İşlenmemiş Tahıllar Nelerdir

İşlenmemiş Tahıllar Nelerdir : İşlenmemiş tahıllar doğadaki haliyle kepek ve tohumları ile beraber bütün formdaki tahıllardır. Tahıllar işlendiğinde tohumları ve kepekleri ayrılır ve geriye sadece karbonhidrat yönünden zengin bölümleri kalır. Kepek aynştırıldığında kepeğin birçok faydalı getirisi de kaybedilir: lif, zengin B vitamini, mineraller.İşlenmemiş tahılları bulup beslenme programınıza dahil etmek zor değildir. Birçok markette, işlenmemiş makama, pirinç ve kuskus bulunur.

Birçok etnik veya sağlıklı gıda mağazalarında işlenmemiş tahılları kolay hazırlanabilir yemek formunda bile bulabilirsiniz.Makarna veya ekmek alırken üzerinde “% 100 tam buğday” etiketi olanları almaya özen gösterin. Eğer pakette sadece "tam buğday” yazıyorsa bunun anlamı bu sadece kullanılan unun bir bölümünün işlenmemiş olduğudur. Aşağıda size bazı tam buğday tanımları vereceğim. Böylece ne satın alacağınız hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Ve unutmayın! Bir porsiyon sadece 8 yemek kaşığıdır. Bu tahılların zengin ve dokulu lezzetinin tadını çıkarın.

Amaranth:

Bu eski “tahıl” -esasen bitkidir- ıspanak bitkisi ile bağlantılıdır ve tadı da biraz ıspanağa benzer. Birçok yerli kültür Amaranth tohumlarını, yapraklarını ve çiçeklerini kullanır. Amaranth tohumlan çoğu zaman tahıllar gibi kullanılır - onları patlamış mısır gibi patlatabilirsiniz,rendeleyerek kek yaparken una katabilir veya yulaf unu gibi pişirebilirsiniz. Amaranth çok besleyicidir. Yüksek oranda protein ve lif barındırır.

Arpa:

Arpa dünya üzerinde kullanılan en eski tahıllardan biridir.

Geleneksel olarak ekmek, kahvaltılık gevrek yapımında ve bira mayalamasında kullanılır. Arpa, 16. yüzyıla kadar Avrupa’da ekmek yapımında en çok kullanılan tahıldı. Daha sonra buğday onun yerini aldı. Arpadan yüksek protein barındıran ekmekler yapılır ve ayrıca pelte yapmak için de kullanılır. Sebze çorbaları ve güveçler için de kullanılması uygundur. Arpa ile, pirinç gibi pilav da yapabilirsiniz. İtalya’da polenta yapımında kullanılan ilk tahıl arpa idi.

Karabuğday:

Karabuğday çok eski zamanlardan beri Avrupa’da un, yulaf peltesi ve krep yapımında kullanılan bir başka tahıldır. Bir Rus yemeği olan Kasha’da da kullanılır ve birçok markette hazır bulunan Kasha, beslenmenize karabuğdayı hızlı bir şekilde dahil etmeniz için ideal bir yoldur.
Bulgur:

Bulgur işlenmemiş buğdayın Türkçe ismidir. Bulgur yapmak için buğday pişirilir, kurutulur ve parçalanır. Yemeğini yapmak için bulgur miktarına denk miktarda su ile pişirilir ve suyu çekmesi sağlanır.

Pirinç veya patates yerine yiyebilirsiniz. Üzerine yağda çevrilmiş sebze veya sos koyabilirsiniz. Aynca dolmalık biberlere, domateslere bulgur doldurarak dolma yemeği hazırlayabilirsiniz veya güveçlerde kabın zeminine ekmek yerine bulgur koyabilir-siniz. Domates, taze maydanoz ve sirke sosu ile karıştırarak Tabbouleh salatası hazırlayabilirsiniz.

Kuskus:

Bu Kuzey Afrika hamur işi, makama yapımında da kullanılan iri sert taneli irmikten hazırlanır. Ancak kuskusun formu tanelidir çünkü pirinçten de daha ufak parçalara bölünerek hazırlanır.

Tunus’ta bazen yeşil buğday kullanılarak hazırlanır. Bu Doğu Akdeniz ürünü, üzerini kapatacak miktarda su ile, suyu çekmesi sağlanarak pişirilir. Kuskus, Tunus, Fas ve Cezayir’in milli yemeğidir. Sicilya’nın da geleneksel yemekleri arasındadır. Izgara et yanında, güveç içinde, sebzelerle ve nohut ile beraber servis edebilirsiniz. Balık, fındık veya kum meyveler ile karıştırabilirsiniz. Pilav olarak servis edebilir veya üzerine bal, tarçın ve biraz süt koyup sıcak olarak yiyebilirsiniz.

Daha baharatlı hale getirmek için kırmızı pul biber serpebilirsiniz. Kuskus, hem bulunması çok kolay hem de çok farklı yemekler hazırlayabileceğiniz bir malzemedir.
Farro/Emmer buğdayıJSpelt:

Farro, eski bir buğday çeşididir ancak bugün ekmek yapımında kullandığımız buğdaya benzemez. Çok daha serttir ve kullanılmadan önce saatlerce suda bekletilmesi gerekir. Ancak bu yolla pilav için veya çorbalarda, güveçlerde kullanılabilir.

Bazıları farro ve speltin aynı tahıl olduğunu söyler ancak aslında farro emmer buğdayı ile aynıdır, spelt ise farklı bir tahıl türüdür. Farro Toscana’da çorba ve salataların içinde kullanılır.

Dan:

Darı, kum toprakta çok iyi yetişen ve yüzyıllardır İtalya, Afrika ve Asya’da kullanılan bir tahıldır. Ekmek ya-pımında ve hayvancılıkta yem olarak kullanılır. Kuş yemi olarak kullandığınız karışımların içinde de darı vardır ancak darı sadece kuşları beslemek için kullanılmaz.

Bulguru pişirdiğiniz yöntemledarının miktarına eş miktarda su koyup kaynatarak, suyunu çekinceye kadar pişirip yemeklerin yanında sıcak olarak servis edebilirsiniz. Pirinçle yaptığınız gibi baharatlı bir sos ile birlikte de yiyebilirsiniz.
Yulaf:

Yulaf ununu bilirsiniz ancak bu tahılı kendi başına da farklı bir tahıl deneyimi yaşamak için kullanabilirsiniz.

Yulafları karıştırıcıdan geçirerek un haline getirip kek yapımında deneyebilirsiniz. Yulaf çok zengin bir lif kaynağıdır. Daha çok Kuzey Avrupa ve İngiltere’de kullanılır ancak diğer ülkelerde de rahatlıkla bulunur. Öylesine besleyicidir ki Akdeniz beslenme planında yer almayı hak eder.
Polerıta:

Polenta gelişigüzel dövülmüş mısırdan yapılan bir peltedir.

Yulafı pişirdiğiniz gibi pişirip pelte olarak yiyebilirsiniz ya da pelteyi soğutarak, parçalara bölüp biraz kızarttıktan sonra üzerine zeytinyağı ve domates sosu dökerek yiyebilirsiniz. Son derece İtalyan bir tarif. Çırpılmış yumurta, soğan, biber ve domates ile beraber lezzetli bir kahvaltı da oluşturabilirsiniz.

Quinoa:

Teknik olarak Quinoa da bir tahıl değildir ancak tahıl gibi kullanılır. Quinoa, halen Güney Amerika’da yetişen bir bitkinin tohumudur. Pirinç gibi pişirilebilir ya da çekilerek un haline getirilip kullanılabilir. Bazı kahvaltıgevreklerinin, keklerin veya hamur işlerinin içinde Quinoakullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp