Kas Nedir

Kas Nedir


Değişik faaliyetlerde kullandığınız kasları, belirli bir hareketten sonra sızlayan ve egzersiz öncesi ya da sonrasında esnetmek isteyeceğiniz kasları tanımlayabilmeniz yararlı olacaktır.

Kas, vücutta bulunan, gelişmekte olan asıl hücreciklerin mezodermal tabakalarından oluşan, büzülebilen bir dokudur. Vücuttaki görevi güç oluşumu ve (dış veya iç arası) hareket sağlamaktır. Kas hareketlerinin büyük çoğunluğu bilinç dışında gerçekleşir ve yaşam için gerekli fonksiyonların gerçekleşmesi için büyük önem taşımaktadır (kalbin kasılarak kan pompalaması gibi). Gönüllü kas hareketleri vücüdun hareket etmesi için kullanılır.

Kaslar, iskeletle beraber canlıya hem destek olur hem de iskeletin hareketini sağlar. İskeletin dikliği ve organizmanın şekil alması kaslar sayesinde olur. Omurgalılarda kaslar, eklemlerle birbirine bağlanmış olan iskeleti, kasılıp gevşeme ile hareket etmesini sağlar. Ayrıca omurgalılarda iç organların yapısında yer alan kaslar bu organlarda da hareketi sağlar. Örneğin sindirim sistemimizdeki kasların kasılması besinin sindirim borusunda ilerlemesini gerçekleştirir. Kaslar, çizgili, düz ve kalp kası olmak üzere üçe ayrılır. Çizgili kaslar, isteğimiz doğrultusunda çalışan kaslardır. Düz kaslar isteğimiz dışında çalışır. Kalp kası da bir çizgili kas olmasına rağmen, isteğimiz dışında çalıştığı için, kalp kası adı verilmiştir.

Kas Çeşitleri

Çizgili Kaslar:Çizgili kaslar iskelet kasları olarak tanımlanır. Hücreleri uzun ve silindir şeklindeki hücre zarının alt kısmında yer alır. İskelete bağlı olarak çalışırlar. Çizgili kaslar iskelet ile beraber vücudun hareket etmesini gerçekleştirir. Çizgili kaslar kişinin beyin kontrolü ve isteği üzerine çalışır. Düz kaslara göre hızlı bir şekilde kasılır ve çabuk yorulur.

Düz Kaslar: Düz kaslar mekik şeklindedir ve kas hücreleri tek çekirdekten oluşur. Oval şekli anımsatan çekirdekler hücrelerin ortasında konumlanır. Düz kaslar çizgili kaslara oranla daha yavaş, daha düzenli ve uzun süreli yapılardır. İstemsiz çalışan solunum, sindirim, boşaltım ve üreme sistemlerinde bulunan organların yapılarında düz kaslar mevcuttur. Düz kaslar mikroskop yardımı ile incelendiğinde sarkoplazmalarında bantlaşma ile karşılaşılmaz ve dolayısı ile düz kas olarak adlandırılırlar.

Kalp Kası: Kalp kası yapı olarak çizgili kasa benzemektedir. Ancak çalışma sistemi çizgili kas gibi istemli değil istem dışıdır. Kalp kasının çalışma kontrolü sinir sistemine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Sinirlerde oluşan hasar kalp kaslarında felç oluşumuna yol açabilir. Kalp kası, vücudun hareketliliğini sağladığı için diğer dokulara göre daha fazla oksijen ve enerjiye gereksinim duyar. Kalp kası çekirdekleri orta kısıdadır ve kas lifleri çizgili kastaki gibi düz lif şeklindedir.

Kas sistemi

Kas sistemi canlıya hareket yeteneği sağlayan sistemdir. Kas sistemi omurgalılarda sinir sisteminin kontrolü altında omasına rağmen bazı kaslar (örneğin kalp kası) tamamen otonom çalışabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp