Kansere İyi Gelen Yiyecekler

Kansere İyi Gelen Yiyecekler

''- Aloe veranın, hücre, hayvan ve insan çalışmalarında bağışıklık sistemini düzenleyici etkilerinin bulunması nedeniyle cilt kanserlerinden korunmada yararlı olabileceği düşünülüyor.

- Arı poleni, akciğer, beyin, kalın bağırsak, lösemi, malign, melanom, meme ve prostat kanserinde etkili. Ayrıca akciğer kanserine karşı koruyucu.

- Biberiye, akciğer, cilt, kalın bağırsak, lösemi ve meme kanserine karşı koruyucu.

- Karayılan otu, prostat kanserinin tedavisinde etkili.

- Brokoli, idrar yolları ve idrar torbası, kalın bağırsak ve meme kanserleri ile mücadelede etkili aynı zamanda bu kanserlere karşı da koruyucu.

- Buğday çimi, meme kanserinde etkili.

- Cezayir menekşesi, çeşitli organ kanserleri, lenfoma ve löseminin tedavisinde yardımcı. (Ancak, doktor kontrolü dışında kullanılmaması gerekir. Zararlı yan etkiler yapabildiği unutulmamalı)

- Çemenotu, kalın bağırsak, karın zarı, kemik, lösemi, meme kanserinin tedavisinde etkili.

- Çörekotu, akciğer, baş-boyun, kalınbağırsak, karaciğer, karın zarı, lösemi, lenfoma, meme, pankreas, prostat, yumuşak doku kanserlerinin tedavisinde yardımcı.

- Devedikeni, akciğer, baş-boyun, idrar yolları ve idrar torbası, kalın bağırsak, prostat kanserine karşı etkili.

- Dut, kanser hastalarına destek gıda olarak dikkati çekiyor. Beyaz, kara ve kırmızı dut, yüzyıllardır geleneksel Çin ve Japon tıbbında kullanılıyor.

- Ekinezya, kalın bağırsak ve pankreas kanserinde etkili.

- Greyfurt, kansere karşı koruyucu etkisi var. Ancak son yıllarda yeni anlaşılan greyfurt-ilaç etkileşimleri unutulmamalı.

- Isırganotu, prostat kanserinde etkili.

- Karahindiba, kalınbağırsak, karaciğer, lösemi, malign melanom, meme ve rahim kanserinin tedavisinde yardımcı olabileceği düşünülüyor.

- Keten tohumu, kalınbağırsak, malign melanom, meme ve prostat kanserinde etkili.

- Kızılcık, akciğer, baş-boyun, kalınbağırsak, karaciğer, meme, prostat, yemek borusu ve yumuşak doku kanserlerinde etkili.

- Kudret narı, baş-boyun, cilt, idrar yolları ve idrar torbası, lenfoma, lösemi, malign melanom, meme ve prostat kanserlerinde etkili.

- Nar, baş-boyun, kalınbağırsak, lösemi, meme ve prostat kanserlerinde etkili. Narın, ayrıca kansere karşı koruyucu etkisi var.

- Ökseotu, akciğer, baş-boyun, karaciğer, karın zarı ve meme kanserinde etkili.

- Sarımsak, meme kanserinde etkili. Sarımsak, ayrıca kalınbağırsak, mide ve prostat kanserlerine karşı koruyucu etkisi bulunuyor.

- Üzümün, kansere karşı koruyucu etkisi var. Günümüzde üzüm çekirdeği ve kabuğunda bulunan kimyasal maddelerin kuvvetli antioksidan olduğu gösterilmiştir. Üzümde bulunan kimyasal maddelerin, kanser, kalp-damar hastalığı, santral sinir sistemi hastalıkları üzerine koruyucu ve tedavi edici özellikleri olduğu saptanmıştır.

- Yabanmersini, kalınbağırsak ve lösemide etkili.

- Yeşil çay, akciğer, baş-boyun, beyin, kalın bağırsak, karaciğer, lenfoma, lösemi, malign melanom, meme ve prostat kanserinde etkili. Siyah çayın fermente edilmemiş hali olan yeşil çayın ayrıca, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor. Hem siyah hem de yeşil çay bol miktarda antioksidan madde içeriyor. İçinde polifenoller daha yüksek oranda olduğu için yeşil çay, siyah çaydan daha faydalı. Yeşil çay, kuvvetli antikanserojen, antioksidan ve kilo kaybettirici bir besin maddesi. Yeni yapılan bir çalışma, yeşil çay ve üzüm ekstraktlarının (Kurutulmuş bitkilerden, özel yöntemler kullanılarak elde edilen, ilaç ham maddesi olarak da kullanılan bitki özleri), kansere karşı birbirlerinin etkilerini artırdığını ortaya koydu.

- Zencefil, akciğer, kalın bağırsak, karaciğer, lenfoma, lösemi, malign melanom, meme, mide, pankreas ve yumurtalık kanserinde etkili. Zencefilin kanser hücrelerine etkisiyle ilgili laboratuvar çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarda, zencefilin akciğer, kalın bağırsak, malign melanom, meme, mide, karaciğer, pankreas, yumurtalık kanseri ile lösemi ve lenfoma hücrelerini öldürdüğü saptandı.

- Zerdeçal, baş-boyun, cilt, idrar olları ve torbası, kalın bağırsak, meme, mide, pankreas ve rahim ağzı kanserinde etkili. Yeni yapılan çalışmalar, zerdeçalın normal olmayan hücrelerin ve kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini ortaya koydu. Zerdeçalın, özellikle kanser hücrelerinin yaşamasını sağlayan enzimin aktivitesini azalttığı belirlendi.''

Kanser hastalarında İştahtan kesilme

İştah azalması kanserli hastalarda görülen en yaygın problemdir. Kullanılan ilaçlar, kanserli hücrelerin salgıları, korku ve endişe de iştah azalmasına neden olur. Bu durumda nasıl önlemler alınmalı?

Belirli öğünlerde fazla yemek yerine az ve sık yemeye çalışın
Ayaküstü atıştıracak besinler elinizin altında olsun. Kraker ve peynir, meyve, dondurma, yoğurt, kuru üzüm gibi…
Yiyeceklerin biçimini değiştirerek iştah açıcı hale getirmek yemenizi kolaylaştırabilir Meyveleri hoşaf, komposto veya tatlı olarak, süt ve yoğurdu sütlü tatlı, dondurma olarak tüketebilirsiniz.
Yatma zamanı bir şeyler atıştırmak sonraki öğün yemenizi kolaylaştırır.
Su içmek istemeseniz bile, bitki çayı, meyve suyu, süt, ayran gibi sıvı gıdalar almaya çalışın.
Yemek zamanı daha az içecek içmeye çalışın, çünkü doygunluk hissini arttırır, yemeklerden 30-60 dakika önce ve sonra içmeye çalışın.
Düzenli egzersiz iştahınızı açar, doktorunuzla konuşarak egzersiz yapıp yapamayacağınızı öğrenin.

Beslenmede kaloriyi nasıl artırabilirsiniz?

Bazı besinleri yemekleri pişirirken kullanmak kalorilerini arttırmayı sağlar
Süt ve kaymak; sebze pürelerine karıştırın, tavuk, balık, et pişirirken üstüne sürün, meyve tatlılarının üstüne kaymak koyun
Peynir; omletlere, salatalara koyun, eriterek patates, makarna ve sebze yemeklerine ekleyin
Bal, reçel, şeker; ekmeğe sürün, sütlü içeceklere, meyve ve yoğurda karıştırın
Müsli; kurabiye, tatlı ekmek hamuruna ekleyin. Yoğurt, dondurma, meyvelerin üstüne serperek tüketin
Kuru meyveler; hoşaf olarak tüketin, kurabiyelere, keklere, pilava, dolmaya ve muhallebiye ekleyin
Bu şekilde daha pek çok besini ağız tadınıza ve sevdiğiniz şekilde yemeklere karıştırabilirsiniz.

Kanserde aşırı kilolar:

Bazı kanser hastaları tedavi sırasında kilo alabilirler. Özellikle bazı kemoterapi ve hormon tedavisi görülen türlerinde ( meme, prostat ve yumurtalık kanserlerinde) hastalar kilo alır. Kilo vermek için rejim yapmadan önce doktorunuza mutlaka danışın, çünkü kilo alma vücutta ödem yapan ilaçlardan kaynaklanabilir. Eğer fazla kaloriden kilo alıyorsanız klinik diyetisyenin yardımıyla doğru yöntemlere kilo vermenizi sağlayacak bir program uygulamalısınız.

Anti-kanser besinler
Her türlü besin doğal ve doğru pişirme yöntemleriyle tüketildiği sürece sağlığımız için faydalıdır. Ancak bazı besinlerin tüketilmesi kanser için daha olumlu etkiler göstermektedir.

Kırmızı ve siyah taneli meyveler ; kiraz, vişne, böğürtlen, kızılcık, çilek, kuru üzüm, kuş üzümü vb.
Kokulu sebzeler ; lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, soğan, sarımsak, turp vb.
Kurubaklagiller ; nohut, mercimek, soya fasulyesi, fasulye vb. besinleri daha fazla tüketmeye çalışın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp