çok uzun süre kalmaktan dolayı oluşan tutulma hissi (silkinme ve esneme ile geçer), belirli bazı esnetmelerin iyi geleceği bir hareket kısıtlanması hissi ve DOMS.

Kas tutulması nedir?


Kas tutulması kısacası eklemde yada kasta oluşan ağrı olarak tanımlanır . Verdiği rahatsızlık nedeniyle bir yada birden çok organı etkileyebilen, hastalarda büyük rahatsızlığa neden olan çeşitli nedenler nedeniyle gelişen ,kişiden kişiye farklı bulgu ve belirtiler gösterebilen doktorlar tarafından tedavi edilebilen toplumda sık rastlanılan bir hastalıktır.

Kas tutulması nasıl bir hastalıktır?


Kas tutulması 3 aydan daha az süreli, en sık ağır yük kaldırma, uygunsuz pozisyonlar, bir şeye uzanma yanlış pozisyonlarda yatma, travma gibi nedenlerle bağlı gelişen ve genelde tedavi ile tam olarak düzelen ama bazen de tekrarlayabilen bir hastalıktır. Kas tutulması mutlaka doktorlar tarafından ilaçla tedavi edilmelidir. Yoksa Kas tutulması ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden mutlaka Kas tutulması iyi bir şekilde tedavi edilmelidir.

Kas tutulması çeşitleri nelerdir.


Akut Kas tutulması
Kas tutulması genel olarak akut Kas tutulması ve kronik Kas tutulması tipi olarak iki tipten oluşur. akut Kas tutulması 1-6 haftadan kısa sürerken ve kronik Kas tutulması tipi 6 haftadan daha uzun sürer. akut Kas tutulması belirtileri ve kronik Kas tutulması belirtileri genelde farklılık gösterir.. akut Kas tutulması nedenleri ve kronik Kas tutulması nedenleri genelde farklı olabilir.. akut Kas tutulması tedavisi ve kronik Kas tutulması tedavisi farlı şekilde olabilir.

Kas tutulması nedenleri nelerdir?
Kas tutulması sebepleri ve nedenleri arasında bir çok neden sayılabilir. Ailevi, çevresel faktörler, kişinin bünyesinin durumu 3 aydan daha az süreli, en sık ağır yük kaldırma, uygunsuz pozisyonlar, bir şeye uzanma yanlış pozisyonlarda yatma, travma gibi nedenlerle Kas tutulması için başlıca nedenlerdir. Kişiler bu nedenlerden biri yada bir çoğuna bağlı olarak Kas tutulması olabilirler. Bu nedenlerin veya sebeplerin engellenmesi Kas tutulması gelişimini ve şiddetini otomatikman engeller.

Kas tutulması belirtileri (belirtisi) nelerdir?
Kas tutulması bulguları ve belirtileri bebeklerde, çocuklarda ve yetişkin gibi farklı yaş gruplarında farklı olarak ortaya çıkabilir. En sık görülen Kas tutulması belirtileri ve bulguları arasında bir çok neden sayılabilir. Bunlarda en sık görülen belirtiler Hasta bazen ağrıdan dolayı hareket bile edemez. Çok ağrı hissedebilir gibi belirtilerdir. Kas tutulması olan bireylerde bu belirtilerin biri yada bir çoğu bulunabilir. Kas tutulması belirtiler kişiden kişiye göre farklı şiddette ve sıklıkta ortaya çıkabilir. Kas tutulması olanlarda uygun bir tedavi ile bu belirti ve bulgularda belirgin düzelme görülür.

Kas tutulması tanısı nasıl konulur?
Kas tutulması tanısı fizik muayene, laboratuar testleri ve diğer testler ile tanısı tecrübeli doktorlar tarafından rahatlıkla konulur. Kas tutulması tanısı laboratuar testleri ve diğer testler normal olduğunda sadece fizik muayeneye göre bile tanısı konulabilir. Klinik hikaye ve muayene gibi tanı yöntemleri Kas tutulması tanısı en sık kullanılan tanı testleridir. Özellikle çocuklarda tüm testlere rağmen Kas tutulması tanısı koymak oldukça zordur.

Kas tutulması tedavisi nasıl olur ?
** Şiddetine göre tedavi düzenlenir.
Kas tutulması Fizik tedavi uygulamaları (Masaj, sıcak/soğuk uygulaması
Belirtilerin başlangıcını izleyen 48 saat içinde, her seferinde 5-10 dakika süreyle olmak üzere, sırta soğuk su torbası (ya da buz torbası) uygulanabilir. Kırk sekiz saatten uzun süren belirtiler için, ağrıyı gidermek amacıyla bir sıcak su torbası uygulaması ya da sıcak su banyosu deneyebilir.

Kas tutulması Yatak istirahati (3 gün) ve korse:

Etkinliği tartışmalıdır. Düz postürde uzanmalıdır.

Kas tutulması En erken zamanda ağrı oluşturmayacak aktivitelere geçiş:

Tedavi edici egzersizler değil, germe-gevşeme gibi mobilizasyon egzersizleri yapılmalıdır. Egzersizler tedavinin temelidir.
** Ağrı olmayacak kadar hareket, tutukluk olmayacak kadar istirahat edilmelidir.
Kas tutulması Medikal (ilaç) tedavi: Oral/topikal/IM/SPREY NSAİİ’ler

** Hafif vakalarda basit analjezikler (Parasetamol, ibofen, aspirin) daha şiddetli vakalarda oral veya IM naproksen veya etofenamad kullanılabilir. Ayrıca B vitamini kullanılabilir Kas tutulması geç tedavi edilirse Kas tutulması olan kişi hastalık esnasında ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilir. Kas tutulması olan kişi bu hastalığı hafif şekilde ve kısa sürede geçireceği hastalığı çok daha ağır ve uzun süre geçirebilir. Buda hem hayat konforunu bozabilir hem de iş gücü kaybına neden olabilir.

Kas tutulması tedavisi için yasal Uyarı: Unutmayın Kas tutulması tedavisini tıp doktorları vermelidir. Tıp doktoru olmayan kişiler eczacılar veya diğer sağlık personeli gibi kişilerin ilaçla hastaları tedavi etmeye kalkışması hastalarda öldürücü sonuçlara neden olabilir. Yarım doktor öldürür. Aynı şekilde bir hasta Kas tutulması tedavisi için başka bir hastanın ilaçlarını kullanmamalıdır. Bu şekilde ölen bir çok hasta vardır. Bu yüzden tıp doktoru değilseniz Kas tutulması tedavisi için kendi kendinizi adını dozunu yan etkilerini kullanım sürelerini bilmediğiniz ilaçlarla tedavi etmeye kalkışmayın. Zaten Kas tutulması için tıbbi terimleri doğru şekilde anlamanız imkansızdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp