Hatha Yoga

Hatha Yoga :

Yoga hem menopoz döneminde görülen şikayetlerle başa çıkan hem de yaşlanma etkilerini geciktiren bir yöntemdir. Yoga felsefesine göre insanın yaşını geçen yıllar değil, omurganın esnekliği belirler. Yoga, yaşamda beş "kılıf' olduğunu kabul eden eski Hint felsefesi üzerine kurulmuştur. Fiziksel, zihinsel ve duygusal enerji ve düşünceleri içeren bu kılıflarda dengesizliklerin görülmesi sonucu hastalıklar ortaya çıkar. Menopoz şikayetleri gibi birçok jinekolojik problem, gereğinden fazla enerji salgılandığını gösterir .

"Asana" denen yoga pozisyonları enerjileri yeniden dengeleyerek hastalıkları iyileştirirken düzenli yoga hareketleri buna ek olarak yaşlanma etkilerini de geciktirmektedir. Bu tür bir program omurganın esnekliğini artırır ve vücuttaki gerilimi azaltır. Hathayoga da kas sağlığını korur, cildi canlandırır, karın kaslarını güçlendirir ve gerdanın ikiye katlarımasım, kolların tombullaşmasını önler. Hathayoganın bazı önlem alıcı özellikleri de vardır. Genelolarak, "asana"lar bacak, karın, sırt ve omuz kaslarını güçlendirirler. Güçlü kaslar duruş bozukluklarına engelolarak yapısal hastalıklar ve kemik deformasyonları riskini ortadan kaldırırlar. Güçlü karın kasları iç organların ve rahim kaslarının sağlığı açısından önemlidir. Enerji fazlalıkları, "asana"ların ay boyu uygulanması ile ortadan kaldırılabilir. (Aşağıdaki egzersizler için bkz. 3. Bölüm.) Maksimum etki için önce karından soluk alma (Rahatlamak İçin Soluk Alıp Verme) egzersizi uygulanmalı, daha sonra meditasyona geçilmeli ve "güneşi selamlarna" (hathayoga) ile ısınılmalıdır.

Aşağıda anlatılan "asana"lar menopoz döneminde ortaya çıkabilecek şikayetleri engelleyebilir. Bunun için seçtiğiniz hareketleri her gün tekrarlamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Başka bir talimat yoksa her asana hareketi başlangıçta en fazla on saniye sürmelidir. Daha sonra bu süreyi iki hatta daha fazla dakikaya çıkarabilirsiniz. Hathayega güvenli ve etkili bir yöntemdir ve diğer doğal terapilerle birlikte uygulanabilir. Bazı pozisyonlar tansiyon yükselmesi gibi sorunlara neden olacağından bu tür şikayetleri olanların bu pozisyonları tercih etmemesi yararlı olur. Her egzersizde, eğer varsa, dikkat edilmesi gereken noktaları göz önüne almayı unutmayın

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp